بتن مگر چیست:

بتن مگر در شهر نوین عمران و معماری
بتن مگر چیست ؟ بتن مگر در فهرست بها و … این روز ها بسیار مورد توجه مخاطبیت قرار گرفته است.به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا برای شما در این مقاله از شهر نوین عمران و معماری در مورد این نوع بتن صحبت کنیم.همان طور که میدانیم امروزه صنعت بتن نقش بسیار مهمی در ساخت و سازهای جوامع بشری ایفا میکند و یکی از عوامل بسیار مؤثر در سازههای بتنی در جهان است. ساختار بتن مجموعه ای از ذرات شن و ماسه به وسیله چسبی متشکل از سیمان و آب بهم متصل شده اند که این مواد به نسبت مشخصی باهم مخلوط میشوند ، این میزان مشخص طرح اختلاط نام دارد که بر اساس فرمول و محاسب معین میگردد بنابراین بسته به بزرگی ذرات شن و ماسه و میزان آب و سیمان می تواند مقاومت های مختلفی داشته باشد و در جاهای مختلف بسته به نوع کاربری و هدف مورد نظر مورد استفاده قرار گیرد. یکی از انواع بتن ، بتن مگر می باشد . در این مقاله قصد داریم به بتن مگر و ویژگی های آن بپردازیم.
مواد تشکیل دهنده بتن مگر :
بتن مگر یا بتن پوششی که همان lean concrete که به آن بتن مگر یا بتن نظافت یا همان بتن رگلاژ هم می گویند ، در واقع یک بتن با عیار سیمان کم (بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان بر مترمکعب) است که به منظور آماده سازی بستر خاکبرداری شده برای آرماتوربندی و صفحه گذاری اجرا می گردد. از بتن مگر می توان برای پوشش دادن لایههای ناهموار و همچنین ایجاد یک فونداسیون مناسب بر روی زمین استاده کرد و اگر به شکل مناسبی از آن استفاده شود میتوان اطمینان داشت که مانع از تأثیر زمین بر روی بتن اصلی سازه می شود. بتن مگر به طور معمول در حدود ۵ الی ۱۰ سانتیمتر ضخامت دارند و بیشتر از آن توجیه چندانی ندارند. در واقع می توان گفت که در مورد این بتن نیازی به استحکام و یا جلوگیری از تنش های احتمالی نیست و بیشتر به عنوان یک لایه پوششی در محافظت از سازه و جلوگیری از خروج آب سیمان از آن مورد استفاده قرار می گیرد.

lean concrete
کاربرد بتن مگر :
بتن مگر مانند سایر انواع بتن نقشی مهمی در پروسه ساخت و ساز دارد به خصوص که به دلیل درصد بیشتر آب در ترکیب آن در مقایسه با بتن معمولی به شکل روان است و همین خاصیت آن باعث شده در موارد خاصی استفاده شود . علاوه بر موارد ذکر شده ، کاربرد های زیادی برای بتن مگر می توان بیان کرد که عبارتند از :
-جلوگیری از نفوذ سیمان به خاک
-جلوگیری از جذب آب بتن توسط خاک
-آماده سازی بستر خاک برای پی ریزی
-صاف، تراز و همگن کردن فونداسیون
-اگر خاک برداری بیش از حد لازم انجام شود برای تراز کردن کف پی
-پر کردن فضای خالی از بتن مگر استفاده میشود.
بتن مگر علاوه بر ساختمان سازی در راهسازی و ساخت جاده نیز کاربرد دارد. در این صورت از بتن مگر به عنوان پایینترین لایه (زیر اساس) استفاده می شود. اجرای یک لایه از این نوع بتن در زیر اساس موجب استحکام جاده در برابر تنش های وارده از تردد وسایل نقلیه در زمان بهره برداری از جاده خواهد شد.
طرح اختلاط بتن مگر :
بتن مگر به دلیل استفاده کم از سیمان و خصوصیات استحکامی پایین آن، به عنوان بتن لاغر نیز شناخته می شود. در واقع بتن مگر همانند بیشتر به بتن ها از ترکیب آب، سیمان و ماسه سنگ تشکیل شده است. اما تفاوت اصلی این بتن با سایر بتن های رایج استفاده شده در ساختمانها، به میزان سیمان به کار رفته در آن بر می گردد. در تولید بتن مگر به ازای هر یک متر مکعب حدود ۱۵۰ کیلوگرم سیمان استفاده می شود که مقدار نسبتا کمی محسوب می شود. در ضمن در فرآیند ساخت آن سعی می شود که بهترین تولیدی و بیشترین تراکم را داشته باشد و نفوذ پذیری آن به حداقل برسد؛ زیرا این نوع بتن علاوه بر نقش پوششی، مانع از نفوذ آب سیمان به لایههای زیرین شده و کیفیت بتن را در حالت اولیه حفظ می کند.
نحوه ی ساخت بتن مگر :
وسايل و ابزار مناسب نيز به نوبهى خود مىتواند در پيش رفت به موقع كار، مؤثر باشد. همان طورى كه از نام بتن مِگر مشخص است، با يك عمليات بتن ريزى سر و كار خواهيم داشت. پس براى اجراى آن علاوه بر وسايل سادهى بنّايى از قبيل شمشهى آهنى، شيلنگ تراز، تراز، متر، كمچه، تخته ماله، استامبولى و … نياز به ابزار عمومى ساختمان سازى از قبيل بيل، فرقون و… و همچنين براى اجراى صحيح و اصولى بتن ريزى نياز به ماشين آلاتى همچون ميكسر (بتونير)، پمپ بتن، ويبراتور و … خواهيم داشت.
نحوه اجرای بتن مگر :
براى ريختن بتن مِگر ، پس از آماده سازى كف پى، براى اين كه آب بتن سريعاً توسط كف زير پى خارج نشود، لازم است بستر بتن ريزى مرطوب شود، البته بايستی توجه کرد تا آب در كف پى جمع نشود و فقط رطوبت وجود داشته باشد. بعد از مرطوب شدن كف پى، مىبايست بتن آماده شده (شن + ماسه + سيمان + آب) را در محدودهى ابعاد پى بعلاوهى ۵ تا ۱۰ سانتى متراز هر طرف (بجز در حريم همسايه) ريخت.
بتن ريخته شده بايد كاملاً متراكم شده و سطح بالايى آن با استفاده از شمشه و تراز و يا شيلنگ تراز، كاملاً تراز شده و ماله كشى با استفاده از تخته ماله به صورت صاف و يكنواخت انجام گيرد. بتن ريخته شده و با استفاده از شمشه صاف شده است. پس از انجام عمليات بتن ريزى بتن مِگر، عمل آوردن بتن انجام مىشود. در زمان ريختن بتن، دقت شود كه ارتفاع بتن در هر نقطه كمتر از ۵ سانتى متر نباشد.
نکات ضروری حین اجرا بتن نظافت :
در هنگام اجرای این نوع بتن مانند سایر کارهای اجرایی رعایت نکاتی برای بازدهی مناسب و کارایی قابل قبول این بتن ضروری است که در ادامه به چندین مورد آن اشاره شده است؛
۱- قبل از اجرای بتن خاک بستر باید مرطوب شود تا آب بتن جذب خاک نگردد و بتن پوک نشود.
۲- شفته آهک باید قبل از اجرای بتن مرطوب شود تا آب بتن را جذب نکند.
۳- بتن مگر باید زمانی بر روی شفته آهک اجرا شود که مقاومت شفته به ۵/۱ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع رسیده باشد. ( شفته آهکی زمانی به مقاومت ۵/۱ کیلوگرم بر متر مربع رسیده است که اثر کفش پس از راه رفتن بر روی آن باقی نماند.)
۴- بتن مگر معمولا توسط دستگاه های بتونیر کوچک ساخته می شود. دقت شود که بتن مگر درون دستگاه حداقل دو دقیقه پس از اضافه کردن آب، به خوبی مخلوط شود و سپس مورد استفاده قرار بگیرد.
۵- بتن مگر معمولا جهت پاکسازی کف و اجرای دقیق تر فاصله گذاری آرماتورها از کف اجرا می شود بنابراین باید دقت شود که سطح تمام شده آن تمیز و یکنواخت باشد تا آرماتوربندی بهتر انجام شود.
۶- بعد از ریختن بتن، بسته به دمای هوا، باید حدود ۱۰ ساعت سطح آن مرطوب نگه داشته شود. بعد از گذشت یک روز می توان عملیات بعدی را شروع کرد.
ضخامت بتن مگر :
براى ريختن بتن مگر، پس از آماده سازى كف پى، براى اين كه آب بتن سريعاً توسط كف زير پى خارج نشود، لازم است بستر بتن ريزى مرطوب شود، البته بايد مراقب بود تا آب در كف پى جمع نشود و فقط رطوبت وجود داشته باشد. بعد از مرطوب شدن كف پى، مىبايست بتن آماده شده (شن + ماسه + سيمان + آب) را در محدودهى ابعاد پى بعلاوهى ۵ تا ۱۰ سانتى متراز هر طرف (بجز در حريم همسايه) ريخت.
بتن ريخته شده بايد كاملاً متراكم شده و سطح بالايى آن با استفاده از شمشه و تراز و يا شيلنگ تراز، كاملاً تراز شده و ماله كشى با استفاده از تخته ماله به صورت صاف و يكنواخت انجام گيرد. بتن مِگر ريخته شده و با استفاده از شمشه صاف شده است. پس از انجام عمليات بتن ريزى بتن مِگر، عمل آوردن بتن مگر انجام مىشود. در زمان ريختن بتن، دقت شود كه ارتفاع بتن مگر در هر نقطه كمتر از ۵ سانتى متر نباشد.
نکات مهمی که بایستی به آن ها توجه شود :
- حفظ رطوبت قسمت زیرین بتن : استفاده از بتن مگر مستلزم رعایت چند نکته مهم است و اگر این نکات به شکل مناسبی رعایت شود می توان امیدوار بود که لایه بتن مگر نقش خود را به خوبی ایفا می کند. یکی از این نکات مرطوب کردن سطح زیرین بتن است که باعث میشود فرایند هیدراتاسیون با روند عادی خود و به شکل مناسبی انجام شود.
- تراکم بالا و جلوگیری از نفوذ آب: نقش اصلی بتن مگر جلوگیری از خروج آب و سیمان از بتن فونداسیون است. به همین دلیل شرکت های تولیدکننده بتن تلاش می کنند که بتن را با تراکم بسیار بالا تولید کنند. این تراکم بالا باعث میشود که امکان خروج آب سیمان از بتن فنداسیون وجود نداشته باشد و از طرف مقابل نیز مواد آلاینده نمیتواند به فونداسیون آسیبی برسانند.
- حفظ رطوبت سطحی بتن تا پایان فرآیند هیدراتاسیون: به دلیل ساختار و ترکیب منحصر به فرد در بتن مگر ، ضروری است که بتن مورد نظر حدود ۱۰ ساعت اولیه به صورت مرطوب نگه داشته شود و شرایطی فراهم شود که عملیات سفت شدن بتن و فرآیند هیدراتاسیون به شکل مناسب و کاملی انجام شود.
- فراهم آوردن بستر لازم: فراموش نکنیم که اگر چه نقش بتن مگر به تسطیح کردن و تمیز کردن لایههای زیرین برمیگردد، اما اگر از زمین و لایههای زیر همین بتن نیز به شکل مناسبی آماده نشود، کارایی آن را تحت تأثیر قرار می دهد. به همین دلیل سعی کنید که طرح فونداسیون به شکل مناسبی آماده شده و میزان بتن استفاده شده نیز به حداقل برسد.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد این بتن هستید میتواید بر روی اینجا کلیک کنید.
آقا بتن مگر کجا ها میشه استفاده کرد؟
سلام و درود
پاسخ کامل سوال شما در مورد کاربرد های بتن مگر و جاهای استفاده از آن را در مقاله زیر داده ایم.
https://civilercity.com/%d8%a8%d8%aa%d9%86-%d9%85%da%af%d8%b1/