بارمرده ساختمانی :
بار مرده ساختمانی را شاید بتوان به رفیق شفیق ساختمان تشبیه کرد.رفیقی که در گرمابه و گلستان در کنار ساختمان های طراحی شده توسط ما میباشد.میتوان گفت بار مرده یکی از پارامترهای سنگین کننده ساختمان میباشد که از ب بسم الله ، یعنی زمانی که ما کارهای ابتدایی ساخت منزل را انجام میدهیم ، تا سالیان سال در کنار ساختمان ما میباشد.
شاید در یک منزل مسکونی امروز یک خانواده ۴نفره ساکن باشد و سال دیگر یک خانواده ۸ نفره و در طول زمان بار زنده تغییر کند و یا بار لرزه ای و یا هر بار دیگر در بارگذاری ساختمان تغییر کند اما بار مرده در طول مدت بهره برداری از ساختمان همیشه ثابت و ساکن میباشد.
در جلسه شانزدهم از آموزش ایتبس به موضوع بارهای مرده میپردازیم و به طور دقیق از صفر تا صد این موضوع را با هم آموزش میبینیم!
[Stellar_video_player id=”39″]
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
بار مرده چیست؟
معمولا زمانی ک در کشور عزیزمان ایران در حال طراحی سازه (تفاوتی ندارد طراحی سازه بتنی و یا طراحی سازه فولادی )هستیم و با بارها و مخصوصا بار مرده و بار زنده سر و کله میزنیم با کتابی به نام مبحث ششم مقررات ملی ساختمان بسیار روبرو میشویم.میتوانیم بگوییم مبحث ششم مقررات ملی ساختمان مربوط به مجموعه قوانین و الزامات مربوط به بارگذاری ساختمان ها میباشد.
در صفحات ابتدایی مبحث ششم تعریف کلی در مورد بارها ارایه گردیده است که بد نیست با آن آشنا شویم.
نيروها و يا ساير عواملي كه ناشي از وزن كل مصالح سازه، ساكنان آن و ساير لوازم داخلي بوده يا ناشي از اثرات محيطي، تغييرات حركتي، و تغييرات ابعاد مقيد ميباشد. بارهاي ثابت بارهايي هستند كه تغييرات آنها در طول زمان به ندرت اتفاق ميافتد. ساير بارها، بارهاي متغير ميباشد.
ما مهندسان عمران برای درک بهتر بار ها آن ها را در دستههای متفاوتی قرار میدهیم.به تصویر زیر دقت کنید !
بارها در مرحله اول به دو دسته بارهای قائم و جانبی تقسیم میشوند و با توجه به جهتشان که عمود برسطح ساختمان میباشد و یا در مسیر جانبی آن میباشد در یکی از این دو دسته قرار میگیرند.
بارهای قائم و یا عمودی خودشان به دسته های کوچکتری مثل بار مرده ساختمان و بار زنده ساختمان ، بار برف ، بار باران و دسته کوچکی از بار سیل تقسیم میشوند.
بارگذاری ساختمان معمولا از مباحث بسیار تخصصی و مهم در رشته مهندسی عمران میباشد که معمولا دانشجویان عزیز و مهندسان نظام مهندسی شاید با آن مشکل داشته باشند.به همین منظور به شما پیشنهاد میکنیم که مقاله و ویدیو رایگان مربوط به بارگذاری ساختمان را در شهر نوین عمران ومعماری حتما مشاهده کنید. بارگذاری ساختمان
در این مقاله از شهر نوین عمران ومعماری ما در مورد بارهای مرده صحبت میکنیم و تمامی نکات تخصصی آن را به صورت رایگان در اختیار شما عزیزان و سروران مهندسی عمران میگذاریم.
بار مرده ساختمان مسکونی:
تا اینجای کار مسیر بارگذاری ساختمان را تا بارهای مرده طی کردیم و الان نوبت به آن میرسد که بارهای مرده را بتوانیم حساب کنیم.معمولا برای محاسبه بارهای مرده ما از جداولی کمک میگیریم، که اطلاعات درون این جداول مربوط به وزن مخصوص مواد و ارتفاع و عرض آن ها میباشد. در ادامه کار به طور کامل در مورد محاسبه بار مرده با هم صحبت میکنیم.
طبق توضیحات ارایه شده در مبحث ششم مقرارت ملی ساختمان بارهاي مرده عبارتند از وزن اجزاي دائمي ساختمانها مانند: تير و ستونها، ديوارها، كفها، بام، سقف، راهپله، نازككاري، پوششها و ديگر بخشهاي سهيم در اجزاء سازهاي و معماري. همچنين وزن تأسيسات و تجهيزات ثابت شامل وزن جراثقال ثابت نيز در رديف اين بارها محسوب ميشود.
و اما بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که مرجع این تعریف آیین نامه ASCE7 میباشد که اینگونه بار مرده و یا Dead Load را تعریف کرده است:
Dead loads consist of the weight of all materials of construction incorporated into he building including, but not limited to, walls, floors, roofs, ceilings,stairways, built-in partitions, finishes, ladding, and other similarly incorporated architectural and structural items and fixed service equipment, including the eight of cranes and material handling systems.
اما بیایید با انواع مختلف بارهای مرده آشنا شویم:
- بارمرده سقفها
- بار مرده بام
- بارمرده راه پله و آسانسور
- بارمرده دیوارهای پیرامونی
در این مقاله ما در مورد بارهای مرده سقف ها و بام و دیوار های پیرامون صحبت میکنیم و بار مرده راه پله و بار مرده آسانسور را در مقالات جداگانه بررسی میکنیم.
-
بار مرده سقف تیرچه بلوک :
در بالاتر توضیح دادیم که معمولا محاسبه بار مرده با جداولی همراه است.اما اطلاعات سطرو ستون موجود در این جدول ها را از کجا بیاوریم؟ آیا برای تمامی سقفهای موجود جدول ها یکسان اند؟ اگر سقف ما تغییر کرد اطلاعات جدید را چگونه محاسبه کنیم؟ و سوالات بسیاری از این قبیل!
اگر شما روند کلی و ماهیت این محاسبات را یاد بگیرید دیگر هیچ ترسی از مواد و مصالح مختلف ندارید.در بسیاری از آموزشگاههای ایرانی مشاهده کرده ایم که یک فایل PDF در اختیار عموم با نام دیتایل بارگذاری میگذارند و در آن نوشته اند که ما دیتایل بارگذاری ۱۶ نوع سقف را به شما آموزش داده ایم.
سوال من از شما این است: آیا مطمین هستید در طول سابقه طراحی خودتان تمامی سقف هایی که بار مردشان را حساب میکنید در یکی از این حالات میباشد؟
صد در صد خیر! پس نیاز است که ما پشت پرده این حالات را یاد بگیریم تا بتوانیم از پس تمامی این بارگذاری ها بر بیاییم!
روند کار محاسبه بار مرده سقف ها به صورت زیر میباشد:
- مشخص کردن مواد دقیق به کار رفته در انواع سقف.به تصویر زیر که یک دیتایل کلی از یک سقف معمولی مثل تیرچه بلوک میباشد دقت کنید.از پایین ترین مصالح ساختمانی چسبیده شده تا بالاترین مواد را در ذهن خود تصویر سازی کنید.در واقع مرحله اول پاسخ به این پرسش است که در سقف ما دقیقا چه مصالحی به کار رفته است.
- نوشتن مواد به کار رفته در سقف ساختمان : در مرحله دوم جدولی تهیه کنید و در ستون اول نام تمامی مواد به کار رفته در سقف ساختمان خودتان را بنویسید!
به جدول زیر دقت کنید. ما در ستون اول از پایین ترین مواد به کار رفته در سقف تا بالاترین لایه را زیر هم نوشته ایم. - یادداشت کردن ضخامت لایه های مواد به کار رفته : در تعیین بار مرده ساختمان ضخامت مواد نقش بسیار مهمی دارد به همین دلیل در ستون دوم دقیقا مینویسم که هر ماده موجود در انواع سقف ، چه مقدار ضخامت دارد.
- یادداشت کردن وزن واحد حجم مواد : در ستون سوم وزن مخصوص مواد را در جلویشان مینویسیم.لازم به ذکر است که این وزن مخصوص ها از جدول پیوست مبحث ششم بدست میآید.
- بدست آوردن وزن واحد سطح : در ستون چهارم با ضرب کردن ضخامت هر ماده در وزن واحد حجم آن ماده میتوانیم وزن واحد سطح را محاسبه کنیم!
- دقت کردن به نکات تکیلی که در انتهای مقاله بیان کرده ایم!
محاسبه بار مرده سقف ها دقیقا به راحتی ۶ مرحله بالا میباشد!و اگر شما این روند کلی را آموزش ببینید بهتون قول میدهم که دیگر هیچگاه نیاز به هیچ کتاب و با دیتایل بارگذاری دیگر ندارید.
یکی از سقف های پرکاربرد در صنعت ساختمان ، سقف عرشه فولادی میباشد که به دلیل پرکاربدر بودن آن در ادامه ، بار مرده آن به صورت جداگانه توضیح و محاسبه شده است.
-
بار مرده سقف عرشه فولادی
-
بار مرده بام :
برای محاسبه بار مرده بام دقیقا همان مراحل و روند موجود در قسمت قبل یعنی محاسبه بارمرده سقف را طی میکنیم با این تفاوت که به پارامترهای موجود در جداول یک مقدار بیشتر دقت میکنیم.
-
بار مرده دیوار:
یکی از انواع بارهای مرده مهم موجود در ساختمان ها ، بار مرده دیوارهای میباشد.در علم مهندسی عمران انواع زیادی دیوار وجود دارد اما رکن مهم برای ما مهندسان عمران این میباشد که آیا این دیوار در طول عمر آن ساختمان ثابت و یکجا میباشد و یا ممکن است تغییر مکان و یا حتی حذف و یا شاید هم اضافه گردد.
اجازه دهید تا با یکدیگر چند مثال را بررسی کنیم:
به عنوان مثال دیوارهای پیرامونی در طول عمر یک ساختمان همیشه وجود دارند و هیچگاه از سازه ما حذف نمیشوند.حال ممکن است این دیوارها نمادار و یا فاقد نما باشند.
در درون هر ساختمان ما یکسری از دیوارها را داریم که تنها وظیفه جداکردن فضاها را بر عهده دارند.ممکن است در طول دوران عمر این ساختمان این دیوارها حذف گردند (مثل برخی از دیوارهای آشپرخانه که ممکن است بر اثر بازسازی Open شوند) و یا ممکن است این دیوارها اضافه شوند (مثل زمانی که در نظر داریم یک اتاق بزرگ را به دو اتاق کوچکتر تقسیم کنیم).
در مثال های مطرح شده بالا مثال اول (یعنی دیوارهای پیرامونی که ثابت بوده اند) بار مرده ایجاد میکنند و اما مثال دوم دیوارهای داخلی که جداکننده هستند بار زنده ساختمانی را ایجاد میکنند.
در اینجا موضوع مورد بررسی ما دیوارهای پیرامونی میباشد که خود این مورد به دیوارهای پیرامونی نمادار و دیوارهای پیرامونی بدون نما تقسیم میشود.
-
محاسبه بار مرده دیوارهای نمادار
-
محاسبه بار مرده دیوارهای بدون نما
-
بار مرده راه پله بتنی :
بار مرده ناشی از راه پله روش اعمال و محاسبه پیچیده ای دارد که در شهر نوین عمران ومعماری ما این مطالب را ساده سازی کرده ایم. به دلیل فهم و درک بهتر این موضوع در مقاله ای جداگانه به بارمرده ناشی از راه پله پرداخته ایم.
معمولا از یک طرف نظرات بسیار زیادی در مورد چگونگی محاسبه بار مرده راه پله وجلو دارد و از طرفی دیگر اعمال آن در نرمافزار ایتبس و یا هر نرم افزار محاسباتی دیگر یک مقدار پیچیده است.
در کنار تمامی این موارد نکات بسیار زیادی از قبیل بار مرده دیوار نگهدارنده و ارتفاع های متفاوت آن ها نیز در این باره وجود دارد.اگر تمایل دارید در کمتر ۱ ساعت تمامی این موارد را به صورت کاملا رایگان و ویدیویی آموزش ببینید به مقاله و ویدیو ما در شهر نوین عمران و معماری حتما سری بزنید. بارگذاری راه پله
-
بار مرده و زنده آسانسور :
بارگذاری چاهک آسانسور و نرویکردهای متفاوتی که در این باره وجود دارد این موضوع را برای ما آنقدر مهم کرده است که در شهر نوین عمران ومعماری ما تصمیم گرفتیم بارگذاری مرده و رنده آسانسور را نیز در مقاله و ویدیویی جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
شما میتوانید این مقاله را به صورت رایگان از شهر نوین عمران ومعماری مشاهده بفرمایید. بارگذاری آسانسور
اعمال بارهای مرده در نرم افزار ایتبس :
پس از اینکه تمامی جداول مربوط به بارهای مرده را محاسبه کردیم میبایستی که این مقادیر را در نرمافزارهای محاسباتی وارد کنیم.یکی از این نرمافزارها ایتبس (ETABS) میباشد. اما قبل از اینکه به سراغ نرمافزار ایتبس برویم بهتر است که روند وارد کردن بار مرده را با هم مرور کنیم.
اجازه دهید این موضوع را با یک مثال توضیح بدهم.
تصور کنید شما وارد یک سوپر مواد غذایی میشوید و مکالمه زیر بین شما و فروشنده رخ میدهد.
شما: سلام ، خسته نباشید !
فروشنده : سلام ، درمانده نباشید!
شما : آقا ببخشید نوشابه دارید ؟
فروشنده : بله ، داخل یخچال هست میتونید بردارید!
شما : چه نوشابه ای دارید؟
فروشنده : ما کوکاکولا داریم و قیمت آن X هزار تومان میباشد!
به دو جمله ای که برجسته شده اند دقت کنید. در واقع ما اینجا قصد داشتیم که بگوییم:
- نوشابه داریم.
- نوشابه این برند را داریم و قیمت آن اینقدر هزار تومان میباشد.
در هنگام بارگذاری ساختمان نیز ما با چنین مسایلی مواجه هستیم.ابتدا از گزینه Define به نرم افزار میگوییم که این بار را داریم و سپس از قسمت Assign میگوییم که این بار اینقدر و از این جنس میباشد.
دیوارهای جانپناه:
یکی دیگر از انواع دیوارهایی که در ساختمان ما وجود دارد دیوار جان پناه ها میباشد که دارای بار مرده نیز هستند و ما باید این بار مرده را محاسبه و به تیر مربوطه اعمال کنیم.روند محاسبه بار مرده جان پناه ها دقیقا همانند دیوار های پیرامونی میباشد اما به جای اینکه آن ها را در ار تفاع ۳ متر ضرب کنیم ، در ارتفاع ۱ متر و یا ۱٫۲ متر به صورت دقیق تر ضرب میکنی و پس از آن دقیقا همانند سایر دیوارهای پیرامونی با آن ها رفتار میکنیم.
در این قسمت ما بهترین مقالات در مورد بار مرده را سزح جهنی برای شما آماده کرده ایم.مقاله که هم اکنون در شهر نوین عمران ومعماری مطالعه کردید خود خلاصه تمامی این مقالات بود. اما اگر علاقه مند هستید که این مقالات را هم مطالعه کنید میتوانید از قسمت زیر که مخصوص اعضای الماسی میباشد ، آن ها را دانلود کنید.
شما میتوانید از این قسمت بهترین و جامع ترین مقالات در مورد بار مرده را دانلود کنید ! دکمه دانلود را تنها اعضای الماسی مشاهده میکنند واگر شما قادر به دانلود نیستید به دلیل این میباشد که هنوز عضو الماسی شهر نوین عمران و معماری نیستید.
سلام درجدول وزن واحدسطح براساس مترمربع سقف میشود کیلوگرم برمترمربع ونه مترمکعب.این مورد درجدول دیوارهای بدون نمادرست نوشته شده ودربقیه جداول اشتباها کیلوگرم برمترمکعب نوشته شده وجناب استادهم درمواقعی که درموردمحاسبه هرایتم برای واحدسطح توضیح میدادبه اشتباه عبارت کیلوگرم برمترمکعب رابه جای کیلوگرم برمترمربع به کار میبرد.موفق باشید
سلام درود بر شما
بله درست میفرمایید .این موضوع در آپدیت های دوره تصحیح شده است
باسلام و خسته نباشید
من فکر میکنم زمانی که شما ضخامت سقف رو در واحد حجم ضرب میکنید واحد مربوطه شما kg/m2 میشود،
اما در جدول مربوطه (آخرین ستون) واحدkg/m3
است،
سپاس
سلام
این موضوع در آپدیت جدید اصلاح گردید
سلام.
چرا در طبقه بام، بار دیوار پیرامونی(فاقد نما) به بار جان پناه اضافه شد؟
سلام در جلسه مربوط به بار mass کامل توضیح داده شده است
سلام استاد .
از لطف شما بینهایت سپاسگذارم .بار مرده دیوار نمادار با احتساب ۳۰ درصد ۱۷۰ شده که فکر می کنم غلطه
سلامو درود
درون ویدیو کامل توضیح داده شده.
خواهشا فیلم را مشاهده کنید!
سلام و خدا قوت
استاد این جدول هایی که تو ویدیو هست برای همه ی سازه های بتنی یکسانه یا برای هر پلان و طراحی متفاوته؟
سلام و درود
در تمامی سازه ها یکسان میباشد اما باید به این مسله دقت کنید که متریال به کار رفته در هر المان یکسان میباشد و یا خیر.
به عنوا مثال به جای سرامیک ممکن است سنگ به کار رفته باشد و جدول تغییر میکند