بتن پاششی :

بتن پاششی چیست؟
بتن پاششی این روز ها بسیار بر سر زبان ها افتاده است از این رو شهر نوین عمران ومعماری در این مورد بتن برای شما مقاله ای را آماده کرده است. بتن به عنوان پر تولیدترین ماده صنعتی در جهان می باشد که انواع و اقسام مختلفی دارد. ساختار بتن مجموعه ای از ذرات شن و ماسه به وسیله چسبی متشکل از سیمان و آب بهم متصل شده اند که این مواد به نسبت مشخصی باهم مخلوط میشوند، این میزان مشخص طرح اختلاط نام دارد که بر اساس فرمول و محاسب معین میگردد بنابراین بسته به بزرگی ذرات شن و ماسه و میزان آب و سیمان می تواند مقاومت های مختلفی داشته باشد و در جاهای مختلف بسته به نوع کاربری و هدف مورد نظر مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به نیاز وافر صنعت ساخت و ساز به بتن تکنولوژی بتن ریزی و تهیه بتن روز به روز در حال پیشرفت می باشد. در این مقاله قصد داریم در رابطه با یکی از روش های بتن ریزی که دستگاه شاتکریت یا بتن پاششی نام دارد و موجب تسریع در عمل بتن ریزی می شود، آشنا شویم.
معرفی بتن پاششی :
بتن پاششی ، بتن پاشیده یا شات کریت مخلوط بتن با اسلامپ پایین است که شامل سنگدانههایی با حداکثر اندازه یک سانتیمتر است. این نوع بتن با سرعت بالایی که ناشی از جریان هوای فشرده است و توسط یک نازل به سطح مورد نظر پاشیده میشود. با توجه به اینکه بتن پاششی دارای نسبت آب به سیمان کم بوده و روانی آن پایین است به راحتی می توان از آن در ترمیم ترک های عمودی و قائم استفاده کرد. از جمله امتیازات شاتکریت آن است که می تواند کاملا شکل سطوح ناهموار زیرین را به خود بگیرد و براحتی تمامی خلل و فرج و شکافهای سنگها را پر کند. بطور کلی شات کریت مناسب کار ترمیم، مخصوصا در مواردی است که قسمتی از کار به موجب ترک خوردن یا نابود شدن دچار آسیب شده است و نیازی به اضافه کردن لایههای بتن بیشتری برای جلوگیری از آسیب احتمالی سطح بتنی در آینده می باشد.
موارد کاربرد بتن پاششی :
- مخازن و سدها
- لاینینگ کانال ها
- تونل سازی
- معدن های زیرزمینی
- ایستگاه های چاه و حفره های زیرزمینی
- استخر های شنا
- نگهداری از دیواره چاه ها و گودبرداری ها
- تپه های تراش خورده مستعد رانش و فرسایش
انواع دستگاه بتن پاششی :
- بتن پاششی مخلوط تر
- بتن پاششی مخلوط خشک
بتن پاششی مخلوط تر :
در بتن پاششی مخلوط تر, بتن آماده وارد پمپ بتن پاششی میشود و بعد از عبور از لوله های پلاستیکی از طریق نازل به سطح مورد نظر پاشیده میشود. از بتن پاششی مخلوط تر در مواردی که برای ما مقاومت فشاری مدنظر است استفاده می شود. همچینین در این روش امکان اجرای دیوار بتن با ضخامت های بالاتر در یک مرحله امکان پذیر است.
نحوه قرارگیری بتن در روش بتن پاششی مخلوط تر خود موجب برتری این روش در ابعاد اجرایی ، کیفی و زمانی می گردد و مجموعا تاثیرات قابل توجهی را از نظر اقتصادی بر پروژه موجب میشود.
مزایای اجرایی بتن پاششی تر :
- نیاز به قالب بندی ندارد و نیازی به پرداخت هزینه های اضافی قالب بندی و تجهیزات و همچنین نیروهای انسانی نیست.
- می توان با استفاده از آن سازه های بتنی با اشکال خاص و پیچیده مثل اشکال مدور و منحنی اجرا نمود.
- می توان با استفاده از یک شبکه مش و سپس بتن ریزی روی آن به روش شاتکریت صخره ها و یا کوه ها را تثبیت نمود.
- روکش کردن پایه پلها و لاینینگ تونلها
- امکان افزایش ضخامت لولههای بتنی در محیطهای خورنده و خطرناک در مقابل آتش
مزایای کیفی بتن پاششی :
- پایین بودن نسبت آب به سیمان
- بالا بودن قابل توجه مقاومت فشاری
- استفاده از هوای فشرده که سبب قفل شدن مصالح سنگی درهم و در نتیجه افزایش وزن مخصوص بتن حاصلمیشود. همچنین هوای فشرده سبب چسبیده شدن ملات به زیر کار و عدم ورقه ورقه شدن در آینده میگردد.
- کاهش نفوذ پذیری سطح
مزایای زمانی :
حذف مسئله قالب بندی که موجب صرفه جویی در زمان و هزینه می شود.
مخلوط خشک :
نحوه عملکرد این روش بصورت است که مخلوط شن و ماسه و سیمان توسط پمپ بتن پاششی به نازل هدایت شده و بعد از خروج از نازل آب اضافه می شود به عبارتی دیگر آب مورد نیازدر این حالت در حین خروج مصالح از سر نازل به آنها اضافه می گردد که با توجه به سرعت بسیارزیاد خروج مصالح از سر نازل عمل افزودن آب در کسری از ثانیه صورت می پذیرد. در این حال ممکن است آب به بعضی از دانه های سیمان نرسیده و در نتیجه این دانه ها هیدراته نشوند. و بخش قابل توجهی از ملات پاشیده شده به سطح زیر کار نچسبیده و پرت کار زیاد شود. به همین دلیل از این روش تنها در عملیات تثبیت ،روکش ها و کارهای تعمیراتی با ضخامت کمتر از ۱۰ سانتیمتر استفاده می گردد از طرفی دیگر بعلت فقدان مصالح سنگی درشت دانه این روش معمولا برای کارهایی که مقاومتهای مکانیکی در آنها مطرح نباشد استفاده میشود. همچنین دراین روش گرد و غبار ناشی از پراکنده شدن دانه سیمان در محل کارگاه زیاد است.
مشخصات و کیفیت بتن پاششی :
نوع و کیفیت سیمان مصرفی باید از نوع سیمان تیپ پنج باشد و عیار سیمان ۴۰۰ تا ۴۵۰ کیلوگرم در متر مکعب درنظر گرفته می شود. همچنین نسبت اب به سیمان ۰٫۴ الی ۰٫۴۵ درنظر گرفته می شود. آب مصرفی برای بتن پاششی باید تمیز و فاقد هرگونه مواد مضر برای بتن باشد. فشار مناسب هوای ورودی به دستگاه بتن پاششی ۶ bar می باشد و قطر لوله دستگاه ۵ سانتی متر است. همچنین فاصله بهینه سرشیلنگ تا سطح مورد نظر بایستی بین ۰٫۶ الی ۱٫۲ متر باشد و زاویه پاشیدن بتن بایستی مایل بوده و از ۴۵ درجه فراتر نرود.كيفيت پاشيدن شاتكريت به ميزان زيادي، به مهارت و تجربه اپراتور بستگي دارد.
نکاتی که در رابطه با بتن پاششی بایستی کنترل شود :
بطور کلی می توان گفت بتن پاششی مخلوط تر بهتر از بتن پاششی مخلوط خشک است و مزایای بسیاری از جمله مقاومت فشاری بالا نسبت به حالت خشک دارد.
۱-ورقه ورقه شدن بتن پاششی: یکی از مسائل مهم در تعمیرات با بتن پاششی، چسبندگی به لایه زیر کار است. به خوبی آب بندی نشدن زیر کار و چرخه های ذوب و انجماد داخل ترکها، باعث لایه لایه شدن میگردد.
۲-درز انقباض و انبساط: بتن پاششی نیز مانند هر بتن دیگر نیازمند درز انقباض و انبساط است که این فاصلهها متغیر است و در محدوده بین ۵ تا ۱۰ سانتیمتر میباشد.
۳-آب بندی سطوح زیر کار: درصورتیکه آب بندی بخوبی صورت نگیرد، ترکها و شکافها با جذب رطوبت کاملاً از آب اشباع شده و پس از اجرای بتن پاششی در اثر سرما رطوبت داخل این ترکها، منجمد شده و موجب از بین رفتن لایه شاتکریت میگردد.
اگر به اطلاعات بیشتر در این باره نیاز دارید میتوانید روی اینجا کلیک کنید.
مقاله ی فوق العاده ای بود.ممنونم بابت زحماتتون
salammaghalat shoma kamel tarin maghalati hast ke man didam
ممنونم از لطفتون
اگر به مقالات بتن علاقه مند هستید میتوانید از طریق لینک زیر به مقالات بتن دسترسی پیدا کنید