سیستم مهاربندی ساختمان :
سیستم مهاربندی ساختمان یا به اصطلاح سیستم مهاربندی برای ما مهندسان عمران و طراحان سازه ای بسیار حائز اهمیت میباشد.سیستم های باربر سازه ای به دو دسته سیستم باربرثقلی ( قاب ساده ) و سیستم باربر جانبی ( قاب خمشی ، سیستم مهاربندی ساختمان ، هسته مرکزی ، سیستم لوله ای و …) تقسیم میشوند. حال این سیستم مهاربندی ساختمان خود به انواع گوناگونی نقسیم میشود.انواعی مثل سیستم مهاربندی ساختمان همگرا ، سیستم مهاربندی ساختمان واگرا و سیستم مهاربندی ساختمان نوین نقسیم میشود و جالبه بدانید که هر کدام از این دسته ها خود به انواع مهاربندهای شورون ، مهاربند های کمانش تاب و مهاربند های زانویی و … تقسیم میشود.
میتوان گفت متداولترین روش برای مقابله با نیروهای جانبی در سازههای فولادی بلند و غیربلند استفاده از مهاربندها است. مهاربندها به شکلهای گوناگونی اجرا میشوند.در این مقاله از شهر نوین عمران ومعماری به سراغ سیستم مهاربندی ساختمان میرویم و در ایتدای کار به این پرسش پاسخ میدهیم که سیستم مهاربند چیست و در ادامه انواع سیستم مهاربندی ساختمان را با هم بررسی میکنیم و حتی در بخش های بعدی به سراغ تفاوت سیستم مهاربندی ساختمان با سیستم قاب خمشی و قاب ساده میرویم و در انتها هم یک پیشنهاد بینظیر برای شما عزیزان را بیان میکنیم.
سیستم مهاربندی ساختمان چیست؟
اجازه بدید تا در ابتدای کار با هم در مورد این مسئله صحبت کنیم که سیستم مهاربندی ساختمان چیست؟مهاربندها اعضای قطری هستند که میتوانند بار های جانبی را به صورت کششی و فشاری تحمل کنند.همینطور میتوان گفت که مهاربند ها از نظر پیکر بندی به دو دسته هم مرکز (هم محور) یا خارج از مرکز (برون محور) تقسیم میشوند.سیستم مهاربندی ساختمان مجموعه ای از اعضای قائم(ستون ها)، اعضای افقی(تیرها) و اعضای مورب (بادبندها) است که توسط اتصالات مفصلی به یکدیگر متصل شده اند. در این سیستم، مهاربند ها با ایجاد سختی در برابر نیروهای جانبی مقاومت کرده و مانع از خرابی سازه می شوند.
اجازه دهید در اینجا یک پرانتزی را باز کنیم و به شما اطلاعاتی در مورد سیستم باربر سازه ای و ساز وکار کلی آن بدهیم.به طور کلی سیستم های باربر سازه ای به دو دسته تقسیم میشوند:
- سیستم باربر قائم
- سیستم باربر جانبی
شاید جالب بایشد که بدانید در سیستم باربر ثقلی (مثل قاب ساده ساختمانی ) ساز و کار کل سیستم به اینصورت میباشد که ابتدا بار به سقف ها منتقل میشود و بعد از آن از طریق شاهتیر ها این بار به دو سر شاهتیر که تکیه گاه ها قرار دارند منتقل میشود و بد از آن ستون ها این بار ها را به پی و شالوده منتقل میکنند.اما سیستم های باربر جانبی (مثل قاب خمشی و سیستم مهاربندی ساختمان ) با افزایش سختی جانبی سازه ، ساختمان را در برابربار های جانبی مقاوم میسازد.سیستم باربر جانبی جدا از کل سازه است که به منظور تحمل بارهای جانبی به وجود آمده از باد و زلزله مورد استفاده قرار میگیرد.
در ساختمانهای بلند و یا در در ساختمان هایی که از اسکلت فلزی( تیر و ستون) ساخته شده اند ، استحکام و مقاومت در برابر نیروهای جانبی (باد و یا زلزله) به درجه گیرداری اتصالات تیر و ستون آنها وابسته است.
اتصالات سیستم مهاربندی ساختمان :
سیستممهاربندیساختمان یک سیستم باربر جانبی میباشد و باید در سازه ی ما سختی جانبی ایجاد کند از این رو نیاز به اتصالاتی دارند که اجازه ی حرکت آزادانه را به اعضا بدهند. تصور کنید که اتصالات نیز مثل مهاربندها سختی ایجاد کنند؛ چه اتفاقی رخ می دهد؟ مسلما تا حدی سازه در برابر نیروی جانبی مقاومت می کند ولی پس از افزایش نیرو به دلیل سختی بالا دچار خرابی شدیدی می شود.زیرا تا آن حد این سختی افزایش پیدا کرده ست که استهلاک انرژی را به حالت حرانی درآورده است. پس بهترین عملکرد سازه هنگامی است که سختی اعضای مهاربندی و شکل پذیری اتصالات آنها در کنار هم و به صورت مکمل در برابر بار جانبی وارد عمل شوند.
با توجه به توضیحات گفته شده میتوانیم بگوییم که اتصالات سیستممهاربندی ساختمان از نوع مفصلی میباشد.اتصال مفصلی اتصالی است که در برابر چرخش هر یک از اعضای متصل به آن هیچ مقاومتی از خود نشان نداده و فقط مانع جدا شدن اعضا از یکدیگر میشود.
انواع سیستم مهاربندی ساختمان :
به طور کلی میتوانیم بگوییم که سیستممهاربندیساختمان به ۳ دسته ی کلی تقسیم میشود.
- مهربندهای همگرا
- مهاربند های واگرا
- سیستمهای نوینمهاربندی
در این قسمت تمامی این سه دسته از انواع مهاربند ها را برای شما توضیح میدهیم و نکات فنی را به شماآموزش میدهیم که شما را متحیر میکند.
مهاربند های همگرا :
سیستم مهاربندی ساختمان همگرا سیستمی میباشد که دو سر هر مهاربند به محل اتصال تیر با ستون و یا مهاربند دیگر متصل باشد.به تصویر زیر نگاه کنید.در این روش هر دو سر سیستم مهاربندی به محل اتصال تیر با ستون و یا مهاربند دیگر متصل شده است.
انواع مهاربند های همگرا :
سیستممهاربندیساختمان از نوع همگرا به دسته های مختلفی تقسیم میشود.
- مهاربندهای ضربدری
- مهاربند های هفتی
- مهاربند های هشتی (سیستممهاربندی شورون )
- مهاربند های قطری
- مهاربند های کا شکل
- مهاربند های دروازه ای
در زیر تصویر هر کدام را برای شما آورده ایم.
مهاربند های واگرا :
انواع مهاربندهای واگرا را در تصویر زیر برای شما آورده ایم.اکا نکته ی حائز اهمیت این مسئله میباشد که در مهاربند های واگرا تیر های پیوند که بات نماد e نمایش داده میشوند معنا پیدا میکنند.در هنگام اعمال بار جانبی به سازه (مثلا زمانی که زلزله میآید ) تیر پیوند وارد ناحیه ی غیر خطی میشود و به همین دلیل به طراحی خاصی نیاز دارد و پس از وقوع زلزله این تیر پیوند باید احیاء شود که کاری بسیارمشکل تلقی میشود.
در قبل بیان شد که در سیستم مهاربندی ساختمان از نوع واگرا بدلیل اینکه تیر پیوند وارد ناحیه غیرخطی میشود پس طراحی خاصی را نیاز دارد و پس از اعمال بار جانبی (مثل زلزله ) نیازمند است تا این تیر پیوند تعویض گردد.حال این تعویض تیر پیوند کاری بسیار دشوار است و به همین دلیل سیستم مهارندی ساختمان از نوع نوین معنا پیدا میکند.
سیستم های نوین مهاربندی :
سیستم های مهاربندی ساختمان از نوع نوین ، سیستم هایی هستند که برای ارتقاء خاصیت مهاربند های همگرا و واگرا به کار گرفته میشوند.
سیستم مهاربندی ساختمان کمانش تاب ، سیستم مهاربندی ساختمان زانویی و… از انواع سیستم های نوین مهاربندی هستند.که خاصیت های منسبی را برای سیستم باربر ساختمانی ایجاد میکنند.
مهاربند های زانویی :
در سال ۱۹۸۶ محققی به نام ” آریستیزابال اوچوآ ” سیستم مهاربندی ساختمان جدیدی را پیشنهاد کرد تحت نام مهاربند های زانویی.
در سیستم مهاربندی ساختمان زانویی، برای اطمینان از شکلپذیری لازم، به جای اتصال برشی از یک عضو سازهای ثانویه (عضو زانویی)، استفاده میشود. در عینحال وجود مهاربند قطری، سبب ایجاد سختی جانبی قابل توجهی میشود. با تشکیل مفصلهای پلاستیک در عضو زانویی، قسمتهای اصلی سازه ایمن و سالم باقی میماند. در این حالت اصلاح و ترمیم سازه، به آسانی و با تعویض عضو زانویی صورت میگیرد.
اتصال مهاربند به صورت مفصلی و اتصال عضو زانویی صلب است. در این سیستم سختی از طریق عضو قطری و شکل پذیری از طریق تسلیم خمشی (عضو زانوئی) تأمین میشود. رفتار غیر خطی مناسب این سیستم به رفتار زانوئی بستگی دارد. این عضو در هنگام زلزله شدید به صورت فیوز عمل میکند و انرژی را از طریق لهیدگی خمشی عضو زانوئی مستهلک میکند. در طی یک زلزله شدید، عضو زانویی به عنوان فیوز سازهای قاب، زودتر از اعضای دیگر به حد تسلیم خواهد رسید. طراحی عضو زانوئی دارای اهمیت خاصی است و مقطع آن میبایست با رعایت ضوابط مقاطع پلاستیک طراحی شود.
با توجه به خصوصیات رفتاری سیستم مهاربندی ساختمان زانویی پس از زلزله فقط عضو زانویی است که دچار تخریب شده و قاب اصلی و مهاربندهای قطری در حالت الاستیک باقی میمانند. در نتیجه با تعویض و ترمیم زانو میتوان سیستم را به سهولت به مرحله بهرهبرداری مجدد رساند. به همین علت به سیستم مهاربندی ساختمان زانویی تعویض پذیر (Disposable Knee Bracing) هم معروف است. در حالی که در سیستم EBF ترمیم پیوند در بیشتر مواقع مستلزم تعویض کامل تیر اصلی است.
مهاربند های کمانش تاب :
سیستم مهاربندی ساختمان کمانش تاب (BRB) نوعی میراگر با قابلیت استهلاک انرژی بالا است. این مهاربند سازه ای به گونهای طراحی شده تا اجازه تحمل بارهای جانبی چرخه ای (معمولاً بارگذاری ناشی از زلزله) را به ساختمان بدهد. این میراگر شامل یک هسته ی فولادی لاغر، یک پوشش بتنی که جهت نگهداری هسته فولادی به صورت پیوسته و جلوگیری از کمانش آن تحت فشار محوری طرح شده، و لایه ای میانی که مانع از اندرکنش های ناخواسته بین هسته فولادی و غلاف بتنی می شود، می باشد. سیستم مهاربندی ساختمان که در آن از BRB استفاده می کنند، به عنوان قاب های مهاربندی شده ی کمانش تاب، شناخته می شوند که مزیت های فراوانی در مقایسه با قاب های مهاربندی شده ی معمولی دارند.
مقایسه ی انواع مهاربند ها :
زمانی که از انواع سیستم مهاربندی ساختمان صحبت میکنیم با چشم پوشی ار مباحث اقتصادی و شرایط اجرایی ، دو موضوع برای ما بسیار با اهمیت است.
- سختی جانبی
- استهلاک انرژِی
همانگونه که در ابتدای این مقاله بیان شد سیستم مهاربندی ساختمان برای ایجاد سختی جانبی در یک مجموعه ی سیستم باربر سازه ای به کارگرفته میشود.پس بنابراین زمانی که از مقایسه انواع سیستم های مهاربندی ساختمان صحبت میکنیم برای ما همین دو پارامتر حائز اهمیت میباشد.در این قسمت قصد داریم تا انواع سیستم مهاربندی ساختمان از نظر سختی و مستهلک کردن انرژی مقایسه کنیم.
سختی جانبی مهاربند های همگرا > مهاربند های واگرا > قاب خمشی
شاید جالب باشد که بدانید معمولا سیستم های نوین مهاربندی ، سختی جانبی در میان سیستم مهاربندی ساختمان همگرا و واگرا را دارد و تعیین کردن مقدار و تناسب مشخص آن به بسیاری از پارامتر های تخصصی وابسته است که در این مقاله جایی ندارد.
استهلاک انرژی مهاربند های همگرا < مهاربند های واگرا < قاب خمشی
میتوانیم بگوییم که از نظر استهلاک انرژی سیستم قاب خمشی بیشتر از تمامی سیستمهایمهاربندی ساختمان انرژی ناشی از بار جانبی را میتهلک میکند و از میان انواع سیستممهاربندساختمان ، مهاربندهای واگرا بیشتر از مهاربند های همگرا انرژی را مستهلک میکنند.
اگر به اطلاعات جامع تری در مورد این موضوع نیاز دارید میتوانید روی اینجا کلیک کنید.
برای شما یک پیشنهاد بسیار ویژه آماده کرده ایم.اگر به دنبال این هستید که تمام نکات در مورد سیستم مهاربندی ساختمان از جمله:
- انواع سیستم های باربر سازه ای رایج در جهان !
- نکات طراحی در مورد تمامی سیستم باربر سازه ای !
- نکات طراحی در مورد سیستم باربر سازه ای که در کشور های آمریکا و کانادا مطرح میباشد !
- ساز و کار هر سیستم باربر سازه ای !
- …
را یک جا یاد بگیرید بسته ی آموزشی مگاپکیج ۰ تا ۱۰۰ سیستمهایباربر سازهای را با ۶۰درصد تخفیف تهیه کنید.
قیمت تنها ۳۹ هزار تومان
بسته آموزشی مگاپکیج ۰ تا ۱۰۰ سیستمهایباربر سازهای شامل موارد زیر است.
- بیش از ۵ ساعت ویدیوی آموزشی با کیفیت F-HD به همراه کیفیت بسیار عالی که توسط اشکان رجبی تدریس شده است.
- فایل PDF از پاورپوینت سیستم باربر سازه ای
- ۱۵ عدد مقاله ثبت شده به زبان لاتین با گرید کوالیتی ( نمره ی کیفیت ) ۹۸ در انتشارات الزویر
- به همراه بیش از ۳۰ مقاله تخصصی به زبان شیرین فارسی در مورد انواع سیستم های باربر سازه ای
آقا دست مریزاد
واقعا خیلی دنبال یک مقاله ی کامل و شامل میگشتم.خیلی سوالاتم را در مورد مهاربند ها جواب داد و جالبیش این بود زبان ساده ای داشتید و تمامی نکات ار از ب بسم الله تا م حسن خطام گفته بودید.
فقط جسارتا یک سوتا.اگر قرار باشه در طرحی شما بین دیوار برشی و یا مهار بند از یکی استفاده کنید کدام را انتخاب میکنید؟
ممنونم از نظر شما.
شهر نوین عمران و معماری رسالتش رساندن مطالب تراز اول به عنرجویان عمرانی میباشد.
جسارتا سوال بسیار کلی فرستادید.هیچ کس به یقین نمیتواند بگوید مهاربند بهتر است و یا دیواربرشی
کدام را یاد بگیریم؟
و…
انتخاب بین مهاربند ودیوار برشی مستلزم این است که رفتار دقیق هر دو را بدانیم و وابسته به شرایط طراحی یکی را انتخاب کنیم