استاندارد ۲۸۰۰ :
باکس دنلود استاندارد ۲۸۰۰ :
استاندارد ۲۸۰۰ :
زلزله از پديده هاي طبيعي بوده كه درطول تاريخ حيات بشر بارها انسان را به وحشت انداخته و باعث تخريب شهرها و روستاها، همراه با تلفـات انسـاني شـده اسـت. در راسـتاي عـزم ملـي و برنامه هاي دولت براي كـاهش خسـارات وارده ايـن پديـده ترسناک، نقـش مـؤثر و سـازنده “آيين نامه طراحي ساختمان ها در برابر زلزله” یا همان استاندارد ۲۸۰۰ در تـرويج سـاخت و سـاز ايمـن بـر هـيچ كـس پوشيده نيست.
گذشت چند سال از تصويب و اجراي ويرايش های قبلی استاندارد ۲۸۰۰ ايران و وقوع زمين لرزه هاي شديد در ايران و ساير نقاط جهان، موجب شد تغييراتي در آييننامه هاي طراحي ساختمان درمقابل زلزله بهوجود آيد كه در اين رويكرد، بازنگري و اصلاح ويرايش هاي مختلف اين آييننامه ها را نيز اجتنابناپذير ميسازد. به همين جهت تجديدنظر و بازنگري اين آيين نامه درهر پنج سال بايد صورت پذيرد و كليه فعاليت هاي مطالعاتي و بررسي هاي علمي و فني در اين خصوص با هدف «به روزرساني آيين نامه متناسب با روش هاي تحليل، طراحي و ساخت و ساز كشور با در نظر گرفتن خطرات ناشي از وقوع حوادث، همچنين با بهرهگيري از پيشرفت هاي علمي، دستاوردهاي مطالعاتي- تحقيقاتي بومي و جهاني» طراحي و برنامه ريزي شود.
در اخرین ویرایش استاندارد ۲۸۰۰ با گذراندن يك تجربه كاري، سياست هاي اجرايي زير براي انجام مراحل مختلف بازنگري در نظر گرفته شد.
- ابهامزدايي و پاسخ به سؤالات كليه طراحان و مهندساني كه از سال ۱۳۸۶ با ويرايش قبلی اين آيين نامه محاسبات و تحليل و طراحي سازه هاي مقاوم در برابر زلزله را انجام دادهاند.
- استفاده از دستاوردهاي مطالعاتي و پژوهشي انجام گرفته توسط محققان و استادان درخصوص مسائل خاص مربوط به وضعيت لرزه خيزي و ساخت و ساز كشور
- لحاظ كردن تغييرات لازم در مباحث مختلف آيين نامه با توجه به افزايش دانش و فناوري علـم زلزلـه شناسـي و مهندسـي زلزلـه در سـطح جهـان بـا بهـره گيـري از آييننامه هاي معتبر زلزله
در طراحی اجرا و یا نظارت بر روی سازه ها مهندسان عمران به یک دستورالعمل مشخص نیاز دارد تا بدانند دید و بینش مهندسی آن ها در راستای کدام مسیر است. از این رو مجموعه کتاب هایی در قالب اسامی همچون مقررات ملی ساختمان ، کدها و استانداردها تنظیم و تهیه می گردد ، که مسیر کلی مهندسان را مشخص میکند.
در علم طراحی سازه یکی از اسامی که بسیار شنیده می شود مقررات ملی ساختمان می باشد که شامل ۲۲ جلد کتاب هست و در کنار این ۲۲ جلد کتاب استانداردی به نام استاندارد ۲۸۰۰ نیز موجود می باشد که به آن آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله هم گفته میشود.زمانی که مهندسان عمران در حال طراحی سازه ها هستند معمولاً با بارهایی سر و کار دارند که ماهیتی آشنا برای ساختمان ها دارند و می توانیم از قبل تمامی این بار ها را تا حدودی بشناسیم.
بار های ساختمانی به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند:
بارهایی که از طریق توده ذرات به سازه ما منتقل می شود مثل بار مرده ، بار زنده ، بار جانبی ناشی از خاک اطراف ، بار برف ، بار باران و بار باد . اگر به اسم اینگونه بارها دقت کنیم متوجه میشویم این دسته از بارها بارهایی هستند که از طریق توده ذرات ماده به سازه منتقل می شود.
برای فهم و درک این موضوع اجازه بدهید برای شما مثالی بگذارم به بار مرده دقت کنید بار مرده به دلیل وزن و جرم متریال اولیه که در سازه موجود می باشد به وجود می آید مثلاً سقف تیرچه و بلوک از تیرچه ها بلوک ها دال بتنی و تشکیل شده است مجموع وزن این مصالح اولیه بار مرده سقف را ایجاد می کند و این بار از طریق ذرات ماده ای خود سقف به سازه منتقل می شود.
دسته دوم بارها بارهای هستند که از طریق انرژی به سازه منتقل میشوند مثل بار زلزله و بار حرارتی.
زمانی که سازه ای را طراحی می کنیم ، این سازه باید بتواند در برابر این بارها مقاومت و استحکام کافی داشته باشد.برای این کار نیاز داریم تا مقدار این بار ها را مشخص کنیم و رویکرد آنها نسبت به سازه را پیش بینی کنیم. معمولاً تمامی بارهای وارده به ساختمان در کتاب مبحث۶ مقررات ملی ساختمان گرددآوری شدهاند و میتوانیم با مراجعه به این کتاب مقدار تمامی بار ها و ماهیت و رویکرد آنها را به درستی حدس بزنیم. اما در مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان از بارهای لرزه ای صحبت نشده است. از این رو به آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله یا همان استاندارد ۲۸۰۰ نیازمند هستیم.
کتاب استاندارد ۲۸۰۰ برای محاسبه و اعمال اثرات لرزه ای بر روی ساختمان ها گردآوری شده است تا به ما مهندسان عمران کمک کند که در راستای یک مسیر محدود رویکرد خود را نسبت به زمین لرزه در داخل سازه پیش بینی کنیم.
دانلود استاندارد ۲۸۰۰ :
در بالا و پایین این صفحه دکمه هایی قرار دارند که از طریق این دکمه ها میتوانید استاندارد ۲۸۰۰ ( آيين نامه طراحي ساختمان ها در برابر زلزله ) را دانلود کنید و همینطور آموزش مربوطه را مشاهده فرمایید!
هدف استفاده از استاندارد ۲۸۰۰ :
هدف اين آييننامه تعيين حداقل ضوابط و مقررات براي طرح و اجـراي سـاختمان هـا در برابر اثرهاي ناشي از زلزله است، بهطوريكه با رعايت آن انتظار ميرود:
- ساختمانهاي با “اهميت متوسط” در اثر زلزله طرح، آسـيب عمـدة سـازهاي و غيـرسازه اي نبينند و تلفات جاني در آنها حداقل باشد.
- ساختمان هاي با “اهميت زياد” در اثر زلزله طرح، آسيب عمده نبينند، به طـوري كـه در زمان كوتاهي قابل مرمت باشند.
- ساختمان هاي با “اهميت خيلي زياد”، در اثـر زلزلـه طـرح، تغييـر مقاومـت و سـختي دراجزاي سازه اي و غيرسازهاي نداشته باشند، بهطوري كه بهرهبرداري از آنها امكان پذير باشد.
- كليه ساختمان هاي بلندتر از ۵۰ متر و يا بيشتراز ۱۵ طبقه و نيز كليه ساختمان هاي با اهميت زياد و خيلـي زيـاد در اثـر زلزلـه بهـرهبـرداري آسـيبي نبيننـد و قابليـت بهره برداري خود را حفظ نمايند.
زلزله هاي مبناي طراحي در اين آييننامه به شرح زير ميباشند:
- “زلزله طرح” زلزله اي است كه احتمال فرا گذشت آن در ۵۰ سال ده درصـد باشـد. دوره بازگشت اين زلزله ۴۷۵ سال است.
- “زلزله بهرهبرداري” زلزله اي اسـت كـه احتمـال فراگذشـت آن در۵۰ سـال ۵/۹۹ درصد باشد. دوره بازگشت اين زلزله حدود ۱۰ سال است.
برخی از تعاریف مهم در این کتاب :
- اثر P -Δ : اثر ثانوي بارهاي قائم بر روي تلاش ها و تغيير مكان هاي اجزاي قاب است كـه بـه علـت تغييـرشكل هاي ايجاد شده در سازه بهوجود ميآيد.
- اتصال خورجيني ( Connection Khorjini ) :نوعي اتصال تير به ستون است كه در آن تيرها از دو سمت ستون عبور داده شده و براي ايجـاد اتصال از جزئيات خاصي كه در نشريه شماره۳۲۴ معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبـردي آورده شده، استفاده ميگردد.
- برش پايه ( Shear Base ): مجموع نيروهاي جانبي زلزله كه در ساختمان ايجاد ميشود. اين نيرو به صورت برش در تراز پايه اثر داده ميشود.
- برش طبقه ( Shear Story ): جمع كل نيروي جانبي زلزله كه در طبقات بالاتر از تراز طبقه مورد نظر ايجـاد مـيشـود. ايـن نيرو به صورت برش در طبقه بهوجود ميآيد.
- تراز پايه ( Base) : ترازي است كه فرض ميشود در آن تراز حركت زمين به سازه منتقل ميگـردد و سـازه از ايـن تراز به بالا داراي حركتي مستقل از زمين است.
- تغيير مكان نسبي طبقه (Drift Story) : تغيير مكان جانبي يك كف نسبت به كف پايين آن.
- جمع كننده (Collector) : عضوي از ديافراگم است كه به موازات نيروي برشي ديافراگم است و نيرو را به ديوارهاي برشـي و يا قاب هاي مهاربندي شده، منتقل مينمايد.
- حد مقاومت (Limit Strength) : ترازي از تلاشهاست كه در آن فولاد، در قطعات فولادي يا بـتن آرمـه، در كشـش بـه مقاومـت
استاندارد ۲۸۰۰ ویرایش ۴ :
جدیدترین و بروزترین ویرایش استاندارد ۲۸۰۰ ، ویرایش ۴ این کتاب میباشد. البته ذکر این موضوع الزامی است ، که هر ساله باتوجه حجم خرید این کتاب چاپ میشود. نویسنده این کتاب كميته دائمي بازنگري آييننامه طراحي ساختمانها در برابر زلزله میباشد. ویرایش۴ استاندارد ۲۸۰۰ دارای ۲۴۰ صفحه میباشد و به صورت وزیری (قطع کتاب) در بازار ارایه میشود!
استاندارد ۲۸۰۰ ویرایش ۵ :
تهیه و تدوین آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰ایران) یکی از اقدام های موثر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با همکاری محققین و متخصصین ذیربط به منظور احداث واحدهای ساختمانی ایمن و مطمئن می باشد. نقش مؤثر و سازنده این آیین نامه در ترویج ساخت و ساز ایمن در کشور بر کسی پوشیده نیست و بی شک تدوین این استاندارد و تلاش برای اجرای فراگیر آن می تواند نقش بسزایی در ضابطه مند نمودن ساخت و ساز در کشور و در نتیجه کاهش خسارات ناشی از زلزله داشته باشد.
در حال حاضر ویرایش ۴ استاندارد ۲۸۰۰ ملاگ گار نظام مهندسی و طراحی سازه ها میباشد اما به زودی ویرایش ۵ این کتاب تهیه و در اختیار مهندسین قرار میگیرد.
موضوع سایر مباحث مقررات ملی ساختمان چیست؟
مبحث اول مقررات ملی ساختمان : تعاریف کلی
مبحث دوم مقررات ملی ساختمان : نظامات اداري
مبحث سوم مقررات ملی ساختمان : حفاظت ساختمان در مقابل حریق
مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان : الزامات عمومی ساختمان
مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان : مصالح و فرآوردههاي ساختمانی
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان: بارهاي وارد بر ساختمان
مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان: پی و پی سازي
مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي با مصالح بنایی
مبحث نهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه
مبحث دهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي فولادي
مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي صنعتی ساختمانها
مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان : ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا
مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان : طرح و اجراي تأسیسات برقی ساختمانها
مبحث چهاردهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات مکانیکی
مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان : آسانسورها و پلکان برقی
مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات بهداشتی
مبحث هفدهم مقررات ملی ساختمان : لولهکشی گاز طبیعی
مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان: عایقبندي و تنظیم صدا
مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان : صرفه جویی در مصرف انرژي
مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان : علائم و تابلوها
مبحث بیست و یکم مقررات ملی ساختمان : پدافند غیرعامل
ﺑﺎ ﺗﺼﻮﻳﺐ ﻗﺎﻧﻮن ﻧﻈﺎم ﻣﻬﻨﺪسی و کنترل ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و در اﺟﺮای ﻣﻔﺎد آن ﺑﻪ وﻳﮋه مواد ۳۴ و۳۳ ﻣﻮاد ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺬﻛﻮر، وﺿﻊ ﻣﻘﺮرات ملی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و اﻟﺰام ﺑـﻪ رﻋﺎﻳـﺖ آﻧﻬـﺎ در ﻃﺮاحی، ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ، اﺟﺮا، ﺑﻬﺮهﺑﺮداری و ﻧﮕﻬﺪاری ﺳـﺎﺧﺘﻤﺎنها ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر اﻃﻤﻴﻨـﺎن از ایمنی، ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﺑﻬﺮهدهی ﻣﻨﺎﺳﺐ، آﺳﺎﻳﺶ و ﺻﺮﻓﻪ اﻗﺘﺼـﺎدی، اﻳـﻦ اﻃﻤﻴﻨـﺎن را در ﻣﻴﺎن ﻣﻬﻨﺪﺳﺎن و ﺻﺎﺣﺒﺎن ﺣﺮﻓﻪﻫﺎی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنی ﺑﻪ وﺟﻮد میآورد ﻛﻪ ﺑﺎ پشتﮔﺮمی، ﺑﻪ اﻳﻔﺎی وﻇﻴﻔﻪای ﻛﻪ در ﺗﻮﺳﻌﻪ و آﺑﺎدانی ﻛﺸﻮر دارﻧﺪ ﻣﺒﺎدرت ورزﻧﺪ و از اﻳـﻦ رﻫﮕـﺬر، ﺳﻬﻢ ﺧﻮد را در ﺗﺤﻘﻖ آرﻣﺎنهای واﻻی اﻧﻘﻼب ﻋﻴﻨﻴﺖ ﺑﺨﺸﻨﺪ.
استاندارد ۲۸۰۰ :
باکس دنلود استاندارد ۲۸۰۰ :
شما سوار کشتی نجات میشوید؟
کشتی نجات چیست و دقیقا چه کاری میکند؟ این کمپین که این روزها در بین مهندسین عمران رواج پیدا کرده است چیست؟
ویدیو زیر را کامل مشاهده کنید تا شما هم سوار شوید!
شرکت در این کمپین هیچ قانونی ندارد. تنها باید دل شما یاری کند. اگر شما هم تمایل دارید که در این کمپین شرکت کنید میتوانید هر مبلغی که در توان تان هست را به کارت زیر واریز کنید!
مبلغی که از کمک شما عزیزان جمع میشود تنها برای تحصیلات کودکان کم بضاعت صرف میشود. ویدیو مصرف کمک شما عزیزان در پیج اینستاگرام شهر نوین عمران ومعماری هر ماه بهصورت عکس و فیلم استوری میشود!
مقاله ی جالبی بود
به فکر فروبردمون که همین استاندارد۲۸۰۰ که میگیم پشتش چه مسایلی بوده.
ممنونم از مقاله خوبتون
سلامخییلی خیلی خوبید.من تمام مطالب شما و همینطور مطالب کسب و کار شما را دنبال میکنم.میشه در مورد مباحث هم مقاله بنویسید
درود بر شما دوست بزرگوارم.
چشم تیم پشتیبانی ما تمام تلاش خود را میکند
مطلبتون فوق العاده بود. واقعا طلبی تا این حد واضح من ندیده بودم
خیلی خیلی ممنونم