بتن اسفنجی :

تحقیق در مورد بتن اسفنجی
همان طور که میدانیم امروزه صنعت بتن نقش بسیار مهمی در ساخت و سازهای جوامع بشری ایفا میکند و یکی از عوامل بسیار مؤثر در سازههای بتنی در جهان است. ساختار بتن مجموعه ای از ذرات شن و ماسه به وسیله چسبی متشکل از سیمان و آب بهم متصل شده اند که این مواد به نسبت مشخصی باهم مخلوط میشوند ، این میزان مشخص طرح اختلاط نام دارد که بر اساس فرمول و محاسب معین میگردد بنابراین بسته به بزرگی ذرات شن و ماسه و میزان آب و سیمان می تواند مقاومت های مختلفی داشته باشد و در جاهای مختلف بسته به نوع کاربری و هدف مورد نظر مورد استفاده قرار گیرد. یکی از این انواع بتن، بتن اسفنجی می باشد که این نوع بتن در مقایسه بتن معمولی آب کمتری داشته بطوریکه ۱ ساعت بعد از اختلاط بتن آب آن تبخیر می شود. در این مقاله به معرفی بتن اسفنجی و ویژگی و جزئیات اجزای تشکیل دهنده آن پرداخته شده است.
معرفی بتن اسفنجی :
این نوع بتن ، بتنی است که از اختلاط سنگدانه های درشت یعنی شن، آب و سیمان و مقدار کمی ماسه تولید می شود که میتوان حتی ماسه را بطور کلی حذف کرد. این نوع بتن در مقایسه با بتن معمولی آب نسبتا کمتری دارد بطوریکه ۱ ساعت بعد از اختلاط بتن آب آن تبخیر می شود. بطور کلی بتن اسفنجی دارای ۱۵ الی ۲۲ درصد فضای خالی است که باعث می شود بتواند آب را از خود عبور دهد. بتن اسفنجی بتن پوک و متخلخل نیز نامیده می شود.
تاریخچه بتن اسفنجی :
بتن اسفنجی در سال ۱۹۲۴ میلادی توسط مهندس آرشیتکت سوئدی اختراع و به جامعه مهندسین معرفی گردید. این بتن هم اکنون در اروپا وآمریکا به نامهای تجاری HEBEL , YTONG یا Siporex ارائه میشود و درساخت و ساز نیز بسیار از آن استفاده میشود. این بتن در صنعت ساختمانسازی به هبلکس یا سیپورکس و آران لکس معروف است.
انواع بتن اسفنجی :
1-بتن اسفنجی گازی
۲-بتن اسفنجی کفی
بتن اسفنجی کاربرد غیرسازه ای داشته این در حالیست که بتن اسفنجی گازی می تواند تحت شرایطی کاربرد سازه ای هم داشته باشد.
۱-بتن اسفنجی گازی :
خواص مطلوب اين نوع بتن شامل جرم حجمي پايين نسبت مناسب مقاومت به جرم حجمي ،عايق بندي مناسب حرارتي و ثبات (جمع شدگي ناشي از خشك شدن) نسبتاً پايين باعث شده است كه اين ماده در بسياري از كشورهاي جهان مورد استفاده قرار گيرد .شايان ذكر است كه اين محصول نياز به ايجاد كارخانه اي با هزينه سرمايه گذاري اوليه نسبتاً بالا توليد مي گردد.
در حال حاضر توليد بتن هاي سبك گازي در كشور بصورت بلوكهاي سبك مي باشد كه در ساختمان براي ساخت ديوارهاي جدا كننده داخلي و خارجي مورد استفاده قرار مي گيرد. بديهي است كاربرد مناسب و مطلوب بتن گازي در ساختمان مستلزم توليد بتن گازي با كيفيت مطلوب وهمچنين كاربرد مناسب آن در رابطه با مسايل و جزئيات اجرايي مي باشد.
۲-بتن اسفنجی کفی :
بتن كفي يكي از انواع بتن هاي سبك مي باشد كه از ادغام كف توليد با ثبات كافي در خمير سيمان يا ملات حاصل مي گردد با توجه به محدوده وسيع جرم حجمي قابل دستيابي با بتن هاي كفي و پايين بودن نسبي سرمايه گذاري اوليه اين مصالح بعنوان راه حلي مناسب در مواردي كه كاهش وزن و يا عايق بندي حرارتي مدنظر باشد توسط توليد كنندگان عرضه مي شوند قبل از بكارگيري هر نوع بتن سبك لازم است ديگر خصوصيات فيزيكي و مكانيكي مهم آن ارزيابي شوند تا از مناسب بودن آن براي كاربرد مورد نظر اطمينان حاصل گردد. زمينه هاي مناسب كاربرد بتن ها كفي كشور مواردي هستند كه جمع شدگي بالا قبول باشد در اين رابطه مي توان به كاربرد بتن كفي بعنوان عايق حرارتي ، پر كننده حفاري ها، بخش مياني پانل هاي ساندويچي و كابردهاي ژئوتكنيكي اشاره نمود.
کاربرد های بتن اسفنجی غیرسازه ای :
1-ساخت پانل های جداکننده
۲-ایجاد کف سازی و شیب بندی
۳-عایق های حرارتی و جاذب صوت
کاربرد های بتن اسفنجی سازه ای :
1-تولید بلوک ها و قطعات ساختمانی
۲-تولید قطعات پیش ساخته مسلح
مراحل نصب بتن اسفنجی :
نصب بتن اسفنجی ۴ مرحله اساسی دارد :
۱- مخلوط کردن در بتن اسفنجی
۲- جاگذاری کردن ( گماردن، قراردادن )
۳- تراکم و فشرده سازی ( کوبیدن )
۴- عمل آوردن بتن اسفنجی
ویژگی های مقاومتی بتن اسفنجی:
مقاومت این نوع بتن از ۴۰۰ psi تا ۴۰۰۰ psi متغیر بوده و از لحاظ مقاومت، مقاومت بالایی ندارد. این بتن را می توان در تولید روسازی های بتنی بکار برد که به دلیل نفوذپذیری و جذب رطوبت بالا عملکرد مناسبی دارند. منظور از جذب رطوبت درصد وزني آب جذب شده نسبت به وزن خشك نمونه بتن طي زماني مشخص استغراق در زير آب مي باشد مقدار جذب آب براي بتن معمولي حدود ۵ تا ۱۰درصد وزني مي باشد بتن گازي داراي حدود ۳۰ درصد وزن رطوبت قابل تبخير است ميزان جذب آب نمونه هاي بتن گازي تا حدود ۷۰ درصد وزني گزارش شده است، اما بایستی به این نقطه توجه نمود که زیراساس روسازی های بتن اسفنجی نباید کاملا نفوذناپذیر باشند و بایستی حداقل اندکی نفوذپذیری داشته باشند.
همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که یخزدن آب در داخل بتن اسفنجی مشکلی ایجاد نمیکند، زیرا آزمایشهایی صورت گرفته که در آن بتن اسفنجی را به مدت بیش از ۱۵ سال در آب و هوای سرد گذاشته و آب باران و برف پس از ورود به داخل بتن یخ میزد. کاربرد موفق این بتن در این مناطق این مساله را حل نموده است و مشکلی در به کار بردن این بتن در این مناطق وجود ندارد
اجزای تشکیل دهنده بتن اسفنجی :
1-شن
۲-آب
۳-سیمان
۴-مواد افزودنی
افزودنی مورد استفاده در بتن اسفنجی عبارتند از فوق روان کننده سیمان ، افزودنی خاکستر بادی و پوزولان طبیعی ، افزودنی روباره و بخار سیلیس . مواد افزودنی بر عملکرد زمان گیرش بتن اسفنجی ، میزان افزایش مقاومت ، تخلخل، نفوذ پذیری و … تأثیر میگذارند و در یک کلام کلید عملکرد بالای این بتن ، در استفاده از مواد افزودنی بتن است.
مزایای استفاده از بتن اسفنجی :
این بتن علاوه بر داشتن مزایای اقتصادی از جمله صرفه جویی در هزینه ها و کاهش وزن سازه دارای مزایای متنوع زیست محیطی می باشد که می توان به موارد زیر اشاره نمود :
۱- جلوگیری از بروز آب گرفتگی در معابر و مکانها به هنگام بارندگی
۲- جلوگیری از آلوده شدن آب بارندگیها
۳- مناسب برای پر کردن ذخایر آب زیرزمینی
۴- در نقاط سرد که ماندن برف و باران روی زمین (بعد از بارش) منجر به سردتر شدن آن مناطق میشود میتوان آب باران و برف را به داخل زمین هدایت کرد و از سردتر شدن آن ناحیه جلوگیری کرد.
۵- همچنین میتوان از این بتن در مکانهایی که نیاز به زمین خشک است استفاده کرد مثلاً در زیر سازی چمنهای استادیومهای فوتبال.
۶- همچنین در مناطق سردسیر، بدلیل عبور آب از این بتن از یخ زدگی سطح معابر و در نتیجه ایجاد خطر جلوگیری میکند که شهرداریهای محترم میتوانند از این بتن در پیادهرو سازیها و محوطه سازی پارکها، پارکینگها و معابری که مشکل آبگیری دارند استفاده نمایند.
۷- ایجاد مناظری زیبا به هنگام بارندگی، زیرا با وجود این بتن دیگر هنگام بارندگی آب گرفتگی وجود ندارد.
اگر به اطلاعات بیشتر نیاز دارید میتوانید با کلیک بر روی اینجا به مثاله ی بین المللی دست پیدا کنید