آزمایش بتن :
آزمایش بتن در علم مهندسی عمران چه کاربردی دارد؟ این پرسش میتواند دید بهتری را نسبت به این مقاله به ما مهندسان عمران بدهد. آیا تاکنون شنیده اید که به عنوان مثال میگویند آیین نامه بتن ایران ( طراحی سازه بتنی در ایران ) بسیار شبیه آیین نامه کانادایی و یا آیین نامه آمریکایی میباشد؟
- به نظر شما دلیل این شباهت در چیست؟
- چرا آیین نامه های ما باید کپی برداری از یک نمونه خارجی باشد؟
- آیا این کپی برداری مفید است ویا به ضرر علم مهندسی عمران؟
این سوال ها به موضوع آزمایش بتن مربوط نیست اما بد نیست که بدانیم در حدود ۸۳ درصد از مسائلی که در آیین نامهها و استاندارد ها ثبت میشود نتایج ناشی از آزمایشها میی میباشد که سالیان سال است محققان بر روی آن ها کار میکنند.
بسیاری از این نتایج شاید تا میلیون ها دلار و یورو به فروش برسد و بتواند جان میلیون ها انسان را نجات دهد اما با وجود بودجه محدود ما مهندس عمران بسیار جای شکرش باقی است که این نتایج به صورت الزامات آیین نامه ای در استاندارد های کشور ها ثبت وضبط میگردد. پس آزمایش های بتن از ان جایی اهمیت پیدا میکنند که نتایج ناشی از آن ها در آیین نامه ها و استاندارد ها ثبت و ضبط میگردد!
در این مقاله قصد داریم تا با شما در مورد آزمایش های بتن صحبت کنیم.بتن به عنوان پر تولیدترین ماده صنعتی در جهان مهندسی عممران میباشد که انواع و اقسام مختلفی دارد. ساختار هر بتن به صورت ترکیبی از ذرات شن و ماسه میباشد که به وسیله چسبی متشکل از سیمان و آب بهم متصل شده اند که این مواد به نسبت مشخصی باهم مخلوط میشوند، این میزان مشخص طرح اختلاط نام دارد که بر اساس فرمول و محاسب معین میگردد. بنابراین بسته به بزرگی ذرات شن و ماسه و میزان آب و سیمان می تواند مقاومت های مختلفی داشته باشد و در جاهای مختلف بسته به نوع کاربری و هدف مورد نظر مورد استفاده قرار گیرد.
در مهندسی ساختمان برای طراحی سازه (چه طراحی سازه های بتنی و چه طراحی سازه های فولادی ) نياز است بدانيم که رفتار اجزای ساختمان تحت بارهاي وارده به چه صورت میباشد. حال این بار های وارده متشکل از موارد زیر میتوانند باشند:
- وزن خود سازه
- بار زنده
- بار باد
- بار زلزله
- بار برف
- ديگر عوامل محيطی
- …
همچنین بايد مشخص شود مصالحی که اين اجزا (يعنی تيرها و ستون ها و مانند آن) از آن ساخته می شوند چقدر ظرفیت تحمل بار را دارند. آزمايش های بتن به مهندسین کمک می کند تا مطالب مختلفی نظير نحوه ساخت بتن مناسب ، چگونگی رسيدن به مقاومت دلخواه ، مبارزه با شرايط خورنده ، ساخت بتن با دوام و … را مورد بررسی قرار دهند. بنابراین انجام این آزمایش های بتن ضروری بوده و برای پروژه های مختلف و بنابر هدفی که از بکار بردن بتن دنبال می شود بایستی ضوابط و مقررات تعیین شده رعایت گردد.
پس تا اینجا کار نتیجه میگیریم که عمده هدف ما مهندسین عمران از آزمایش بتن معمولا موارد زیر میباشد:
- برای مشخص کردن کیفیت بتن مورد استفاده برای کاربرد در سازه های خاص : به عنوان مثال اگر سازه مورد طراحی ما یک سایت انرژی اتمی باشد پس برای ما حائز اهمیت میباشد که از بتن خاصی استفاده کنیم و این بتن خاص با توجه به آزمایش های انجام شده ساخته میشود!
- برای مشخص شدن این که آیا بتن به مقاومت مورد نیاز رسیده است : بسیاری از مواقع در سازه های خود با این مشکل روبرو میشویم که سازه ما با انیکه هنوز به صورت کامل ساخته نشده است ، بر اثر وجود بارهای مرده و زنده موجود در ساختمان فرو میریزد. این فروریختن دلایل متفاوتی دارد و یکی از آن ها گسیختگی مصالح به کار رفته در مقطع تیر و یا ستون و … میباشد. ما مهندسان عمران آزمایش بتن را انجام میدهیم تا این مورد را بررسی کنیم.
- گیرش بتن برای اهداف مختلف به میزان کافی است: علاقه المان های سازه ای برای گسیختگی و فروپاشی به چه میزان میباشد!
- برای مشخص شدن این موضوع که آیا مقاومت بتن به میزان مورد نظر اولیه رسیده است یا خیر: تمامی ما میدانیم که بتن در ۳ روز اول خود به یک مقاومت مشخص میرسد و سپس در ۷ روز اول خود مجددا به یک مقاومت دیگر میرسد و هر چه زمان بیشتر میگذرد ، مقاومت بتن نیز بیشتر میشود.حال فرض کنید که در ساخت یک پل و یا یک سد مقدار آب موجود در طرح اختلاط یک مقدار بیشتر از حد معین میباشد و قاعدتا این مقاومت فشاری نهایی کاهش پیدا میکند.ما میتوانیم در همان ساعات اولیه قبل از اجرا به کمک آزمایش بتن این مقاومت را مشخص کنیم و از هدر رفتن سرمایه زیاد جلوگیری کنیم
معرفی آزمایش های بتن :
آزمایش های بتنی بسیاری وجود دارد که با توجه به هدف و بودجه اقتصادی ما بهترین آن ها باید انتخاب شود.در انتخاب روش مناسب برای آزمایش بتن پارامترهای زیادی می تواند تاثیر گذار باشند که از بین آن ها می توان به موارد زیر اشازه کرد:
- دقت
- هزینه
- مدت زمان انجام تست بتن
- مخرب و یا غیر مخرب
در ادامه به معرفی انواع روش های آزمایش بتن مثل آزمایش مخرب تست بتن مثل بیرون کشیدگی (Pull Out)، پاره شدگی (Pull off) و مغزه گیری و تست غیر مخرب بتن مثل چکش اشمیت و آزمایش التراسونیک و … می پردازیم. هریک از این آزمایش ها برای رسیدن به هدف خاصی انجام شده و تجهیزات خاص خود را می طلبد.
پس قبل از شروع آزمایش بهترین کار این میباشد که هدف خود را مشخص کنیم.برای اینکار من (اشکان رجبی) همیشه مهدسی معکوس را به دانشجویانم پیشنهاد میکنم.منظور از مهندسی معکوس این میباشد که در ابتدا بدانیم به چه چیزی دقیقا نیاز داریم؟
به عنوان مثال در این پایه پل مقاومت فشاری بتن در ازتفاع ۲ متری و در حالی که مثلا بار ۱۰هزار پوندی به سازه اعمال میشود چه مقدار است؟
سپس به دنبال این موضوع میرویم که برای بدست آوردن این پاسخ این سوال به چه آزمایشی نیاز داریم و چگونه باید آن را انجام دهیم!
انواع آزمایش های بتن :
آزمایش ها و روش های مختلفی برای ارزیابی و تست بتن مورد استفاده قرار می گیرد که بر اساس چگونکی روند موجود بر این روش ها آن ها را به دو دسته بندی کلی زیر تقسیم میکنند :
- روش های مخرب تست بتن (DT) : در آزمایش های مخرب بتن با تخریب جزئی المان سازه به طوری که در روند سرویس دهی آن خللی وارد نشود می توان مقاومت بتن را مورد ارزیابی قرار داد. تمامی آزمایشاتی که در دسته مخرب قرار می گیرند با تخریب جزئی المان های بتنی همراه هستند در نتیجه در طرح و انجام این دسته از تست های بتن باید دقت کافی صورت گیرد تا بتوان با ترمیم قسمت های آسیب دیده مانع از تحت تاثیر قرار گرفتن کل سازه شد. انجام تست مخرب بتن از آن جایی که مستقیما ما را به پارامترهایی می رساند که با مقاومت بتن در ارتباط هستند دارای درجه اهمیت و اعتبار بیشتری نسبت به تست های غیر مخرب بتن است.
- روش های غیر مخرب تست بتن (NDT) : با انجام آزمایش های غیر مخرب بتن می توان اطلاعات مربوط به مقاومت عضو سازه ای و تغییرات در خواص مصالح نسبت به زمان را با انجام آزمایش بر روی عضو و بدون به جا گذاشتن اثرات خرابی در المان ها و اعضای بتنی به دست آورد. البته لازم به ذکر است که دسترسی به مقاومت فشاری اعضای بتنی نیاز به ایجاد تنش های تخریبی بر روی عضو بتنی است و بدون ایجاد این تنش ها به طور مستقیم نمی توان مقاومت فشاری بتن را به دست آورد. اساس کار تست های غیر مخرب بتن اندازه گیری پارامترهای دیگری می باشد که ارتباط این پارامترها با مقاومت فشاری توسط منحنی های کالیبراسیون صورت می گیرد.
نکته بسیار جالب پیشرفت علم در این زمینه میباشد. تقریبا تا سال ۲۰۰۵ آزمایش تعیین مقاومت فشاری بتن بر روی نمونه های استاندارد استوانه ای و مکعبی ، رایج ترین آزمایشی بود بر روی بتن انجام میگرفت. اما این نمونه های قالب گیری شده ممکن بود در اثر عواملی مانند اختلاف در عمل آوری، نحوه انتخاب نمونه ها، تفاوت در نوع تراکم بتن و… معرف ویژگی ها و خصوصیات بتن استفاده شده در سازه نباشد.از این رو نیاز جدیدی در بازار کار باری انجام انواع آزمایشهای بتن احساس شد و آزمایش های نتیجه محور برروی کار آمدند.
دسته بندی دیگر آزمایش های بتن بر اساس نتیجه آن ها به موارد زیر تقسیم میشود:
- آزمایش های بتن استاندارد برای تعیین جرم حجمی سیمان
- آزمایش های بتن استاندارد برای غلظت نرمال سیمان هیدرولیکی
- آزمایش های بتن استاندارد جهت تعیین مقاومت کششی ملات سیمان
- آزمایش های بتن استاندارد جهت تعیین مقاومت خمشی ملات سیمان هیدرولیکی
- آزمایش های بتن استاندارد برای تعیین نرمی سیمان پرتلند با استفاده از دستگاه نفوذپذیری هوا
- آزمایش های بتن استاندارد برای دانه بندی مصالح سنگی ریزدانه و درشت دانه به وسیله الک
- آزمایش بتن اسلامپ
- آزمایش های بتن عمل آوری بتن
- آزمایش تعیین اندازه بتن تازه به روش وی بی
- آزمایش های بتن آب انداختن بتن
- آزمایش های بتن تعیین هوای موجود در بتن
- نمونه گیری از بتن و آزمایشات بتن
- آزمایش های بتن مقاومت فشاری بتن
- آزمایش های بتن سفت شده
- آزمایش های بتن عملکرد کف سازی
- آزمایش های بتن و مواد محافظ کیورینگ بتن
- آزمایش های بتن و مقاومت کششی بتن
- آزمایش های بتن در برابر یخ زدگی
- آزمایش های بتن الاستیسیته استاتیکی بتن
- آزمایش های بتن تعیین درصد جذب آب
- طرح اختلاط بتن
اگر ما در نظر داشته باشیم که هر کدام از آزمایش های بالا را انجام دهیم ، اولین کاری که باید بکنتم نمونه گیری از بتن مورد آزمایشمان میباشد. پس بسیار الزامی میباشد که در مورد نمونه گیری هم با هم صحبت کنیم!
نمونه گیری از بتن تازه :
نمونه گيري از بتن تازه براي انجام آزمايشهائي مصالح تازه يا بتن سخت شده انجام مي شود. بههرحال اولين گام در هر نوع كنترل و براي هر محصول مانند بتن، نمونه گيري يا نمونه برداري از آن مي باشد به نحوي كه نمونه را بتوان معرف و نماينده مجموعه اصلي دانست وگرنه نمي توان به نتيجه لازم يعني كنترل آن محصول دست يافت و قضاوتي را در مورد مجموعه به انجام رسانيد و ارائه داد.
-
نحوه نمونه گیری :
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که نمونه گیری باید بصورت تصادفی باشد به عبارتی نباید از دو محل نزدیک بهم نمونه گیری شود و نمونه های برداشت شده بایستی بصورت کاملا پراکنده باشد. نمونه گیری بتن بایستی از درون وسيله اختلاط يا وسيله حمل استخراج گردد و در حين خروج يا پس از آن نمونه گيري انجام شود. بنابراين با توجه به تغيير وسيله ساخت و حمل و ريختن بتن ممكن است تغييراتي در شيوه كار ايجاد گردد. همچنین باید توجه کرد که گذشت زمان بر خواص بتن اثر گذار است. بنابراين لازم است براي بسياري از آزمايش، نمونه ها در فاصله زماني خاص تهيه و يا طي زمان خاصي، آماده سازي نمونه ها انجام گردد تا كار قضاوت در مورد نتيجه ها با سهولت بيشتري به انجام رسد. در اين رابطه آزمايشهاي اسلامپ، دماي بتن و درصد هواي بتن بايد حداكثر ۵ دقيقه پس از آخرين بخش نمونه گيري شروع شود. در ادامه به شرح برخی از آزمایش های مهم بتن می پردازیم.
بررسی برخی از آزمایش بتن ۲۸ روزه :
-
آزمایش مقاومت فشاری بتن :
آزمایش مقاومت فشاری بتن در واقع یک دید کلی و جامع از تمامی مشخصات بتن به ما ارائه میدهد. با همین آزمایش میتوان تشخیص داد که : بتن به حد کافی مناسب کار ما هست یا خیر؟
آزمایش مقاومت فشاری به کمک دو نمونه انجام میگیرد:
-
- نمونه های مکعبی : به کمک قالب های مکعبی ۱۰*۱۰*۱۰ و یا ۱۵*۱۵*۱۵ به همین دلیل آزمایش نمونه مکعبی نیز نامیده میشود.
- نمونه استوانه ای
نحوه انجام آزمایش مقاومت فشاری بتن :
نمونه بتن را در ۳ قسمت متوالی درون قالب ریخته و پس از هر بار ریختن بتن در قالب ، توسط میله تراکم ، به هر لایه ۲۵ ضربه وارد می کنیم . پس از پر شدن لایه سوم ، با کاردک سطح بتن را صاف می نماییم نمونه های مکعبی را به مدت ۲۰ الی ۴۸ ساعت در هوای آزاد قرار می دهیم و سپس آنها را درون حوضچه آب اشباع شده با آهک قرار می دهیم پس از مدت ۱ هفته نمونه ها را از آب بیرون آورده ، آنها را مدتی در هوای آزاد می گذاریم تا آب اضافی از سطح آنها خارج شود .
در پایان هر نمونه را داخل دستگاه پرس هیدرولیکی قرارداده و دستگاه را تحت بارگذاری یکنواخت قرارداده ، بطوریکه آهنگ ازدیاد تنش در ثانیه باشد به محض شکستن قسمتی از نمونه ، بارگذاری دستگاه متوقف شده وحداکثر نیروی وارده بر سطح تماس نمونه با صفحات فلزی بر روی نمایشگر دستگاه بر حسب ton نشان داده می شود ، با داشتن حداکثر نیروی وارده و سطح بارگذاری شده و می توان مقاومت فشاری آزمونه ها را تعیین کرد.
ابزارآلات لازم برای این آزمایش عبارتست از قالب بتن (که بسته به سلیقه می تواند مکعبی بوده و دارای ابعاد ۲۰۰ میلی متر و یا ۱۵۰ میلی متر باشد و یا گاها استوانه ای باشد و دارای ارتفاع ۳۰۰ میلی متر و قطر ۱۵۰ میلی متر که بطور کلی می توان گفت نتایج حاصل از نمونه های استوانه ای دقیق تر می باشد و به لحاظ مشکلات و سختی کار قالب هاب مکعبی به قالب های استوانه ای ترجیح داده می شوند . همچنین می توان گفت مقاومت فشاری نمونه مکعبی استاندارد بتن ۱٫۲۵ برابر مقاومت فشاری بتن نمونه استوانه ای استاندارد همان بتن است مشروط بر آنکه حداکثر ۵۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع از آن بیشتر باشد) ، جک و دستگاه وارد کننده نیروی فشاری و ….. که نحوه انجام آزمایش بدین صورت است که بعد از تهیه نمونه و سخت شدن آن بنابر هدف درنظر گرفته شده (اینکه مقاومت ۷ روزه یا ۱۴ روزه و یا ۲۸ روزه بتن مدنظر باشد) بتن را توسط دستگاه تحت فشار قرار می دهند و در نهایت تا رسیدن به نقطه گسختگی به قطعه بتنی نیرو وارد می شود و در نهایت عدد ثبت شده یادداشت می شود. لازم به ذکر است با توجه به اینکه در صنعت ساخت و ساز با بتن ، بیشتر مقاومت فشاری بتن مدنظر است این آزمایش از مهم ترین آزمایش های بتن به شمار می رود.
-
آزمایش التراسونیک:
اگر به یاد داشته باشید انواع آزمایش های بتن را به دو دسته مخرب و غیر مخرب تقسیم کردیم. آزمایش “التراسونیک” یا با نام سرعت امواج پالسی ماورای صوت نیز شناخته می شود و اساس آن بر مبنای کار و انجام این آزمایش تعیین سرعت عبور امواج پالسی ماورای صوت از میان اجسام قرار دارد. بر اساس نحوه قرار دادن مولد ها ، این آزمایش به سه روش انجام میشود :
- انتقال مستقیم
- نیمه مستقیم
- سطحی
معمولا بیان میشود که مناسبترین وضعیت برای انتقال امواج به صورت انتقال مستقیم می باشد. در این وضعیت چون امواج از درون بتن عبور می کنند نسبت به حالت های دیگر دارای دقت بالاتری می باشد . بر اساس نتایج سرعت امواج التراسونیک و مقاومت فشاری نمونه های استاندارد، منحنی کالیبره تهیه می گردد.
سرعت نفوذ پالس در مواد مختلف متفاومت است. برای مثال سرعت نفوذ پالس در فولاد حدود دو برابر بتن است لذا بهتر است اندازه گیری سرعت پالس در محل های فاقد آرماتور صورت بگیرد.درصد رطوبت تاثیر زیادی در تخمین مقاومت فشاری توسط انجام آزمایش التراسونیک دارد. بطوری که اگر کالیبراسیون بر روی نمونه های مکعبی مرطوب صورت گیرد مقاومت سازه کمتر از مقدار واقعی تخمین زده خواهد شد. تاثیر نوع سنگدانه نیز بر روی منحنی کالیبره در این روش نیز به نوبه خود بسیار حائز اهمیت می باشد.
-
آزمایش مقاومت کششی بتن :
شاید برای شما جالب باشه که کشش در آزمایش بتن حائز اهمیت میباشد؟ مگر نمیگوییم که بتن برای فشار و فولاد برای کشش عمل میکنند؟ پس آزمایش مقاومت کششی چه اهمیتی دارد؟
اگر چه معمولا بتن به گونه ای طراحی نمی گردد که تنش کششی مستقیم را تحمل نماید، ولی دانستن مقاومت کششی بتن در تخمین باری که ترک ها در آن توسعه می یابند، با ارزش است. عدم وجود ترک در حفظ تداوم سازه های بتنی و در بسیاری موارد در جلوگیری از خوردگی میلگردهای فولادی حائز اهمیتی قابل توجه است.مقاومت در کشش همچنین در سازه های بتنی غیر مسلح مانند سدها تحت شرایط زلزله مورد توجه می باشد. سازه های دیگر مانند جاده ها و فرودگاه ها بر اساس مقاومت خمشی که در برگیرنده مقاومت کششی می شود طراحی می گیرند.
آزمایش تعیین مقاومت کششی معمولا بر روی نمونه استوانه ای (به ندرت مکعبی) انجام می گیرد. آزمایش مقاومت کششی بر روی نمونه های مکعبی در بخش ۱۱۷ آیین نامه BS 1881-83 شرح داده شده است و نکته مهم اینکه نتایج بدست آمده در نمونه های استوانه ای و نمونه های مکعبی یکسان می باشد.
این آزمایش به دو صورت بر روی بتن انجام می شود که عبارتند از:
- آزمایش برزیلی : در آزمایش برزیلی نمونه های تهیه شده (بفرض استوانه ای) بصورت خوابیده قرار داده شده و از قسمت جانبی در بالا و پایین آن جک قرار داده شده و تحت نیروی فشاری قرار می گیرد و قطعه از ناحیه مقطع دچار کشش می شود ، بررسی ها نشان می دهد که این روش دارای خطای بیشتری می باشد.نام دیگر این روش ، دو نیم کردن (splitting tensile strength) میباشد که در استاندارد ملی ایران ۶۰۴۷ ودت ۶۰۶ و ASTM C496 و BS 1881-4 شرح داده شده است.
- آزمایش خمش خالص: آزمایش دیگر که خمش خالص نام دارد قطعه تحت خمش قرار می گیرد در این روش ابتدا یک تیر بتنی تهیه می شود و سپس دو بار متمرکز مساوی به فواصل مساوی از هم و از و از انتهای تیر روی تیر به دهانه سه برابر عرض مقطع تیر تا حد شکستن تیر وارد آیند . و این روش نتایج بهتر و دقیق تری در اختیار قرار می دهد.
-
آزمایش چکش اشمیت:
در ۷۰ سال پیش توسط شخصی به نام آقای اشمیت آزمایشی مطرح شد که این روز ها بسیار کاربردی میباشد و اساس آن هم بر نیروی برگشت جسم که بر سطح مورد نظر برخورد می کند استوار است.
روش کار این آزمایش بتن به گونه ای است که چکش اشمیت دارای یک میله فولادی است که در تماس با سطح و روی بتن قرار داده می شود. داخل چکش وزنهای وجود دارد که با مقدار انرژی معین بر میله فولادی ضربه میزند و پس از ضربه زدن، وزنه باز می شود و در همین حال شاخض متصل به وزنه مقدار برگشت را نشان می دهد. در واقع عدد برگشت همان فاصله برگشت وزنه است که نتایج بر حسب آن گزارش شده و توسط منحنی کالیبره به مقاومت فشاری بتن مرتبط می شود.
سطحی از نمونه که زیر میله چکش قرار می گیرد، باید کاملا صاف باشد و هم چنین مقدار سختی سطح بستگی به راستای قرار گیری چکش دارد. طبق پیشنهاد انجمن بین المللی مکانیک سنگ بهتر است که چکش در یکی از سه وضعیت قائم به سمت بالا، افقی و یا قائم به سمت پایین قرار گیرد.
-
آزمایش اسلامپ :
این آزمایش از آزمایش های بسیار مهم بتن بوده و اطلاعاتی از قبیل کارایی، روانی، سفتی و نسبت آب به سیمان و …. در اختیار قرار می دهد. نحوه انجام این آزمایش بدین صورت است که بتن بعد از اختلاط بصورت چند مرحله ای (معمولا ۳ مرحله یا ۳ لایه) درون یک مخروط ناقص ریخته شده و سپس با میله ای ۲۵ الی ۳۰ ضربه برای تراکم لایه ها وارد می کنیم سپس در مرحله اخر مخروط را بالا کشیده و میزان افت بتن را اندازه می گیریم که هرچی این افت بیشتر باشد نشانه بالا بودن کارایی بتن و نسبت آب به سیمان بالای آن بتن می باشد.
-
آزمایش های بتن در برابر یخ زدگی :
این آزمایش به دو صورت انجام می گیرد که عبارتند از :
- یخبندان و آب شدگی پی در پی در حالت اشباع در آب یا هوا و کنترل کاهش وزن، کاهش مقاومت، افزایش حجم و کاهش مدول ارتجاعی دینامیکی
- یخبندان و آب شدگی پی در پی در مجاورت آب نمک یا نمک های یخ زدا و کنترل پوسته پوسته شدن سطح بتن
این دو آزمایش در سنین کم و معمولا بین روز های ۲۸ تا ۹۸ روزه بر روی بتن انجام می شود و زمانبر است.
-
آزمایش جذب آب بتن :
درصد جذب آب بتن با قرار دادن بتن به مدت ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت در آب و اندازه گیری وزن آن و سپس خشک کردن آن در گرمخانه و اندازه گیری دوباره وزن آن به دست می آید . اختلاف وزن های فوق تقسیم بر وزن نمونه کاملا خشک مقدار جذب آب را مشخص می نماید . گاه بتن به جای قرار گیری درآب به مدت ۵ ساعت در آب جوشانده میشود.
-
آزمایش مغزه گیری یا کرگیری
آزمایش بتن مغزه گیری و یا کر گیری یک نمونه متعدل از آزمایش های مخرب و غیر مخرب میباشد.در میان آزمایشات درجا آزمایش نیمه مخرب مغزه گیری به عنوان یکی از دقیق ترین روش ها مطرح بوده است و مطالعات گسترده ی انجام شده در این زمینه بهترین گواه بر اهمیت این روش می باشد. هرچند این روش در مقایسه با روشهای دیگر آزمایش در محل، جزء آزمایشات پرهزینه و کند محسوب می شود، اما قابلیت اطمینان آن، این معایب را توجیه می کند. مغزه گیری توسط مته الماسی انجام شده و نمونه های بریده شده استوانه ای مورد آزمایش قرار می گیرند. معمولا مقاومت مغزه ها کمتر از مقاومت نمونه های استاندارد است و این امر احتمالا در نتیجه عملیات حفاری و اختلاف شرایط کارگاهی با شرایط آزمایشگاهی بوجود می آید.
مغزه هایی که برای انجام آزمایش مقاومت فشاری مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است دارای قطرهای متفاوتی باشند . استاندارد ASTM قطرهای ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیمتر را توصیه کرده اند. گرچه در بعضی کشور ها مانند سوئیس و آلمان مغزه های با قطر ۷۵ و ۵۰ میلیمتر هم مجاز دانسته شده اند. اما اکثر تحقیقات انجام شده نشان داده است که تاثیر قطر در مقاومت اندازه گیری شده بسیار ناچیز بوده و می توان از آن صرف نظر کرد.
اگر به مراجع علمی بین المللی نیاز دارید میتوانید روی اینجا کلیک کنید.