قاب خمشی :
قاب خمشی یکی از انواع سیستم های باربر سازه ای میباشد که این روز ها بسیار پر کاربرد شده است.در این مقاله از شهر نوین عمران ومعماری قصد داریم تا با یکدیگر در مورد سیستم باربر قاب خمشی ، اتصالات قاب خمشی ، ضوابط قاب خمشی ویژه بتنی، ضوابط قاب خمشی ویژه فولادی ، مقالات قاب خمشی متوسط به انگلیسی و قاب خمشی مرکب ، تفاوت قاب خمشی بتنی ویژه و متوسط ، اجرای قاب خمشی بتنی وفولادی صحبت کنیم.اما قبل از اینکه موضوع تخصصی خودمان را شروع کنیم باید در ابتده برای شما یکسری مقدمه بیان کنیم تا مسیر ذهنی برای درک بهتر این سیستم مهیا شود.
درابتدای کار اجازه دهید یک سوال بپرسم.سیستم باربر سازه ای چیست؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که به بدن انسان و سازوکار آن دقت کنید.میتوانیم بگوییم بدن انسان از دو بخش مهم اسخوان ها و ماهیچه ها تشکیل شده است.در کنار این دو قسمت یک قسمت رابطی هم هست تحت نام ماهیچه ها.شاید بتوان گفت که استخوان ها کارهای اصلی را انجام میدهند و ماهیچه ها برای کار های جانبی مثل دویدن ، شنا کردن ، باشگاه رفتن و…ساخته شده اند.
درساختمان ها و سیستم های باربر سازه ای نیز ما دقیقا همین قسمت ها را داریم.هر ساختمان به طور کلی از اعضای باربر قائم همانند ستون ها و تیر ها و اعضای باربر جانبی همانند مهاربند ها تشکیل شده است.اما در کنار این دو قسمت، قسمت دیگری نیز برای ما مهم میباشد و آن هم نحوه ی اتصال قسمت های مختلف یک سازه میباشد.پس به طور کلی میتوان گفت که نحوهی انتقال بارهای قائم و جانبی در سازه بستگی به نحوهی ترکیب و آرایش اعضای باربر قائم سازهای نظیر ستونها، تیرها و اعضای باربر جانبی نظیر مهاربندها و نحوهی اتصال این اعضا دارد. به این ترکیب سامانهی ساختمانی یا سیستم باربر سازه ای ساختمانی گویند.
ساز وکار هر سیستم های باربر سازه ای :
به طور کلی میتوان اینگونه بیان کرد که تمام سیستم های سازه ای از دوقسمت تشکیل شده اند.سیستم باربر اعضای قائم و سیستم باربر اعضای جانبی.در ابتدای کار بدون بررسی هیچگونه جنبه ی علمی میتوان گفت که هر سیستم باربر سازه ای از هر دو قسمت تشکیل شده است اما گاهی با ترکیب چند سیستم مثل سیستم قاب خمشی با سیستم مهاربندی ما میتوانیم نتایج بهتری را بگیریم.
سامانه های باربر قائم در سیستم باربر سازه ای :
در هر سیستم باربر سازه ای اعضای باربر قائم از طریق ۴ عملیات یک بار ثقلی را دفع میکنند.
- در مرحله ی اول بار های قائم به سقف ها وارد میشود.
- در مرحله ی دوم بارهای وارده از طریق سقف ها به شاهتیر ها منتقل میشود.
- در مرحله ی سوم شاهتیر ها که بارهای ثقلی را از سقف گرفته اند به دو سر تکیه گاه خود یعنی محل حضور ستون ها منتثل میکنند.
- در مرحله ی چهارم ستون ها بار ها را از محل اتصال تکیه گاه های شاهتیر ها میگیرند و در نهایت به شالوده ها منتقل میکنند.
سامانههای باربر جانبی در سیستم باربر سازه ای :
سامانهی باربر جانبی قسمتی از کل سازه است که برای تحمل بارهای جانبی ناشی از باد و زلزله به کار گرفته میشود. در ساختمانهای بلند اسکلت فلزی مرکب از تیر و ستون، استحکام و مقاومت آنها در مقابل نیروهای جانبی (باد و یا زلزله) بستگی به درجهی گیرداری اتصالات تیر و ستونشان دارد.
اگراتصالات بین تیر و ستون طوری مستحکم باشند که زاویهی میان آنها تغییر نکند، ساختمان میتواند نیروهای جانبی را تحمل کند و از حالت شاقولی خارج نشود. اگر گیرداری بین تیر و ستون موجود نباشد و مثال اتصالات نزدیک به حالت مفصلی باشند، با وارد شدن نیروهای جانبی، زاویهی بین تیرها و ستونها تغییر خواهد کرد و ساختمان به یک طرف متمایل میشود. واضح است که در این وضع، حالت تعادل پایدار نیست و سرانجام به خرابی ساختمان منجر خواهد شد.
قاب خمشی چیست؟
قاب خمشی به سیستمی میگویند که از تیر و ستون و اتصالات تشکیل شده است.در هنگامی از قاب های خمشی صحبت مینکنیم باید به این نکته دقت کنیم که اتصالات صلب میباشد و همچنین تکیه گاه ها گیر دار میباشند.در حالتی که در سیستم های دوگانه ی مشابه ، مشاهده شده است که مهندسان از اتصالات مفصلی برای قاب خمشی استفاده کرده اند که این کار بسیار اشتباه و غیر حرفه ای میباشد.
در قسمت پایین برای شما خوانندگان محترم به طور کمل شرح میدهیم که چرا تاکید ما براین است که در قاب های خمشی اتصالات صلب میباشند و همین اتصال صلب موجب ایجاد سختی جانبی میشود و همین علت باعث میشود که نام سیستم قاب خمشی در کنار سیستم های باربر جانبی سازه ای قرار بگیرد.اما شاید جالب باشد که بگوییم به طور کلی میتوان گفت که قاب خمشی سیستمی میباشد، که هم در بارهای ثقلی و هم بارهای جانبی را تحمل میکند اما با توجه به سختی جانبی کم سیستم قاب خمشی و انواع آن بهتر است تا با سیستم های دیگری نیز ترکیب شود تا بتواند عملکرد بهتری را از خود به نمایش بگذارد.
اتصالات صلب در سیستم قاب خمشی :
در این نوع سیستم باربر سازه ای برای ما بسیار اتصال از نوع صلب مهم است زیرا هملنطور که در مقالات قبل بیان شد انتقال لنگر از تیر به ستون موجب ایجاد سختی جانبی میشود.در قاب ساختمانی ساده تمام اتصالات ما از نوع مفصلی و تگیه گاه های ما نیز هم از نوع مفصل میباشد و در درس استاتیک یاد گرفتیم که وجود مفصل به منزله ی لنگر صفر میباشد.اما در سیستم قاب خمشی ما از اتصالات صلب صحبت میکنیم و همین اتصال صلب موجب انتقال لنگر از تیر به ستون میشود و همین انتقال لنگر موجب ایجاد سختی جانبی در این نوع سیستم میشود و ایجاد سختی جانبی موجب مقاومت در برابر بارهای جانبی نیز میگردد.
معایب و مزایای سیستم باربر قاب خمشی :
به طور کلی میتوانیم بگوییم که این سیستم منحصر به فرد دارای معایب و حسن های متفاوتی میباشد که به ترتیب شامل موارد زیر میباشد:
- آزادی عمل بالا در معماری
- انعطاف پذیری مناسب
- مناسب تا ۲۵ طبقه
- اتصالات سنگین و پیچیده
- بالا رفتن وزن سازه
- هزینه بالا
- تغییرمکان های جانبی دریفت زیاد
اجازه بدید تا در مورد یکی از معایب بزرگ این سیستم قاب گونه با عنوان اتصالات سنگین و پیچیده در قاب خمشی صحبت کنیم.همانطور که در قسمت های بالا مطالعه کردید ساز و کار سیستم قاب خمشی بر پایه ی اتصالات صلب بنا شده است و اتصالات صلب موجب انتقال لنگر از تیر به ستون میشود و دقیقا به همین دلیل یعنی طراحی اتصالات به گونه ای که بتواند لنگر را منتقل کند موجب اتصالات پیچیده وو سنگین میشود.
انواع سیستم های قاب خمشی :
مستهلک کردن انرژی حاصل از بار های وارده به ساختمان یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در سازه های ساختمانی می باشد. در دهه های اخیر قاب های ساختمانی و انواع آن نقش مهمی در این مورد داشته اند. قابهایخمشی در طیف گستره به سه شکل باعث استهلاک انرژی جریان می شوند اما مسئله مهم، رفتار این قاب های خمشی با توجه به میزان استهلاک انرژی جریان است.به طور کلی میتوان گفت که این سیستم قاب گونه به سه دسته معمولی ، متوسط و ویژه تقسیم میشود که در زیر به توضیحی از هر کدام میپردازیم:
سیستم قاب خمشی معمولی :
قاب خمـشی معمـولی بـه قـابی اطلاق میشود که اجزای تشکیل دهنده آن، دارای آن چنان جزئیاتی است کـه تغییرشـکلهای فرا ارتجـاعی انـدکی را در برابر زلزله طرح از خود نشان بدهد.
و لازمه این نکته را بدانیم که در مناطق با لرزه خیزی بالا استفاده از این سیستم باربر سازه ای مجاز نیست.
سیستم قاب خمشی متوسط :
قابخمـشی متوسـط بـه قـابی اطلاق میشود که در برابـر نیروهـای جـانبی زلزلـه بتوانـد، تغییرشکلهای فرا ارتجـاعی محدودی را تحمل کنـد. در طراحی این قابها سعی بر آن است که در یک یـا دو انتهـای تیر، در خارج از محدوده اتـصال تیـر بـه سـتون، مفـصلهای پلاستیک تشکیل شوند.مفاصل پلاسـتیک دارای ظرفیـت دورانی به حدی باشند کـه دوران نظیـر تغییر مکـان جـانبی نسبی طبقه، حداقل به ۰/۰۲ رادیان برسد کـه حـدود ۰/۰۱ رادیان آن در ناحیه فرا ارتجاعی باشد.
سیستم قاب خمشی ویژه :
قابخمـشیویـژه بـه قـابی اطـلاق میشود که در برابر نیروهای جانبی زلزله بتوانـد تغییرشـکلهای فرا ارتجاعی قابل ملاحظهای را تحمل کند. در طراحی ایـن قابهـا سعی بر آن است کـه در یـک یـا دو انتهـای تیـر، در خـارج از محدوده اتصال تیر به ستون، مفصلهای پلاستیک تشکیل شوند و مفاصل پلاستیک دارای ظرفیـت متنـاظر تغییرمکـان جـانبی نسبی طبقه، حداقل به انـدازه ۰/۰۴ رادیـان باشـد کـه حـدود ۰/۰۳ رادیان آن در ناحیه فرا ارتجاعی است.
بررسی تغییر شکل های جانبی در قاب خمشی :
در تمامی سیستم های باربر سازه ای بر اثر بار های جانبی تغییر شکل های جانبی به وجود میآید.به طور کلی میتوانسیم بیان کنیم که این تغییر شکل ها به دو دسته ی عمده تقسیم میشوند.
تغییر شکل خمشی قاب :
این تغییر شکل بر اثر بار های جانبی به وجود میآید.در اصطلاحات علمی به آن رانش وتری نیز میگویند و به طور کلی میتوان گفت که در سازه های بلند تنها ۱۰ درصد از تغییر شکل جانبی مربوط به این نوع تغییر شکل میباشد.
تغییر شکل برشی قاب :
این تغییر شکل بر اثر بار های جانبی در این سیستم ساختمانی به وجود میآید و همینطور به آن لنگر برشی نیز میگویند.در سازه های باند بیش از ۹۰ درصد تغییر شکل های جانبی مربوط به این نوع تغییر شکل است.
در شکل زیر شما میتوانید تصویری از این دو نوع تغییر شکل جانبی سیستم قاب خمشی مشاهده کنید.
اگر به دنبال اطلاعات بین المللی در مورداین سیستم ساختمانی هستید اینجا کلیک کنید.
اگر به دنبال این هستید که تمام نکات در مورد سیستم قاب خمشی از جمله:
- انواع سیستم های باربر سازه ای رایج در جهان !
- نکات طراحی در مورد سیستم باربر سازه ای !
- نکات طراحی در مورد سیستم باربر سازه ای که در کشور های آمریکا و کانادا مطرح میباشد !
- ساز و کار هر سیستم باربر سازه ای !
- …
را یک جا یاد بگیرید بسته ی آموزشی مگاپکیج ۰ تا ۱۰۰ سیستمهایباربر سازهای را با ۶۰درصد تخفیف تهیه کنید.
قیمت تنها ۳۹ هزار تومان
بسته آموزشی مگاپکیج ۰ تا ۱۰۰ سیستمهایباربر سازهای شامل موارد زیر است.
- بیش از ۵ ساعت ویدیوی آموزشی با کیفیت F-HD به همراه کیفیت بسیار عالی که توسط دکتر اشکان رجبی تدریس شده است.
- فایل PDF از پاورپوینت سیستم باربر سازه ای
- ۵ عدد مقاله ثبت شده به زبان لاتین با گرید کوالیتی ( نمره ی کیفیت ) ۹۸ در انتشارات الزویر
- به همراه بیش از ۳۰ مقاله تخصصی به زبان شیرین فارسی در مورد انواع سیستم های باربر سازه ای
مهندس عزیز ، به نظر بنده داستانها و تکرار مکرر مطالب خارج از موضوع باعث کلافگی و اتلاف وقته …
کم گوی و گزیده گوی چون در
کز اندک تو جهان شود پر …
سلام و درود
فرمایش شما درست میباشد.اما شهر نوین عمران ومعماری متعهد میباشد که از بیان مطالب خشک و خالی دوری کند.
آین آموزش ایتبس فوق العاده عالیه
واقعا دست مریزاد
انشالله اجرتون با خدای متعال
ممنونم از مقاله خوبتون.
فقط یک سوال داشتم اتصالات فلزی قاب خمشی در طراحی سازه های فولادی به چه صورت هست؟
ببخشید میشه خواهشا در مورد طراحی قاب خمشی در نرم افزار هم اطلاعاتی بدهید؟
سلام .ببخشید یک سوال داشتم.آیا قاب خمشی و یا قاب ساده تفاوتی روی پی و شالوده داره ؟
سلام و درود
بله تفاوت ایجاد میکند.این مورد را به طور کامل درمگا پکیج توضیح داده ایم.
اما به طور خیلی مختصر میتوانم بگویم در تحقیقی انجام شده نتیجه گیری شد سختی روسازه در باز توزیع نیروهای داخلی سازه و نیروهای وارد بر پی و توزیع آن ها موثر بوده. و خوب این نکته را هم میدانیم که قاب ساده و قاب خمشی دارای سختی های متفاوتی هستند
سلام.ممنون از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین.فقط من این مگاپکیج رو چجوری تهیه کنم؟؟؟
سلام و درود
مگا پکیج طراحی سازه قسمتی از دوره ی قدرتمند نخبگان طراحی(دوره ای که مخصوص مهندسان نظام مهندسی) هست که در حال برگذاری میباشد.به زودی از تاریخ ۱۳۹۸/۰۳/۱۰ این پکیج در سایت قرار میگیرد.
عالی بود