بارگذاری سقف ها تاریخ بهروزرسانی:۱۴۰۰/۰۵/۰۳
در کتاب هنر جنگ اثر سان تزو بیان شده است که همیشه در هنگام جنگ بین دو کشور بیشترین صدمه نصیب اولین خط دفاعی هر کشور میشود و برنده جنگ آن قبیله ای است که کمترین تلفات ابتدایی را بدهد.اگر طراحی سازه را یک جنگ میان دو قبیله به نام طراح سازه و بارزلزله بدانیم پس برنده این جنگ صددرصد آن کسی است که قوی ترین خط دفاعی را داشته باشد.
بدیهی است که اولین خط دفاعی ما طراحان سازه ای سقف ها میباشد. پس از این رو بارگذاری سقف ها برای ما اهمیت زیادی پیدا میکند.در بارگذاری سقف ها نکته قابل توجه این میباشد که ما از چه نوع سقفی در سازه های خود استفاده میکنیم؟
انواع سقف ها در سازه های بتنی عبارتند از :
- تیرچه و بلوک
- تیرچه کرومیت
- کامپوزیت
- دال بتنی یک طرفه
- …
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
بارگذاری سقف :
معمولا در سازه ها ما دو نوع بار ساختمانی داریم:
- بار های قایم : بارهایی هستند که در جهت ثقل زمین به سازه ما وارد میشود! مثل بار مرده و بار زنده و بار برف و …
- بارهای جانبی : بارهایی هستند که از جوانب به سازه ما وارد میشوند! مثل بار زلزله و بار باد
حال خود این بارهای قایم به چند دسته تقسیم میشوند!
- بارمرده ساختمان : بار مرده ساختمان از جمله بارهایی میباشد که ناشی از مواد و مصالح به کار رفته در سازه ها میباشد. مثل وزن بتن ، وزن سقف ها ، وزن دیوار ها و…
- بار زنده ساختمانی : بار زنده ساختمانی ناشی از بارهای ناثابت در ساختمان ها میباشد. مثل وزن افراد دورن یک ساختمان یا سینما
- بار برف
- بار باران
- …
بار مرده ساختمانی را شاید بتوان به رفیق شفیق ساختمان تشبیه کرد. رفیقی که در گرمابه و گلستان در کنار ساختمانهای طراحی شده توسط ما میباشد. میتوان گفت بار مرده یکی از پارامترهای سنگین کننده ساختمان میباشد که از ب بسم الله ، یعنی زمانی که ما کارهای ابتدایی ساخت سازه را انجام میدهیم تا سالیان سال در کنار ساختمان ما میباشد. اما در مورد بار زنده ساختمانی نمیتوان اینگونه گفت.شاید در یک منزل مسکونی امروز یک خانواده ۴ نفره ساکن باشد و سال دیگر یک خانواده ۸ نفره و در طول زمان بار زنده تغییر کند و یا بار لرزهای و یا هر بار دیگر در بارگذاری ساختمان تغییر کند اما بار مرده در طول مدت بهرهبرداری از ساختمان همیشه ثابت و ساکن میباشد.
در جلسات گذشتهاز دوره آموزش ایتبس وارد یک مسیر طولانی شدیم. در ابتدای مسیر، وارد مرحله کنترل پلان معماری شدیم. پلان خود را از معمار دریافت و کنترل کردیم.سپس در ادامه راه به سیستمهای باربر سازهای رسیدیم. آنها را تعریف کردیم و در مورد قاب ساده ساختمانی، قاب خمشی ساختمانی، دیوار برشی و سیستمهای پیشرفتهتر صحبت کردیم.
اگر به یاد داشته باشیم در قسمت سیستم باربر سازه ای با این مفهوم آشنا شسدیم که هر چیزی که در سازه ها موجود میباشد به دو دسته تقسیم میشوند:
- مواردی که موافق میل ما هستند !
- مواردی که مخالف میل ما هستند!
حال مسایلی که موافق میل ما هستند به ما آرامش میدهد اما مسایلی که مخالف میل ما میباشد باید به ما دانش بدهد و شاید جالب باشد که خدمت شما بیان کنم که بارگذاری سقف یکی از موارد مخالف میل ما طراحان سازه ای میباشد.حال برویم و ببینیم این موارد مخالف چه دانشی به ما میدهد.
پس از بررسی سیستام باربر سازه ای سازه خود را مدلسازی کردیم و پس از آن وارد موضوع تعریف کردنی ها در ایتبس شدیم و این مورد را با یکدیگر شروع کردیم. یکی از قسمتهای دیگر تعریف کردنیها، بارگذاری سقف ها میباشد. در جلسات گذشته آموزش ایتبس گفتیم که بارهای وارده به سازه ما به ۲ دسته تقسیم میشوند:
انواع بار مرده و بارگذاری سقف ها:
بهطورکلی بارهای مرده به یکی از حالات زیر به سازه وارد میشود:
بار متمرکز مثل وزن تجهیزات و یا نیروی یک ستون به طبقات پایین
بار گسترده خطی مثل بار دیوار طبقات بر روی تیر
بار گسترده سطحی مثل وزن سقف طبقات
بار مرده پیچیدگی خاصی ندارد و صرفاً با داشتن جرم مخصوصها و محاسبه مساحت یا حجم، میتوان آن را محاسبه کرد. علت ساده بودن بار مرده این میباشد که قبل از ساخت یک ساختمان، علم کامل به حضور آن و بارهای واردشده ناشی از آنها آگاهی کامل وجود دارد.
در جلسه سیزدم از آموزش ایتبس به موضوع بارگذاری سقفها میپردازیم و به طور دقیق از صفر تا صد این موضوع را با هم آموزش میبینیم!
به شکل زیر دقت کنید.
همانطور که مشاهده میکنید بارهای مرده به ۶ دسته تقسیم میشوند:
-
- بار مرده کف طبقات:
بارکف طبقات سازه در ایتبس. این قابلیت برای معرفی میزان بارهای وارده بر کف طبقات مورداستفاده قرار میگیرد
- بار مرده بام
- بار مرده دیوارهای ثابت
- بار مرده دیوارهای پیرامونی
- بار مرده آسانسور
- بار مرده دستگاه راهپله
یک سوال: چرا بار سقف ها طبقات با بار مرده بام متفاوت است؟ مگر بام یک طبقه، کف طبقه بالاتر محسوب نمیشود؟
پاسخ این است که برای این، آنها را در ۲ دسته متفاوت آوردهایم که Detail اجرایی آنها متفاوت است. بهعنوان مثال، ما در کف طبقات ایزوگام بهکار نمیبریم ولی در بام از ایزوگام استفاده میکنیم؛ یا در طبقات Roof Garden نداریم ولی در بام ممکن است که داشته باشیم.
همینطور بار مرده دیوارها را نیز به ۲ دسته تقسیم کردیم. یکی بار مرده دیوارهای ثابت و دیگری بار مرده پارتیشنها.
دیوارهای ثابت یعنی چه؟ دیوارهای ثابت دیوارهای پیرامون سازه هستند؛ دیوارهایی که نما دارند. این دیوارها در طول عمر سازه جایگاه ثابت و مشخصی دارند. اما پارتیشنها یا دیوارهای داخلی که فضای داخلی ساختمان را از یکدیگر تفکیک میکنند، ممکن است جایگاهشان تغییر کند. بارها و بارها دیدهایم که در بازسازی منازل مثلا دیوار آشپزخانه را تخریب میکنند و در آن قسمت اپن یا میز جزیره قرار میدهند. پس این دیوار داخلی یا پارتیشن بارش تغییر کرده و بار آن ثابت نیست.
در این جلسه در مورد بار مرده کف طبقات و بار مرده بام صحبت خواهیم کرد.
اهمیت Detail اجرایی در بارگذای سقف ها (کف طبقات):
برای بارگذاری بارهای مرده کف ساختمان و بام، ما به جزئیات و Detail اجرایی نیاز داریم. به تصویر زیر دقت کنید.
اجرا سقف و کف یک طبقه را از کف به بالا فرض کنید. اولین چیزی که میبینید آستر گچی یا به اصطلاح نرمهگچی است. زیر این آستر گچی یک اندود گچ و خاک تعبیه شده است و در زیر آن سقف کار شده است. بعد از آن، ملات پرکننده داریم که معمولا پوکه سنگ در اجرا استفاده میشود. سپس ملات ماسه سیمان قرار دارد تا با این ملات کفسازی کنیم. ترتیب اجرایی به همین صورت است و تنها ممکن است مصالح استفاده شده در اجرا متفاوت باشد.
در هنگام بارگذاری سقف کاری که شما باید انجام دهید این است که یک جدولی مانند جدول زیر درست کنید و به ترتیب هر آنچه که مشاهده میکنید را در جدول وارد کنید.
وزن واحد حجم و ضخامت:
برای بهدست آوردن وزن واحد حجم هریک از این قسمتها بهسراغ مبحث ششم میرویم. در انتهای مبحث ششم جدولی بهصورت پیوست قرار داده شده است. در پیوست شماره ۶-۲ میتوانیم وزن واحد حجم مربوط به هریک از مصالح را پیدا کنیم.
سپس ضخامتها را بر اساس دید اجرایی که داریم در جدول وارد میکنیم.
دو نکته مهم هنگام محاسبه بارگذاری سقفها:
۱) بلوکهای یونولیتی:
یونولیت یا پلاستوفوم مادهای است سفیدرنگ و عایق رطوبت و صدا و است که اولین بار توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برای ساخت پلهای شناور روی آب ساخته شد.
فوم پلی استایرن یکی از فراوردههای صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلورهای ریز تشکیلشده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط میگردد به علت ساختار سلولی بسته در بلوکهای پلی استایرن یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و نیز در مقابل فسادپذیری و رشد باکتری از خود محافظت مینماید
در جدول بارگذاری سقف اگر دقت کنید روبروی بلوک یونولیتی دو خط گذاشته ایم. وزن هر قطعه بلوک سیمانی که در ساختمانسازی بهکار میرود، ۱۵ کیلوگرم است، درحالیکه وزن بلوکهای یونولیتی بسیار ناچیز است و تا اندازه بسیار زیادی موجب پایین آوردن وزن ساختمان میشود.بلوکهای یونولیتی به دلیل وزن سبکی که دارند بر حسب تعداد محاسبه میشوند.
۲) تیرچهها:
در جدول بارگذاری سقف اگر دقت کنید جلوی تیرچه ها یک عبارت نوشته ایم .ارتفاع تیرچهها ۲۵ سانتیمتر، عرض پاشنه تیرچه ۱۰ سانتیمتر و به دلیل آنکه در یک مترمربع ۲ عدد تیرچه بهکار رفته است، در ۲ ضرب میکنیم.
وزن واحد سطح:
برای بهدست آوردن وزن واحد سطح در جدول بارگذاری سقف ، ۲ ستون وزن واحد حجم و ضخامت را در یکدیگر ضرب میکنیم.
در آخر تمام وزنهای واحد سطح را که بهدست آوردیم را با یکدیگر جمع میکنیم. همانطور که مشاهده میکنید مجموع آن برابر ۴۲۵ کیلوگرم بر مترمربع است. یعنی، در یک مترمربع از سقف تیرچه بلوک، ۴۲۵ کیلوگرم نیرو وارد میشود.
Detail اجرایی در بارگذای سقفها (کف بام):
بهسراغ سقف آخر یعنی بام میرویم. بام ما با طبقه ما متفاوت است.
در بام در Detail اجرایی بهترتیب چه چیزهایی را میبینید؟
- گچ سفید
- گچ و خاک
- بلوک یونولیتی
- ۲ عدد تیرچه
- دال بتنی
- ملات پوکه معدنی و ماسه سیمان
- ایزوگام
معمولا عموم سقفها به این صورت است ولی ممکن است سازه ما خاص باشد و در روی سقف Roof Garden یا به اصطلاح ایرانی، بام باغ وجود داشته باشد. بهطور کلی باید هر آنچه که مشاهده میکنید را در جدول وارد کنید.
مجددا از طریق پیوست مبحث ششم وزن واحد حجم را پیدا کرده و در جدول قرار میدهیم.
همانطور که مشاهده میکنید عموما بارگذاری بار مرده بام از بارگذاری بار مرده طبقات بیشتر است.
انواع دیگر سقف ها و دیتایل بارگذاری :
در این قسمت با دیتایل بارگذارذی انواع سقف های دیگر نیز آشنا میشویم:
بارگذاری سقف تیرچه کرمیت
سقف تیرچه کرمیت دقیقا همان سقف تیرچه و بلوک میباشد اما به جای استفاده از تیرچه های بتنی از تیرچه های فولادی استفاده میکنیم!در تصویر زیر جزییات بارگذاری سقف تیرچه کرمیت را میتوانید مشاهده کنید!
با متداول شدن سقفهای تیرچه و بلوک سنتی برخی از مشکلات سیستم طاق ضربی مرتفع شد. اما این سقفها مشکلات دیگری را به همراه خود پدید آوردند که عمدهترین آنها ضرورت استفاده از شمع بندی در زیر سقف است.
شمع بندی علاوه بر دست و پاگیر بودن هزینه زیادی را نیز بر ساختمان تحمیل میکند. در سال ۱۳۶۳ با استفاده از بلوک کر میت بهجای طاق ضربی که قبلاً” در این سیستم بهعنوان قالب ثابت بکار میرفت عملاً” سقف تیرچه و بلوک کر میت وارد بازار شد.
این سقف به علت خود ایستا بودن تیرچهها نیازی به شمع بندی ندارند و به همین علت از سرعت اجرای بسیار بالایی برخوردار میباشد. اجرای این سقف بر روی اسکلتهای فولادی بتنی و دیوارهای باربر امکانپذیر میباشد.
طراحی سقف کرمیت با این فرض انجام میشود که تیرچهها بهتنهایی قبل از گرفتن بتن توانایی تحمل وزن خود، بلوک، بتن خیس و عوامل اجرایی را داشته باشند. بنابراین سقف کرمیت نیازی به شمع بندی در هیچیک از مراحل عملیات اجرایی ندارد.
جزئیات سقف تیرچه کرومیت
|
ضخامت
(m) |
وزن واحد حجم
(Kg/m3) |
وزن واحد سطح
(Kg/m2) |
موزاییک سیمانی | ۰٫۰۲ | ۲۲۵۰ | ۴۵ |
ملات ماسه و سیمان | ۰٫۰۳ | ۲۱۰۰ | ۶۳ |
بتن با پوکه معدنی و سیمان | ۰٫۰۸ | ۱۳۰۰ | ۱۰۴ |
بتن رویه سقف | ۰٫۰۶ | ۲۵۰۰ | ۱۵۰ |
تیرچه کرومیت | __ | __ | جداگانه اضافه میشود |
بلوک | __ | __ | جداگانه اضافه میشود |
ملات گچوخاک | ۰٫۰۲ | ۱۶۰۰ | ۳۲ |
ملات گچ | ۰٫۰۱ | ۱۳۰۰ | ۱۳ |
مجموع (بدون محاسبه وزن تیرچه کرومیت و بلوک) | ۴۰۷(Kg/m2) |
بارگذاری سقف دال بتنی :
دال به عضوی گفته میشود که ضخامت آن نسبت به طول و عرضش خیلی کمتر باشد و عمدتاً بار ثقلی تحمل میکند. سقف دال بتنی یک سقف پیوسته است که توسط شبکه آرماتور، مسلح میشود عملکرد این سقف در توزیع و انتقال نیرو به دو صورت یکطرفه و دوطرفه میباشد. اما دال دوطرفه به دلیل اینکه نیرو را به دو راستا تقسیم میکند عملکرد مناسبتری نسبت به دال یکطرفه دارد. دال عموماً در ساختمان اسکلت بتنی عملکرد خوبی دارند و برای ساختمانهای با اسکلت فلزی زیاد مناسب نیستند.
انواع دالها ازنظر ساختن به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
۱) دال درجا
۲) دال پیشساخته
۳)پیش دال
ازجمله معایب سقف دال بتنی میتوان به سنگینتر بودن این سقف نسبت به سقف کامپوزیت اشاره کرد و همچنین در این سقف نیروی فشاری و کششی به یک نوع مصالح که بتنی است و ترد میشود که همانطورکه میدانید بتن در برابر کشش عملکرد ضعیفی دارد و این سقف با توجه به اینکه از طراحی نسبتاً سختی برخوردار است بهتبع آن از اجرای پیچیدهای برخوردار میباشد.
این نوع سقف بدلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای پایین و همچنین هزینه ی بیشتری که دارد کمتر مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما با این وجود برخی از مهندسین طراح اعتقاد بیشتری به سقف دال دارند.
در سازه های اسکلت های فلزی نیز دال ها بصورت پیش ساخته استفاده می شوند. بدین ترتیب که با اندازه گیری دقیق تیر ریزی موجود، دال های نواری را طبق همین اندازه ها در کارخانه ساخته و سپس به محل پروژه حمل و در تراز مورد نظر نصب میکنند. این دال یا به صورت دال پیش تنیده و یا بصورت عادی ساخته میشوند.
در ساختمانهای قدیمی که دال بتنی بر روی زمین قرار میگرفتند باعث از دست رفتن حرارت اتاق می- شدند اما در ساختمانهای امروزی دالهای بتنی معمولاً بر روی یک لایه عایق معمولاً یونولیت میباشد قرار میگیرند و گاهی هم در داخل دال از سیستم کف گرمایشی استفاده میکنند که باعث میشود حرارت اتاقها از بین نرود. سطح بالایی دال بصورت مسطح و صاف میباشد. و سطح پایینی دال به یکی از سه حالت زیر ساخته میشود:
۱٫ موجدار: برای ساختن آن معمولاً بتن را در یک سینس فولادی موجدار میریزند و این نوع دال از مقاومت خمشی قابل قبولی برخوردار میباشد.
۲٫ دندانهای: در دالهای یکطرفه بکار میرود و مقاومت خمشی قابل قبولی در یک جهت دارد.
۳٫ کلوچهای: در دالهای دوطرفه بکار میرود و مقاومت خمشی قابل قبولی در دو جهت دارد.
در دالهای یکطرفه لنگر مقاوم تقویتی تنها در جهت کوتاه لازم است زیرا لنگر در محور کوتاه آنچنان دارای مقدار کمی است که میتوان از آن صرفنظر نمود و در صورتی میتوان دال را یکطرفه در نظر گرفت که نسبت طول جهت بلند دال به جهت کوتاهتر بیشتر از ۲ باشد و اگر این نسبت کوچکتر از ۲ باشد میتوان لنگر را در دو جهت بررسی نموده و بهصورت دال دوطرفه طراحی نمود.
جزئیات سقف دال بتنی
|
ضخامت
(m) |
وزن واحد حجم
(Kg/m3) |
وزن واحد سطح
(Kg/m2) |
موزاییک سیمانی | ۰٫۰۲ | ۲۲۵۰ | ۴۵ |
ملات ماسه و سیمان | ۰٫۰۳ | ۲۱۰۰ | ۶۳ |
ایزوگام | __ | __ | ۵ |
بتن با پوکه معدنی و سیمان | ۰٫۱۰ | ۱۳۰۰ | ۱۳۰ |
دال بتنی | ۰٫۱۵ | ۲۵۰۰ | ۳۷۵ |
ملات گچوخاک | ۰٫۰۲ | ۱۶۰۰ | ۳۲ |
ملات گچ | ۰٫۰۱ | ۱۳۰۰ | ۱۳ |
مجموع عدد نهایی=۶۶۰ | ۶۶۳(Kg/m2) |
بارگذاری سقف کامپوزیت
سیستمهای معمول کامپوزیت در امریکا عیناً” با تیرچههای باجان باز انجام میشود و معمولاً” همراه با گذاشتن یک ورق فولادی موجدار بهعنوان عرشه و آرماتوربندی روی آن بتن ریخته میشود. در این سیستم قالب ماندگار است و قطعات جان نیز با بتن احاطه نمیشود. در طراحی سیستم قالب کامپوزیت کُرمیت، نظر بر آن بوده که علاوه بر سرعت و تطبیق با آییننامهها، هر چه ممکن اقتصادیتر باشد. ازاینرو اولاً” قالب باید قابلاستفاده مداوم باشد، ثانیاً” جان تیرچه با بتن پر شود که بتوان قطعات جان را اقتصادیتر طراحی نمود و از لرزش سقف نیز کاسته شود. سیستمهای کامپوزیت رایج در ایران که با تیرآهن ساده یا لانهزنبوری با تیرورق استفاده میشوند، دارای جان بازنیستند.
سرعت اجرای بالا، هزینه نسبتاً پایین و ایمنی مناسب را میتوان بهعنوان اصلیترین مزیتهای این سقف بیان کرد.
از شناختهشدهترین سقفهای کامپوزیت میتوان به سقف کامپوزیت فلزی، کامپوزیت کرمیت، کامپوزیت عرشه فولادی (ذوزنقهای یا قوسدار) و روفیکس اشاره کرد. از بین این موارد، سقف عرشه فولادی از محبوبیت و کاربرد بیشتری برخوردار است.
رفتار سقفهای کامپوزیت در برابر اعمال بارهای مختلف با دیگر سقفها کمی متفاوت است.
بارگذاری سقف کامپوزیت مانند تمام عضوهای سازهای دیگر توسط بارهای مرده، زنده و اجرایی صورت میگیرد. در هنگام ساخت سقف کامپوزیت، عرشه فولادی مانند یک قالب عمل میکند
سقف کامپوزیت نیز یکی از سقف های رایج در سازه های میباشد که در این قسمت دیتایل بارگذاری این سقف را برای شما تهیه کرده ایم!
جزئیات سقف کامپوزیت
|
ضخامت
(m) |
وزن واحد حجم
(Kg/m3) |
وزن واحد سطح
(Kg/m2) |
موزاییک سیمانی | ۰٫۰۲ | ۲۲۵۰ | ۴۵ |
ملات ماسه و سیمان | ۰٫۰۳ | ۲۱۰۰ | ۶۳ |
بتن با پوکه معدنی و سیمان | ۰٫۰۸ | ۱۳۰۰ | ۱۰۴ |
دال بتنی | ۰٫۱۰ | ۲۵۰۰ | ۲۵۰ |
وزن تیر فلزی | __ | __ | جداگانه اضافه میشود |
سقف کاذب با اندود گچوخاک و سفید کاری | __ | __ | ۵۰ |
مجموع عدد نهایی=۵۱۰+وزن تیر فلزی | ۵۱۲(Kg/m2) |
بارگذاری سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی ۴ دیتایل اجرایی دارد که ما در این قسمت تنها ۱ مورد را برای شما اورده ایم!
جزئیات سقف عرشه فولادی
|
ضخامت
(m) |
وزن واحد حجم
(Kg/m3) |
وزن واحد سطح
(Kg/m2) |
موزاییک سیمانی | ۰٫۰۲ | ۲۲۵۰ | ۴۵ |
ملات ماسه و سیمان | ۰٫۰۳ | ۲۱۰۰ | ۶۳ |
بتن با پوکه معدنی و سیمان | ۰٫۱۰ | ۱۳۰۰ | ۱۳۰ |
دال بتنی | ۰٫۰۵ | ۲۵۰۰ | ۱۲۵ |
چاله فلزی | ۰٫۰۴۱۶ | ۲۵۰۰ | ۱۰۴ |
ورق فولادی | ۰٫۰۰۱ | ۱۱۰۰۰ | ۱۱ |
وزن تیر فلزی | __ | __ | جداگانه اضافه میشود |
سقف کاذب با اندود گچوخاک و سفید کاری | __ | __ | ۵۰ |
مجموع عدد نهایی=۵۳۰+وزن تیر فلزی | ۵۲۸(Kg/m2) |
اجرای بارگذاری سقف ها در نرمافزار ایتبس:
برای بارگذاری سقف اکنون وارد نرمافزار ETABS میشویم و هر آنچه که در مورد بارگذاری سقف ها آموختیم را وارد نرمافزار ایتبس میکنیم.
۱) نرمافزار ایتبس را اجرا کرده و فایل جلسه گذشته را باز میکنیم.
۲) از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Define و سپس گزینه Load Patterns را انتخاب میکنیم تا پنجره Define Load Patterns باز شود.
بهطور پیشفرض در نرمافزار ایتبس بار مرده و بار زنده تعریف شده است. این حالت، به این معناست که ما در تمامی سازهها و در هر مکانی که آن سازه باشد، بار مرده و بار زنده را خواهیم داشت.
۳) در قسمت Load بار Dead را انتخاب میکنیم.
۴) در قسمت Type، چندین گزینه همانند Dead، Live، Roof Live و… وجود دارد. بهطور مثال، گزینه Super Dead در سازههای فولادی بسیار کاربرد دارد. در دوره جعبه ابزار طراحی سازههای بتنی، ما برای شما کاربرد Super Dead در سازههای بتنی را نیز بهطور کامل و جامع بیان کردهایم. اما در جلسات آموزش رایگان نرمافزار ایتبس، بهطور مختصر با کاربرد هر یک از این گزینهها آشنا خواهیم شد.
۵) بار مرده تنها باری است که Self Weight Multiplier آن برابر ۱ میباشد. بقیه بارها ضریب آنها برابر ۰ است.
۶) چون بار مرده بهطور پیشفرض در نرمافزار تعریف شده است OK میکنیم.
۷) در ادامه باید کف طبقات را انتخاب کنیم و بار مرده را به آنها اختصاص دهیم. روی حالت Similar Story قرار میدهیم تا هر تغییری که در طبقه مبنا انجام دادیم در طبقات مشابه نیز اعمال شود.
کف طبقه ۵ (که در جلسات گذشته بهعنوان طبقه Master انتخاب کردیم) را در قسمتهایی که دال داریم، انتخاب میکنیم. چون روی حالت Similar قرار دارد مشاهده میکنیم که کف طبقات مشابه نیز Select میشود.
۸) از سربرگ بالای نرمافزار ایتبس، گزینه Assign، سپس گزینه Shell Loads را انتخاب میکنیم. در ادامه عبارت Uniform را را انتخاب کرده تا پنجره Shell Load Assignment – Uniform باز شود.
۹) در قسمت Load Pattern Name، گزینه Dead را انتخاب میکنیم.
۱۰) در قسمت Load مقدار بار مرده طبقات را قرار میدهیم. در این قسمت به واحدها دقت کنید.
۱۱) چون بار مرده طبقات از نوع بار قائم میباشد، Direction را از نوع Gravity انتخاب کرده و در نهایت OK میکنیم.
۱۲) در ادامه بارگذاری سقف مجددا این روند را برای بارگذاری بار مرده بام و خرپشته تکرار میکنیم. دقت شود که بار مرده خرپشته همانند بار مرده بام انجام میشود.
۱۳) فایل را Save میکنیم. مشاهده میکنیم که بارگذاری سقفها به همین راحتی انجام میشود.
نکاتی برای حرفهای تر شدن در بارگذاری سقفها:
برای اینکه روند بارگذاری سقف ما راحتتر و سریعتر انجام بگیرد میتوان از روش زیر استفاده کرد.
از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Define و سپس گزینه Shell Uniform Sets را انتخاب میکنیم تا پنجره Shell Uniform Sets باز شود.
بر روی گزینه Add New Load Set کلیک میکنیم. در این قسمت میتوانیم برای هر سازه بهصورت جداگانه بارهایی را تعریف کنیم و در هنگام طراحی به سازه مورد نظر اختصاص دهیم.
دقت کنید که هر دو روش بارگذاری یکسان است.
تفاوت بارگذاری سقفها به تفاوت اجرایشان است در این پروژه من الان دارم مدلسازیاش را طراحی میکنم، سقف من تیرچه بلوک است جای دیگر ممکن است تیرچه کرمیت انواع مختلف سقفها ممکن است اجرا شود پس با توجه به اجرا متفاوتشان بارگذاریشان هم متفاوت است.
سلام, وقت بخیر
خیلی خیلی ممنون بابت آموزش خوب شما.
سلام
درود بر شما
سپاس از نظر ارزشمند شما
سلام اقای رجبی وقت بخیر خسته نباشید من عضو الماسیم ولی لینگ دانلود برام نمیاره
سلام
درود بر شما
از طرف شرکت با شما تماس گرفته شد و موضوع راهنمایی گردید