مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان:
باکس دانلود مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان:
مقررات ملی ساختمان چیست؟
در كشورهاي مختلف به منظور نيل به اهدافي از جمله ايمني، سلامت، بهداشت و صرفه اقتصادي فرد و جامعه، تدوين و ضوابط و مقرراتي را در بخشهاي مختلف فعاليتهاي ساختماني مدنظر قرار داده اند، به نحوي كه در دنياي امروز كمترين كشوري را ميتوان يافت كه با تدوين قوانين عمومي يا اختصاصي، فعاليت هاي ساختماني را تحت نظم در نياورده باشد. در كشور ما نيز وزارت راه و شهرسازي در اجراي ماده ۳۳ قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان تدوين و بازنگري مباحث مقررات ملّي ساختمان را با رويكرد توجه به شرايط اقليمي و اجرايي كشور و اقتصادي و معيشتي مردم در دستور كار خود قرار داده است.
در برنامه ريزي هاي انجام شده از سال ۱۳۸۷ تاكنون بر تدوين و بازنگري مباحث مقررات ملّي ساختمان با هدف آشنايي و هماهنگي دستاندركاران ساخت و ساز با علوم فني مهندسي روز دنيا و با هدف ارتقاء كيفيت ساخت و سازها توجه ويژه اي شده است. همچنين با هدف شفاف سازي و ارائه توضيحات مفهومي درخصوص مباحث مذكور، تهيه راهنماهاي مربوطه نيز به جد، در دستور كار دفتر مقررات ملّي ساختمان قرار گرفته است.
آنچه مسلم است شهرداريها بعنوان دستگاه مسئول عهدهدار كنترل ساخت و ساز در شهرها مهمترين وظيفه را در رعايت مقررات ملّي ساختمان بر عهده دارند كه ميبايست با همكاري سازمان هاي نظام مهندسي ساختمان و سازمان ملّي استاندارد ايران و همچنين با استفاده از كمك تشكل هاي حرفه اي نسبت به ترغيب و تشويق استفاده از روش هاي نوين ساخت و حفاظت از طرح هاي بالادستي شهري در اين خصوص اقدام كنند. مقررات ملّي ساختمان در تمامي كشورها قواعدي هستند كه به نحوي اجراي آنها توسط شهروندان الزام قانوني پيدا ميكند. ادراک مشترک كليه عوامل و عناصر مرتبط اعم از دولت، دولت هاي محلي، مردم و مهندسان، موجب ميگردد كه منافع ملّي ناشي از حفظ و افزايش بهره وري از سرمايه گذاري هاي ملّي و هم چنين حفظ جان و منافع عمومي بهره برداران ساختمان ها بر منافع سازماني دستگاه هاي اجرايي و يا منافع دولت هاي محلي و هم چنين منافع فوري سرمايه گذاران ترجيح داده شود . بديهي است توافق و التزام بر اين دسته از منافع و خواسته ها در قالب برنامه توسعه نظام ملّي ساخت و ساز تحقق مييابد.
از سال ۱۳۶۶ مقررات حاكم بر جنبه هاي مهندسي و فني ساختمان (طراحي – نظارت – اجر ا)، توسط وزارت راه و شهرسازي در قالب مقررات ملّي ساختمان به تدريج وضع و استفاده از آن الزامي شده است. توسعه آموزش عالي، مراكز فني و حرفه اي و سازمان هاي نظام مهندسي موجب افزايش نيروي انساني متخصص و ماهر در سطح كشور گرديد و به موازات آن مقررات ملّي ساختمان و استانداردها و آييننامه هاي ساختماني نيز به همت اساتيد و صاحب نظران شاغل در حرفه به صورت دورهاي مورد بازنگري و تجديد چاپ قرار گرفته اند. در حال حاضر اين مقررات به درجه اي از كمال و غنا رسيده است كه به عنوان مرجع و منبع آموزشي ضمن تأمين نياز نسبي دانشگاهيان و جامعه مهندسي كشور، سازندگان و بهره برداران، ابزار و مرجع كنترل لازم را براي اطمينان از كيفيت ساخت و سازها براي ناظران و بازرسان فراهم نموده است.
مقايسه كيفيت ساختمانها بويژه از حيث سازهاي در سال هاي اخير با قبل از تدوين مقررات ملّي ساختمان مؤيد تأثير اين مقررات در ارتقاي كيفيت ساختمانها و سير تكاملي آن در جهت تأمين ايمني، بهداشت، رفاه و آسايش و صرفه اقتصادي ميباشد اما با مقايسه آمار كمي و كيفي، وضع موجود كشور با ميانگين شاخصهاي جهاني فاصله قابل توجهي وجود دارد.
براي جبران فاصله شاخص هاي پيش گفته شده لازم است اولاً نهادهاي حاكميتي سياست گذار و برنامه ريز و مراجع صدور پروانه ساختارهاي كنترل و نظارت را مورد بازنگري قرار داده تا سيستم نظارت جديتري نسبت به توليد، توزيع و مصرف مصالح استاندارد و اجراي مقررات ملّي ساختمان اعمال گردد. ثانياً سازمانهاي نظام مهندسي ساختمان، تشكلهاي حرفه اي دانشگاه ها و مراكز آموزشي و تحقيقاتي بيش از پيش در ترويج و تبيين مقررات وضع شده، الگوسازي و ارايه نمونه هاي عيني رعايت مقررات ياد شده و معرفي فنآوري هاي نوين و به نمايش گذاشتن مزاياي آن تلاش نمايند . ثالثاً مهندسان و سازندگان كه وظيفه اساسي در اعمال ضوابط و مقررات ساختماني را در طراحي، اجرا و نظارت ساخت و سازها بر عهده دارند با به روز رساني دانش فني و مهارت حرفه اي و با تكيه بر اصل اخلاق حرفه اي خود نسبت به اجراي مقررات ملّي ساختمان بيش از پيش اصرار ورزيده و كارفرمايان و مالكان نيز تشويق يا ملزم به رعايت مقررات ملّي ساختمان آن شوند. همچنين مردم به عنوان بهره برداران نهايي ميتوانند با افزايش سطح آگاهي از حقوق خود نقش اساسي در ارتقاي كيفيت از طريق افزايش مطالبات در كيفيت و بهره وري ساختمان ها و ايجاد انگيزه رقابت در ارايه ساختمانهاي با كيفيت ايفا نمايند.
مجموعه کتاب های مقررات ملی ساختمان دارای ۲۲ کتاب میباشه که به اختصار به هر کدام مبحث میگویند و هر مبحث دارای موضوع خاص میباشد. مثلا مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان در مورد طراحی و اجرای ساختمان های فولادی صحبت کرده است!
دانلود مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان :
در بالا و پایین این صفحه دکمه هایی قرار دارند که با کلیک کردن برروی دانلود مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان میتوانید این کتاب را دانلود کنید!
خلاصه مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان :
ين مجموعه، ويرايش پنجم مبحث دهم مقررات ملّي ساختمان با عنوان “طرح و اجراي ساختمانهاي فولادي” است و هدف آن ارائه حداقل ضوابط و مقرراتي است كه با رعايت آن ها شرايط ايمني، قابليت بهره برداري و پايايي سازه هاي موضوع مبحث۱۰ شود. هدف از اين ويرايش، آسان سازي استفاده، به روز كردن ضوابط و مقررات، افزودن برخي ضوابط تكميلي به ويژه در فصل الزامات طراحي لرزه اي براي كاربرد گسترده تر و رفع برخي ابهامات و كمبودهاي اصلي و ويرايش فني و ادبي آن و نيز صرفه اقتصادي در طراحي و اجراي ساختمان هاي فولادي بوده است.
علائم و اختصارات به كار رفته در اين مبحث به نحوي اختيار شده است كه هماهنگ با علائم واختصارات متحدالشكل مورد تائيد سازمان بين المللي استاندارد (ISO ) ميباشد و واژه ها و عناوين نيز هماهنگ با ساير مباحث مقررات ملّي ساختمان و ساير آئيننامه هاي ملّي در اين زمينه ميباشد. الزامات و مقررات مبحث۱۰ شامل الزامات عمومي ، الزامات طراحي ، الزامات طراحي لرزه اي و الزامات ساخت، نصب و كنترل ميباشد.
مطابق ویرایش پنجم مبحث۱۰ تعيين پيكربندي، ابعاد و مشخصات اجزاي سازه بايد به نحوي باشد كه مجموعه سازه، شامل اعضا و اتصالات آن، تحت شرايط بارگذاري محتمل، به هيچ يك از حالت هاي حدي مقاومت (ايمني) و بهره برداري نرسد. حالت هاي حدي مقاومت و بهره برداري به شرايطي اطلاق ميشوند كه اگر تمام يا بخشي از سازة ساختمان و نيز قطعات الحاقي آن به هر يك از آن حالت ها برسند، ساختمان قادر به انجام وظايف خود نبوده و از حيز انتفاع خارج ميشود.
تا چند سال پيش، روش تنش مجاز سنتي ترين روش طراحي سازه هاي فولادي براي تامين الرامات حالت هاي حدي مقاومت به شمار ميرفت و ارائة آن به عنوان دستورالعمل در آئين نامه AISC سابقة حدوداً ۱۰۰ ساله دارد. در اين روش طراحي اولاً ضوابط طراحي بگونه اي تدوين شده بود كه بتوان از روش تحليل الاستيك بهره برد، ثانياً در اين روش آثار كلية عوامل موثر براي تامين يك حاشية ايمني معقول و منطقي، تنها به كمك يك ضريب (بنام ضريب اطمينان) و فقط در يك مرحله منظور ميشد. در سه دهة اخير آئين نامه نويسان كشورهاي پيشرفته تلاش نموده اند آئين نامهاي تدوين نمايند كه در آن از يك طرف براي تحليل سازه بتوان از روش تحليل الاستيك استفاده نموده و از طرف ديگر مقاومت اجزاي سازه در حالت هاي حدي (نهائي) محاسبه شود. در حال حاضر اين شيوه، كه در طراحي سازه هاي فولادي به روش “ضرايب بار و مقاومت” موسوم است، در اكثر كشورهاي پيشرفته رواج پيدا نموده و ويرايش فعلي مبحث دهم مقررات ملّي ساختمان نيز بر اساس همين شيوه تهيه و تدوين گرديده است.
با توجه به اينكه در اين روش طراحي، حاشية ايمني لحاظ شده در دو مرحله ( اولي افزايش بار به كمك ضرائب بار و دومي تقليل مقاومت به كمك ضرائب كاهش مقاومت) صورت ميگيرد، لذا ميتوان گفت كه طراحي به روش ضرائب بار و مقاومت منطقي تر و ملموس تر از طراحي به روش تنش مجاز بوده و به همين جهت در اكثر كشورهاي پيشرفته و به ويژه زلزله خيز، طراحي به روش ضرائب بار و مقاومت از اقبال عمومي
بيشتري برخودار بوده است. در مبحث۱۰ براي تامين الزامات حالت هاي حدي بهره برداري، در فصل ضوابطي ارائه شده است كه با رعايت آنها و الزامات ساير مباحث مقررات ملّي ساختمان، بهره برداري
مناسب بنا تامين ميگردد.
باتوجه به اينكه براساس تصميم شوراي تدوين مقررات ملّي ساختمان مقرر گرديده است كه تركيبات بارگذاري كلية روش هاي طراحي و كنترل فقط در مبحث ششم مقررات ملّي ساختمان ارائه شوند، از اينروي در اين مبحث از تكرار ارائه تركيبات مختلف بارگذاري خودداري گرديده و به مبحث ششم مقررات ملّي ساختمان ارجاع داده شده است.
کاربرد این مبحث در محدودة ساختمان هاي فولادي با کاربري هاي مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامۀ اجرایی آن میباشد. سازه هاي خاص از قبیل پل هاي فولادي و سایر ساختمان هاي فولادي که براي تحلیل، طراحی و اجراي آنها مقررات و ضوابط ویژهاي مورد نیاز باشد، مشمول این مبحث نمیباشند.
انواع روش های حدی در مبحث۱۰ :
حالت هاي حدي به شرایطی اطلاق میشوند که اگر تمام یا بخشی از سازه به هر یک از آن حالت ها برسند، قادر به انجام وظایف خود نبوده و از حیز انتفاع خارج میشوند. مطابق این مبحث، تعیین پیکربندي، ابعاد و مشخصات اجزاي سازه باید به نحوي باشد که مجموعۀ سازه، شامل اعضا و اتصالات آن، تحت شرایط بارگذاري محتمل، به هیچ یک از حالت هاي حدي زیر نرسد. حالت های حدی بیان شده در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان به ۲ دسته تقسیم میشوند:
- حالت هاي حدي مقاومت :حالت هاي حدي مقاومت حالت هایی هستند که مجموعۀ سازه، شامل اعضا و اتصالات آن، ضمن حفظ انسجام خود، تحت اثر ترکیبات مختلف بارگذاري تا رسیدن به آن حالتها (نظیر تسلیم،
گسیختگی، کمانش و …) از مقاومت کافی و شکل پذیري مورد نیاز برخوردار بوده و پس از رسیدن به هر یک از آنها پایداري خود را از دست میدهند. - حالتهاي حدي بهره برداري : حالت هاي حدي بهره برداري حالت هایی هستند که مجموعۀ سازه، شامل اعضا و اتصالات آن، تا رسیدن به آن حالت ها (نظیر قابلیت نگهداري، حفظ ظاهر، دوام، آسایش و …) وظایف خود را به طور کامل انجام میدهند و پس از رسیدن به هر یک از آنها قادر به انجام وظایف خود نخواهند بود.
در مبجث۱۰ مقررات ملی ساختمان روش طراحی مورد استفاده براي تامین الزامات حالت هاي حدي مقاومت، روش ضرایب بار و مقاومت میباشد و از طریق دو سري ضرایب ایمنی به شرح زیر در تحلیل و طراحی منظور میگردد.
- اولین دستۀ ضرایب ایمنی از طریق تشدید ضرایب بارها منظور میشود و مقدار آنها به میزان عدم اطمینان در برآورد مقدار بارها بستگی دارد. مقدار این دسته از ضرایب ایمنی باید مطابق با ترکیبات بارگذاري ارائه شده در مبحث ششم مقررات ملّی ساختمان باشد.
- دومین دستۀ ضرایب ایمنی از طریق ضرایب کاهش مقاومت (ضریب فی ) منظور میشود و مقدار آنها با توجه به دقت تئوري مورد استفاده در ضوابط طراحی، تغییرات احتمالی مشخصات مصالح و ابعاد مقطع تعیین میگردد. مقادیر ضرایب کاهش مقاومت در فصل ۱۰-۲ این مبحث ارائه شده است.
نمونه سوالات مربوط به مبحث دهم :
لنیک دانلود بانک سوالات در قسمت بالا و پایین این صفحه برای شما گذاشته شده است و میتوانید با کلیک روی دکمه ها نمونه سوالات مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان را دانلود کنید. اگر لینکی موجود نمیباشد به این معنا است که هنوز نمونه سوالاتی قرار ارایه نشده و به محض جمع آوری بانک کامل سوالات ، در اختیار شما قرار میگیرد!
آخرین ویرایش مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان :
جدیدترین و بروزترین ویرایش مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان برای سال ۱۳۹۲ میباشد. البته ذکر این موضوع الزامی است ، که هر ساله باتوجه حجم خرید این کتاب چاپ میشود. نویسنده این کتاب دفتر مقررات ملی ساختمان (مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی) میباشد. ویرایش سال۱۳۹۲ مبحث دهم مقررات ملی ساختمان در۱۸۷ صفحه و به صورت وزیری (قطع کتاب) در بازار ارایه میشود!
نکته قابل توجه این موضوع میباشد که در تاریخ ۱۴۰۰ پیشنویس جدیدی از مبحث دهم مقررات ملی ساختمان در اختیار مهندسان عمران قرار گرفته است اما تا این لحظه هنوز به رسمیت شناخته نمیشود. پس از انتشار نسخه جدید مبحث۱۰ میتوانید از همین لینک دریافت کنید!
سرفصل های مبحت دهم مقررات ملی ساختمان:
- فصل اول : الزامات عمومي
- فصل دوم : الزامات طراحي
- فصل سوم : الزامات طراحي لرزه اي
- فصل چهارم : ساخت ، نصب و كنترل
- پيوست ۱ : ضريب طول موثر اعضاي فشاري
- پيوست ۲ : تحليل مرتبه دوم از طريق تحليل الاستيك مرتبه اول تشديد يافته
- غلط نامه
اگر اینگونه سوال ها نیز برای شما پیش آمده است، حتما مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان را مطالعه کنید!
- طراحی سازه های فولادی به چه صورت میباشد؟
- در زمانی که سازه فولادی را طراحی کردیم قوانین حاکم بر خروجی ها به چه صورت میباشد؟
- سازه های فولادی به چه صورت طراحی میشوند؟
- …
موضوع سایر مباحث مقررات ملی ساختمان چیست؟
مبحث اول مقررات ملی ساختمان : تعاریف کلی
مبحث دوم مقررات ملی ساختمان : نظامات اداري
مبحث سوم مقررات ملی ساختمان : حفاظت ساختمان در مقابل حریق
مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان : الزامات عمومی ساختمان
مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان : مصالح و فرآوردههاي ساختمانی
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان: بارهاي وارد بر ساختمان
مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان: پی و پی سازي
مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي با مصالح بنایی
مبحث نهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه
مبحث دهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي فولادي
مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي صنعتی ساختمانها
مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان : ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا
مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان : طرح و اجراي تأسیسات برقی ساختمانها
مبحث چهاردهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات مکانیکی
مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان : آسانسورها و پلکان برقی
مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات بهداشتی
مبحث هفدهم مقررات ملی ساختمان : لولهکشی گاز طبیعی
مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان: عایقبندي و تنظیم صدا
مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان : صرفه جویی در مصرف انرژي
مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان : علائم و تابلوها
مبحث بیست و یکم مقررات ملی ساختمان : پدافند غیرعامل
ﺑﺎ ﺗﺼﻮﻳﺐ ﻗﺎﻧﻮن ﻧﻈﺎم ﻣﻬﻨﺪسی و کنترل ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و در اﺟﺮای ﻣﻔﺎد آن ﺑﻪ وﻳﮋه مواد ۳۴ و۳۳ ﻣﻮاد ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺬﻛﻮر، وﺿﻊ ﻣﻘﺮرات ملی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و اﻟﺰام ﺑـﻪ رﻋﺎﻳـﺖ آﻧﻬـﺎ در ﻃﺮاحی، ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ، اﺟﺮا، ﺑﻬﺮهﺑﺮداری و ﻧﮕﻬﺪاری ﺳـﺎﺧﺘﻤﺎنها ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر اﻃﻤﻴﻨـﺎن از ایمنی، ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﺑﻬﺮهدهی ﻣﻨﺎﺳﺐ، آﺳﺎﻳﺶ و ﺻﺮﻓﻪ اﻗﺘﺼـﺎدی، اﻳـﻦ اﻃﻤﻴﻨـﺎن را در ﻣﻴﺎن ﻣﻬﻨﺪﺳﺎن و ﺻﺎﺣﺒﺎن ﺣﺮﻓﻪﻫﺎی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنی ﺑﻪ وﺟﻮد میآورد ﻛﻪ ﺑﺎ پشتﮔﺮمی، ﺑﻪ اﻳﻔﺎی وﻇﻴﻔﻪای ﻛﻪ در ﺗﻮﺳﻌﻪ و آﺑﺎدانی ﻛﺸﻮر دارﻧﺪ ﻣﺒﺎدرت ورزﻧﺪ و از اﻳـﻦ رﻫﮕـﺬر، ﺳﻬﻢ ﺧﻮد را در ﺗﺤﻘﻖ آرﻣﺎنهای واﻻی اﻧﻘﻼب ﻋﻴﻨﻴﺖ ﺑﺨﺸﻨﺪ.
چه بزرگوارانی در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان نقش داشتند؟
مهندس ابوالفضل صومعلو رئیس
دکتر غلامرضا هوائی
دکتر ابوالقاسم کرامتی
دکتر محمدعلی اخوان بهابادی
مهندس محمدرضا اسماعیلی
دکتر اباذر اصغری
دکتر شهریار افندیزاده
دکتر محمدحسن بازیار
دکتر منوچهر بهرویان
مهندس علیاصغر جلالزاده
دکتر علیرضا رهایی
دکتر اسفندیار زبردست
دکتر محمدتقی کاظمی
دکتر محمود گلابچی
دکتر محمدزمان کبیر رﺋﯿﺲ
دکتر حمزه شکیب
دکتر محمودرضا ماهری
دکتر مسعود سلطانی محمدی
ﻣﻬﻨﺪس ﺳﻬﯿﻼ ﭘﺎﮐﺮوان
دﮐﺘﺮ ﺑﻬﻨﺎم ﻣﻬﺮﭘﺮور
مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان:
باکس دانلود مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان:
شما سوار کشتی نجات میشوید؟
کشتی نجات چیست و دقیقا چه کاری میکند؟ این کمپین که این روزها در بین مهندسین عمران رواج پیدا کرده است چیست؟
ویدیو زیر را کامل مشاهده کنید تا شما هم سوار شوید!
شرکت در این کمپین هیچ قانونی ندارد. تنها باید دل شما یاری کند. اگر شما هم تمایل دارید که در این کمپین شرکت کنید میتوانید هر مبلغی که در توان تان هست را به کارت زیر واریز کنید!
مبلغی که از کمک شما عزیزان جمع میشود تنها برای تحصیلات کودکان کم بضاعت صرف میشود. ویدیو مصرف کمک شما عزیزان در پیج اینستاگرام شهر نوین عمران ومعماری هر ماه بهصورت عکس و فیلم استوری میشود!