۳بانو که عمران به آن ها افتخار میکند.

مهندسی عمران برای خانم ها
تعداد زنان در مهندسی عمران، در طول سالیان پیاپی بخاطر تحتسلطه بودن رشته ی عمران توسط مردان ، تعذاذ زنان عمرانی کم بودهاست. اما این موضوع بر کسی پوشیده نیست که عمران با دقت و هوش همراه است و با حضور زنان مهندسین عمران در این حوزه شاهد آثار ارزشمند و دنیایی زیباتر خواهيم بود.
روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی به بهانه یادگارهای این مرد بزرگ به عنوان روز مهندس در نظر گرفته شده.
با عر ض تبریک به تمام مهندسان بزرگ سرزمین ایران. در این مطلب قصد داریم ۳زن برتر مهندسی عمران را به شما معرفی می کنیم. با شهرنوین عمران ومعماری همراه باشید.
۱) خانم شکونت آلا باقات (Shakuntala A. Bhagat)
( اولین مهندس زن هندی در رشته ی عمران )
خانم باقات اولین بانوی مهندس عمرانی بودند که به همراه همسرشان ( Anirudha S. Bhagat) در تحقیق و توسعه ی ساختارهای پل در رشته ی عمران مشغول فعالیت بودند.
آنها به طور مشترک اولین رویکرد نوعی سیستم را در زمینه ی ساختار های پل ها در هندوستان ابداع کردند،که بر اساس پهنای مختلف باند و عرض ترافیک وبارگیری به مطالعه ی استفاده از قطعات استاندارد شده و در عین حال مدولار وابسته بود.
خانم باقات در سال ۱۹۵۳ در رشته ی مهندسی عمران از مؤسسه فنی ویکتوریا جوبیله، دانشگاه بمبئی، به عنوان اولین مهندس زن در هند فارغ التحصیل شد.با وجود مشکلات بسیار زیاد برای اولین زن مهندس در هند ثروت خانوادگی و پشتکار وی به کمک او اومد و در نهایت او در سال ۱۹۶۴ مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته ی مهندسی عمران از دانشگاه پنسیلوانیا گرفت.
او در سال ۱۹۶۴ مدرک کارشناسی ارشد خود را در مهندسی عمران از دانشگاه پنسیلوانیا گرفت. او دو سال تمرین عملی در آلمان غربی و انگلستان از ۱۹۵۴ تا ۱۹۵۶ داشت.
Shakuntala Bhagat از سال ۱۹۶۰ الی ۱۹۷۰ میلادی به عنوان دستیار استادی در رشته ی مهندسی عمران در دانشگاه IIT-Bombay کار می کرد.
او بیش از ۲۰۰ پل فلزی را از طول ۱۸ متر الی۱۳۸ متر طراحی کرده است،
همچنین به وی در سال ۱۹۷۲ بالاترین سطح جایزه از طرف شورای ارتقاء اختراع «Connectors Unishear» و جایزه مهندس زن در سال ۱۹۹۳ اهدا گردید.
متاسفانه این بانوی ثروتمند در تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۲ از بین رفتند.(روحشان شاد و یادشان گرامی باد)
۲) خانم آنی برزیل (Aine Brazil)
( یکی ازشش زن برتر مهندس جهان )
Aine Brazil در طول کار خود مسئول طراحی و ساخت هر نوع ساختمان، از جمله دفاتر بلند مرتبه، ساختمان های مسکونی، هتل ها، پروژه های حقوق هواپیما با سیستم های انتقال طولانی مدت، بیمارستان ها و پارکینگ ها بوده است. همچنین وی در طول ۳۰ سال تجربه خود ، نقش مهمی در رهبری تیم های مهندسی ساخت و ساز از جمله پروژه ی طراحی و ساخت ساختمان اداری بلندی در منطقه نیویورک تایمز به مساحت بیش از ۳ میلیون فوت مربع را بازی کرد.
Aine در حرفه ی مهندسی عمران بسیار مورد احترام قرار گرفته است و ده ها جایزه ی حرفه ای را به دلیل رهبری او در پروژه های با اهمیت بالا به دست آورده است.
در سال ۲۰۰۶، او قادر به کسب جایزه ی زن سال توسط WX ، و همچنین جایزه ی مدرس برتر زن نیویورک در املاک و مستغلات شد.
از دید مجله ی کسب و کار نیویورک او به عنوان یکی از “۱۰۰ نفوذ ترین زنان در کسب و کار” در شهر نیویورک میباشد.
Aine نویسنده مقالات متعدد فنی و اجرا کننده ی سخنرانی های اثر گذار در دانشگاه ها از جمله کلمبیا، کرنل، پرینستون و ییل است.
همچنین از افتخارات او میتوان به اولین رییس انجمن مهندسان سازه در نیویورک اشاره کرد.
۳) امیلی وارن روبلینگ:
(زنی که یکی از بزرگترین پل های جهان را ساخت)
امیلی در ۲۳ سپتامبر ۱۸۴۳ به سیلوانوس نیویورک متولد شد. او دومین فرزند خانواده بود.علاقه ی امیلی به دنبال تعلیم و تربیه توسط برادر بزرگترش (گورنر وارن) پشتیبانی شد.
در سال ۱۸۶۴در طول سفر خود با واشنگتن روبلینگ، پسر طراح پل بروکلین(جان آستر روبلینگ)آشنا شد و سپس امیلی و واشنگتن در ۱۸ ژانویه ۱۸۶۵ ازدواج کردند.
پل بروکلین:
پدر واشنگتن در اثر بیماری فوت شد و واشنگتن بلافاصله مسئول ساخت پل بروکلین را بر عهده گرفت. همانطور که خود را در پروژه غوطه ور کرد، واشنگتن دچار بیماری شد که او را به شدت تحت تأثیر قرار داد و او را در آغوش گرفت.
در این لحظه امیلی به عنوان اولین مهندس زن وارد میدان شد و پل بروکلین را تکمیل کرد.
امیلی به عنوان تنها فرد اطلاعات را از واشنگتن به دستیارهایش انتقال میدادو پیشرفت کار روی پل را گزارش میکرد.
دانش امیلی توسط علاقه اش به مطالعه و بررسی ساخت پل در زمان انتصاب شوهرش به عنوان مهندس ارشد، تکمیل شد.در طول چهارده سال ساخت پل، تعهد امیلی به اتمام پل بروکلین بی نظیر بود. او بیشتر وظایف مهندس ارشد، از جمله نظارت روزمره و مدیریت پروژه را به عهده گرفت. امیلی و همسرش به طور مشترک پلان ساخت پل را ادامه دادند.
پل بروکلین در سال ۱۸۸۳ تکمیل شد. پیش از افتتاح رسمی پل ، امیلی به همراه یک خروس که نشانه ای از پیروزی بود از پل عبور کرد.
سلام عالی بود