همه چیز در مورد فولاد ساختمانی
در این مقاله قصد دارید تا شما را با تمام نکات فولاد ساختمانی آشنا کنیم و تمامی موارد در مورد این ماده ی با ارزش را با هم تحلیل کنیم.
با شهر نوین عمران ومعماری همراه باشید.
فولاد ساختمانی چیست؟
فولاد ساختمانی از مهمترین مصالح است که آلیاژی مناسب با ترکیب بیش از ۹۸ درصد آهن و درصد های کوچکی از سایر مواد هستند.
تا اواسط قرن بیستم میلادی انواع فولاد ساختمانی بسیار محدود بود.اما امروزه بیش از ۲۰۰ نوع فولاد ساختمانی برای مصارف مختلف وجود دارد.
۱) چرا فولاد ساختمانی از سایر مصالح برتر است؟
مشخصات مهم فولاد ساختمانی که آن را نسبت به سایر مصالح ساختمانی ممتاز ساخته، مقاومت زیاد، شکل پذیری و یکسان بودن مقاومت آن در فشار و کشش است.
در کنار مزایای فوق، فراوانی معادن سنگ آهن نیز از عوامل موثر در عمومیت یافتن مصرف فولاد است.
مهم ترین ویژگی رفتاری فولاد ساختمانی ( Steel building )، نمودار تنش – کرنش آن تحت آزمایش کشش است. که از روی این نمودار تنش تسلیم یا جاری شدن فولاد به دست میآید.
۲) انواع :
فولاد کربن دار به ماده ای اطلاق میشود که علاوه بر آهن، حداکثر درصد کربن و آلیاژهای مختلف آن شامل کربن ۱/۷٪، منگنز ۱/۶۵٪ ، سیلیکن ۰/۶٪، و مس ۰/۶٪ است.
کربن و منگنز عناصر اصلی افزایش نسبت به آهن خالص هستند. فولادهای کربن دار حد فاصل آهن خالص (صفر درصد کربن) و چدن (۱/۷ ٪) بر حسب درصد کربن به شرح زیر است.
- کم کربن : مقدار آن کمتر از ۰/۱۵ ٪ است.
- با کربن ملایم: مقدار آن حدود ۰/۱۵ الی ۰/۲۹ درصد است.
- با کربن متوسط : مقدار آن حدود ۰/۳ الی ۰/۵۹ درصد است.
- با کربن زیاد: مقدار آن حدود ۰/۶ الی ۱/۷ درصد است.
فولاد ساختمانی (فولاد نرمه ساختمانی)
فولاد ساختمانی در رده فولاد با کربن متوسط قرار دارد.
فولاد ساختمانی دارای پله تسلیم مشخص بوده و پروفیلهای ساختمانی بر اساس آن ساخته شدهاند. افزایش درصد کربن باعث افزایش تنش تسلیم، کاهش شکل پذیری و مشکلات در جوش پذیری میشود.
نکته
(موس خود را روی من قرار دهید)
در صورتی که مقدار کربن از ۰/۳ درصد تجاوز نماید عمل جوشکاری پر خرج شده و احتیاج به پیش گرمایش، پس گرمایش و الکترودهای خاص خواهد بود.
با وجود تنوع در تولیدات ساختمانی ، حداقل های مورد نیاز برای انواع آن ها نسبتا ساده است.
فولاد ساختمانی با ترکیب مشخص از آهن و سایر مواد شیمیایی با مشخصع هایی نظیر تنش حداقل تسلیم،تنش کشش نهایی ومیزان تغییر طول نسبی تا هنگام گسیختگی طبقه بندی میشوند.
۴) مزایای سازهها با فولاد ساختمادی:
الف) مقاومت زیاد:
مقاومت قطعات فلزی زیاد بوده و نسبت مقاومت به وزن از مصالح بتن بزرگتر است به این علت در دهانههای بزرگ سولههاو ساختمانهای مرتفع، ساختمانهایی كه بر زمینهای سست قرار میگیرند، حائز اهمیت فراوان است.
ب) خواص یكنواخت:
از یكنواخت بودن خواص فلز میتوان اطمینان حاصل كرد که خواص آن بر خلاف بتن با عوامل خارجی تحت تاثیر قرار نمیگیرد. اطمینان در یكنواختی خواص مصالح در انتخاب ضریب اطمینان كوچك موثر است كه خود صرفه جویی در مصرف مصالح را باعث میشود.
ج) دوام:
دوام فولاد ساختمانی بسیار خوب و مناسب است. ساختمانهای فلزی برای مدت طولانی قابل بهرهبرداری خواهد بود.
د) خواص ارتجاعی:
خواص ارتجاعی فولاد ساختمانی با تقریب بسیار خوبی مصداق عملی دارد فولاد تا تنشهای بزرگی از قانون هوك به خوبی پیروی میكند. مثلا ممان اینرسی یك مقطع فولاد ساختمانی را میتوان با اطمینان در محاسبه وارد نمود حال اینكه در مورد مقطع بتنی ارقام مربوطه چندان معین و قابل اطمینان نیست.
ه) شكل پذیری:
از خاصیت مثبت مصالح فلزی شكل پذیری آن است كه قادرند تمركز تنش را در مقابل این نیروها که فوق العاده ضعیفاند، در هنگام خرابی از تخریب ناگهانی و خطرات آن جلوگیری كنند.
خ) پیوستگی مصالح :
قطعات فلزی با توجه به مواد متشكله آن پیوسته و همگن است ولی در قطعات بتنی صدمات وارده در هر زلزله به پوشش بتنی روی سطح میلگرد وارد میشود، قابل كنترل نبوده و احتمالاً ساختمان در پس لرزه یا زلزله بعدی ضعف بیشتر داشته و تخریب میشود.
ف) تقویت پذیری و امكان مقاوم سازی:
اعضای ضعیف ساختمان فلزی را در اثر محاسبات اشتباه، تغییر مقررات و ضوابط اجرا، میتوان با جوش یا پرچ یا پیچ كردن قطعات جدید تقویت نمود یا قسمت یا دهانههای جدید را اضافه كرد.
س) شرایط آسان ساخت و نصب:
تهیه قطعات فلزی در كارخانجات و نصب آن در موقعیت شرایط جوی متفاوت با تمهیدات لازم قابل اجرا است.
وموارد دیگر…
دو نکته ی بسیار مهم در مورد فولاد ساختمانی:
نکته ی دوم:
(موس خود را روی من قرار دهید)
در صورتیکه مقدار کربن از ۳ درصد تجاوز نماید عمل جوشکاری پر خرج شده و احتیاج به پیش گرمایش، پس گرمایش و الکترودهای خاص خواهد بود
نکته ی اول
(موس خود را روی من قرار دهید)
افزایش درصد کربن باعث افزایش تنش تسلیم، کاهش شکل پذیری و مشکلات در جوش پذیری می شود.
با توجه به توضیحات فوق پر کاربرد ترین فولادهای ساختمانی ساخته شده و مورد مصرف عبارتند از:
فولاد ساختمانی st37 یا فولاد نرمه : این فولاد در رده فولاد ساختمانی با کربن ملایم قرار دارد. این نوع فولاد دارای پله تسلیم مشخص بوده که کاربرد اصلی آن در ساخت پروفیل های ساختمانی و ساختمان سازی می باشد .
فولاد ساختمانی st52 یا فولادهای پرمقاومت کم آلیاژ : این فولادهای ساختمانی با افزایش مقادیر ناچیزی آلیاژ نظیر کروم، کلمبیم، مس، منگنز، نیکل و … به فولادهای کربن دار بدست می آید. افزایش آلیاژهای فوق باعث ریزتر شدن ساختمان بلوری آهن و در نتیجه افزایش مقاومت آن می شود. این نوع فولادها مانند فولاد نرمه دارای پله تسلیم مشخص بوده و به راحتی جوشکاری می شوند. که کاربرد اصلی آن بیشتر در صنعت می باشد.
فولاد ساختمانی مورد استفاده در ایران عمدتا از انوع st37 می باشد . که با توجه به خواص مکانیکی مناسب و جوش پذیری خوب چندین سال است که مورد استفاده صنعت ساختمان است .
اطلاعات عمومی فولاد ساختمانی:
عدد پس از حروف st بیانگر تنش نهایی فولاد بر حسب ( کیلوگرم بر میلیمترمربع ) می باشند :
تنش تسلیم st 37 برابر ۲۴۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش نهایی آن برابر ۳۷۰۰ کیلوگرم بر سانتی مترمربع
تنش تسلیم st 52 برابر ۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش نهایی آن برابر ۵۲۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع
خدا قوت مهندس
سپاس از لطف بیکران شما