مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان:
باکس دانلود مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان:
مقررات ملی ساختمان چیست؟
بسیاری از ما مهندسان عمران در روز بارها و بارها از کتاب ها و دستورالعمل های مقررات ملی ساختمان کمک میگیریم. اما تا کنون با خود فکر کرده اید مقررات ملی ساختمان چیست؟ در كشورهاي مختلف به منظور نيل به اهدافي از جمله ايمني، سلامت، بهداشت و صرفه اقتصادي فرد و جامعه، تدوين و ضوابط و مقرراتي را در بخشهاي مختلف فعاليتهاي ساختماني مدنظر قرار داده اند، به نحوي كه در دنياي امروز كمترين كشوري را ميتوان يافت كه با تدوين قوانين عمومي يا اختصاصي، فعاليت هاي ساختماني را تحت نظم در نياورده باشد. در كشور ما نيز وزارت راه و شهرسازي در اجراي ماده ۳۳ قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان تدوين و بازنگري مباحث مقررات ملّي ساختمان را با رويكرد توجه به شرايط اقليمي و اجرايي كشور و اقتصادي و معيشتي مردم در دستور كار خود قرار داده است.
در برنامه ريزي هاي انجام شده از سال ۱۳۸۷ تاكنون بر تدوين و بازنگري مباحث مقررات ملّي ساختمان با هدف آشنايي و هماهنگي دستاندركاران ساخت و ساز با علوم فني مهندسي روز دنيا و با هدف ارتقاء كيفيت ساخت و سازها توجه ويژه اي شده است. همچنين با هدف شفاف سازي و ارائه توضيحات مفهومي درخصوص مباحث مذكور، تهيه راهنماهاي مربوطه نيز به جد، در دستور كار دفتر مقررات ملّي ساختمان قرار گرفته است.
آنچه مسلم است شهرداري ها بعنوان دستگاه مسئول عهدهدار كنترل ساخت و ساز در شهرها مهمترين وظيفه را در رعايت مقررات ملّي ساختمان بر عهده دارند كه ميبايست با همكاري سازمان هاي نظام مهندسي ساختمان و سازمان ملّي استاندارد ايران و همچنين با استفاده از كمك تشكل هاي حرفه اي نسبت به ترغيب و تشويق استفاده از روش هاي نوين ساخت و حفاظت از طرح هاي بالادستي شهري در اين خصوص اقدام كنند. مقررات ملّي ساختمان در تمامي كشورها قواعدي هستند كه به نحوي اجراي آنها توسط شهروندان الزام قانوني پيدا ميكند. ادراک مشترک كليه عوامل و عناصر مرتبط اعم از دولت، دولت هاي محلي، مردم و مهندسان، موجب ميگردد كه منافع ملّي ناشي از حفظ و افزايش بهره وري از سرمايه گذاري هاي ملّي و هم چنين حفظ جان و منافع عمومي بهره برداران ساختمان ها بر منافع سازماني دستگاه هاي اجرايي و يا منافع دولت هاي محلي و هم چنين منافع فوري سرمايه گذاران ترجيح داده شود . بديهي است توافق و التزام بر اين دسته از منافع و خواسته ها در قالب برنامه توسعه نظام ملّي ساخت و ساز تحقق مييابد.
از سال ۱۳۶۶ مقررات حاكم بر جنبه هاي مهندسي و فني ساختمان (طراحي – نظارت – اجر ا)، توسط وزارت راه و شهرسازي در قالب مقررات ملّي ساختمان به تدريج وضع و استفاده از آن الزامي شده است. توسعه آموزش عالي، مراكز فني و حرفه اي و سازمان هاي نظام مهندسي موجب افزايش نيروي انساني متخصص و ماهر در سطح كشور گرديد و به موازات آن مقررات ملّي ساختمان و استانداردها و آييننامه هاي ساختماني نيز به همت اساتيد و صاحب نظران شاغل در حرفه به صورت دورهاي مورد بازنگري و تجديد چاپ قرار گرفته اند. در حال حاضر اين مقررات به درجه اي از كمال و غنا رسيده است كه به عنوان مرجع و منبع آموزشي ضمن تأمين نياز نسبي دانشگاهيان و جامعه مهندسي كشور، سازندگان و بهره برداران، ابزار و مرجع كنترل لازم را براي اطمينان از كيفيت ساخت و سازها براي ناظران و بازرسان فراهم نموده است.
مقايسه كيفيت ساختمانها بويژه از حيث سازهاي در سال هاي اخير با قبل از تدوين مقررات ملّي ساختمان مؤيد تأثير اين مقررات در ارتقاي كيفيت ساختمانها و سير تكاملي آن در جهت تأمين ايمني، بهداشت، رفاه و آسايش و صرفه اقتصادي ميباشد اما با مقايسه آمار كمي و كيفي، وضع موجود كشور با ميانگين شاخصهاي جهاني فاصله قابل توجهي وجود دارد.
براي جبران فاصله شاخص هاي پيش گفته شده لازم است اولاً نهادهاي حاكميتي سياست گذار و برنامه ريز و مراجع صدور پروانه ساختارهاي كنترل و نظارت را مورد بازنگري قرار داده تا سيستم نظارت جديتري نسبت به توليد، توزيع و مصرف مصالح استاندارد و اجراي مقررات ملّي ساختمان اعمال گردد. ثانياً سازمانهاي نظام مهندسي ساختمان، تشكلهاي حرفه اي دانشگاه ها و مراكز آموزشي و تحقيقاتي بيش از پيش در ترويج و تبيين مقررات وضع شده، الگوسازي و ارايه نمونه هاي عيني رعايت مقررات ياد شده و معرفي فنآوري هاي نوين و به نمايش گذاشتن مزاياي آن تلاش نمايند . ثالثاً مهندسان و سازندگان كه وظيفه اساسي در اعمال ضوابط و مقررات ساختماني را در طراحي، اجرا و نظارت ساخت و سازها بر عهده دارند با به روز رساني دانش فني و مهارت حرفه اي و با تكيه بر اصل اخلاق حرفه اي خود نسبت به اجراي مقررات ملّي ساختمان بيش از پيش اصرار ورزيده و كارفرمايان و مالكان نيز تشويق يا ملزم به رعايت مقررات ملّي ساختمان آن شوند. همچنين مردم به عنوان بهره برداران نهايي ميتوانند با افزايش سطح آگاهي از حقوق خود نقش اساسي در ارتقاي كيفيت از طريق افزايش مطالبات در كيفيت و بهره وري ساختمان ها و ايجاد انگيزه رقابت در ارايه ساختمانهاي با كيفيت ايفا نمايند.
مجموعه کتاب های مقررات ملی ساختمان دارای ۲۲ کتاب میباشه که به اختصار به هر کدام مبحث میگویند و هر مبحث دارای موضوع خاص میباشد. مثلا مبحث۱۰ مقررات ملی ساختمان در مورد طراحی و اجرای ساختمان های فولادی صحبت کرده است!
دانلود مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان :
برای دانلود مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان به بالا و پایی این صفحه مراجعه کنید.در بالا و پایین این صفحه دکمه هایی جهت دانلود این کتاب برای شما قرار داده ایم!
خلاصه مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان :
افزايش جمعيت شهري و نياز به محل سكونت و كار در شهرها و به خصوص شهرهاي بزرگ افزايش تراكم و افزايش ارزش املاك را به دنبال دارد. اين افزايش ها عموماً باعث توسعه عمودي شهرها و افزايش طبقات ساختمان ها در بالا و زير همكف ميشود. افزايش طبقات ساختمان ها از يك طرف مدت ساخت را افزايش ميدهد و از طرف ديگر نياز به فضاهاي شهري براي حمل و نقل، تخليه و جابجايي مصالح و اجراي عمليات ساختماني را افزايش ميدهد. ساخت و ساز وسيع و حجيم در مناطق شهري اثر جدي بر ايمني، محيط زيست و زندگي روزمره ساكنين اين مناطق ميگذارد.
در چند دهه اخير در اكثر كشورهاي صنعتي و پيشرفته و يا در حال توسعه، ضوابط و مقرراتي كارساز براي كاهش خطرات ناشي از اجراي عمليات ساختماني تدوين شده است. در كشور ما نيزدر سال ۱۳۷۲ ويرايش اول و در سالهاي ۱۳۸۰ و ۱۳۸۵ ويرايشهاي دوم و سوم مبحث۱۲ مقررات ملّي ساختمان تحت عنوان “ايمني و حفاظت كار در حين اجرا” تدوين و ابلاغ گرديده است. ويرايش چهارم مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان با توجه به مسائلي كه از طرف جامعه مهندسي و ادارات و سازمانهاي ذيربط به شكل هاي مختلف مطرح گرديده تهيه شده است.
در بازنگري جديد موارد زير مد نظر قرار گرفته است.
- ويرايش كلي، حذف موارد تكراري، كوتاه و ساده سازي متن مبحث تا حد امكان.
- خطراتي كه ايمني، محيط زيست و زندگي روزمره ساكنين مجاور كارگاه هاي ساختماني را تحت تأثير قرار ميدهد.
- ريسك، ارزيابي ريسك، مديريت ريسك و به طور كلي مديريت ايمني كارگاههاي ساختماني.
- ارتقاي ايمني و بهداشت كار شاغلين كارگاه هاي ساختماني.
- ايمني گودبرداري و تخريب.
- رعايت حق مالكيت مجاورين كارگاه ساختماني در موقع اجراي عمليات ساختماني به خصوص در گودبرداري.
- ساده سازي متن و تفكيك وظايف و مسئوليتهاي دست اندركاران.
اميد است با رفع ابهامات و نواقص در ويرايش قبلي و ارائه اطلاعات تكميلي مورد نياز، زمينه اجرايي شدن بهتر و مؤثرتر اين مبحث در رابطه با كارگاههاي ساختماني فراهم آيد.
برخی از تعاریف مهم در مبحث۱۲ :
عمليات ساختماني : عمليات ساختماني عبارت است از تخريب، خاكبرداري، خاكريزي، گودبرداري، حفاظت گودبرداري و پي سازي، احداث بناهاي موقت و دائم، توسعه، تعمير اساسي و تقويت بنا، نماسازي، محوطه سازي و ساخت قطعات پيشساخته در محل كارگاه ساختماني، حفر چاه ها و مجاري آب و فاضلاب و ساير تأسيسات زيربنايي.
كارگاه ساختماني : كارگاه ساختماني محلي است كه يك يا تعدادي از عمليـات ساختماني مندرج در بند ۱۲-۱-۳-۱ در آن انجام شود. در صورت اخذ مجوز براي استفاده از معابر مجاور كارگاه جهت انبار كردن مصالح؛ يا
استقرار تجهيزات و ماشين آلات، اين محلها نيز جزء كارگاه ساختماني محسوب ميشود
محل كار: محل كار محلي است در محدوده كارگاه ساختماني كه در اختيار كارفرما باشد و كارگران بدرخواست و به حساب كارفرما در آنجا مشغول كار باشند و براي انجام كار به آنجا وارد شوند.
وسايل و تجهيزات : وسايل و تجهيزات عبارت است از ابزار، ماشين آلات، داربست ها، نردبان ها، سكوها و تجهيزات مشابه كه در كارگاه ساختماني به كار گرفته ميشوند.
مرجع رسمي ساختمان : مرجع رسمي ساختمان مرجعي است كه طبق قانون، مسئول صدور پروانه ساختمان و نظارت و كنترل بر امر ساختمان سازي در محدوده مورد عمل خود باشد.
شخص ذيصلاح : شخص ذيصلاح شخصي است كه حسب مورد داراي پروانه اشتغال به كار مهندسي يا كارداني يا تجربي در رشته مربوط از وزارت راه و شهرسازي يا داراي صلاحيت نظارت بر امور ايمني، بهداشت
كار و محيط زيست، يا پروانه مهارت فني از وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در رشته مربوط و يا گواهي ويژه تردد و كار با ماشينآلات ساختماني از اداره راهنمايي و رانندگي باشد.
مهندس ناظر: مهندس ناظر (ناظر) شخصي حقيقي يا حقوقي داراي پروانه اشتغال به كار در يكي از رشته های موضوع قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان است كه بر اجراي صحيح عمليات ساختماني در
حيطه صلاحيت مندرج در پروانه اشتغال خود نظارت مينمايد.
سازنده (مجري) : سازنده (مجري) شخصي است حقيقي يا حقوقي كه در زمينه اجراي ساختمان داراي پروانه اشتغال به كار از وزارت راه و شهرسازي است و با عقد قراردادهاي همسان كه با صاحب كار منعقد
مينمايد، اجراي عمليات ساختماني را بر اساس نقشه هاي مصوب، مقررات ملّي ساختمان و ساير مدارك منضم به قرارداد برعهده دارد . سازنده ساختمان نماينده صاحب كار در اجراي عمليات ساختمان بوده و پاسخگوي كليه مراحل اجراي كار به ناظر و ديگر مراجع نظارت و كنترل ساختمان ميباشد.
صاحب كار : صاحب كار شخصي است حقيقي يا حقوقي كه مالك يا قائم مقام قانوني مالك كارگاه ساختماني بوده و اجراي عمليـات ساختماني و مسئوليت ايمني، بهداشت كار و حفاظت محيط زيست مربوط به آن را
بر طبـق قرارداد كتبي به سازنده واگذار مينمايد. در صورتي كه صاحب كار داراي پروانه اشتغال به كار در زمينه اجرا باشد و خود رأساً عمليات اجرايي را عهدهدار شود، سازنده نيز محسوب ميشود.
نمونه سوالات مربوط به مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان :
لنیک دانلود بانک سوالات در قسمت بالا و پایین این صفحه برای شما گذاشته شده است و میتوانید با کلیک روی دکمه ها نمونه سوالات مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان را دانلود کنید. اگر لینکی موجود نمیباشد به این معنا است که هنوز نمونه سوالاتی قرار ارایه نشده و به محض جمع آوری بانک کامل سوالات ، در اختیار شما قرار میگیرد!
آخرین ویرایش مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان :
جدیدترین و بروزترین ویرایش مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان برای سال ۱۳۹۲ میباشد. البته ذکر این موضوع الزامی است ، که هر ساله باتوجه حجم خرید این کتاب چاپ میشود. نویسنده این کتاب دفتر مقررات ملی ساختمان (مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی) میباشد. ویرایش سال۱۳۹۲ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان در۹۴ صفحه و به صورت وزیری (قطع کتاب) در بازار ارایه میشود!
سرفصل های مبحت دوازدهم مقررات ملی ساختمان:
- کلیات
- ایمنی
- بهداشت کار، محیط زیست، تسهیلات بهداشتی و رفاهی
- وسایل و تجهیزات حفاظت فردی
- وسایل و سازه های حفاظتی
- تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی
- وسایل دسترسی
- تخریب
- عملیات خاکی
- عملیات ساخت، برپایی و نصب اسکلت ساختمان
- سایر مقررات مربوطه
دید کلی بر مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان
مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان تحت عنوان “ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا” یکی از مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان است که از جمله منابع مهم برای آزمون نظام مهندسی ساختمان به شمار می رود.در مبحث دواردهم مقررات ملی ساختمان به موضوعاتی از جمله تعیین حداقل مقررات و ضوابط به منظور تامین ایمنی، بهداشت کار و نیز حفاظت از محیط زیست در زمان اجرای پروژه و عملیات ساختمانی پرداخته شده است. این مبحث به طور جامع به وظایف هر یک از دست اندر کاران مراحل اجرایی ساختمان نظیر موارد زیر پرداخته است:
- کارفرما
- مجری یا سازنده
- شهرداری و سازمان نظام مهندسی در رابطه با ایجاد ایمنی بهداشت و محیط زیست
- کارگران
- ساکنین مجاور کارگاه ساختمانی
- عابرین پیاده
- حفاظت از ابنیه و ساختمان های مجاور
- درختان و وسایل نقلیه در اطراف کارگاه ساختمانی در معرض خطرات ناشی از عملیات ساختمانی
موضوع سایر مباحث مقررات ملی ساختمان چیست؟
مبحث اول مقررات ملی ساختمان : تعاریف کلی
مبحث دوم مقررات ملی ساختمان : نظامات اداري
مبحث سوم مقررات ملی ساختمان : حفاظت ساختمان در مقابل حریق
مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان : الزامات عمومی ساختمان
مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان : مصالح و فرآوردههاي ساختمانی
مبحث ششم مقررات ملی ساختمان: بارهاي وارد بر ساختمان
مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان: پی و پی سازي
مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي با مصالح بنایی
مبحث نهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي بتن آرمه
مبحث دهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي ساختمانهاي فولادي
مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان: طرح و اجراي صنعتی ساختمانها
مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان : ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا
مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان : طرح و اجراي تأسیسات برقی ساختمانها
مبحث چهاردهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات مکانیکی
مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان : آسانسورها و پلکان برقی
مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان : تأسیسات بهداشتی
مبحث هفدهم مقررات ملی ساختمان : لولهکشی گاز طبیعی
مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان: عایقبندي و تنظیم صدا
مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان : صرفه جویی در مصرف انرژي
مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان : علائم و تابلوها
مبحث بیست و یکم مقررات ملی ساختمان : پدافند غیرعامل
ﺑﺎ ﺗﺼﻮﻳﺐ ﻗﺎﻧﻮن ﻧﻈﺎم ﻣﻬﻨﺪسی و کنترل ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و در اﺟﺮای ﻣﻔﺎد آن ﺑﻪ وﻳﮋه مواد ۳۴ و۳۳ ﻣﻮاد ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺬﻛﻮر، وﺿﻊ ﻣﻘﺮرات ملی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن و اﻟﺰام ﺑـﻪ رﻋﺎﻳـﺖ آﻧﻬـﺎ در ﻃﺮاحی، ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ، اﺟﺮا، ﺑﻬﺮهﺑﺮداری و ﻧﮕﻬﺪاری ﺳـﺎﺧﺘﻤﺎنها ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر اﻃﻤﻴﻨـﺎن از ایمنی، ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﺑﻬﺮهدهی ﻣﻨﺎﺳﺐ، آﺳﺎﻳﺶ و ﺻﺮﻓﻪ اﻗﺘﺼـﺎدی، اﻳـﻦ اﻃﻤﻴﻨـﺎن را در ﻣﻴﺎن ﻣﻬﻨﺪﺳﺎن و ﺻﺎﺣﺒﺎن ﺣﺮﻓﻪﻫﺎی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنی ﺑﻪ وﺟﻮد میآورد ﻛﻪ ﺑﺎ پشتﮔﺮمی، ﺑﻪ اﻳﻔﺎی وﻇﻴﻔﻪای ﻛﻪ در ﺗﻮﺳﻌﻪ و آﺑﺎدانی ﻛﺸﻮر دارﻧﺪ ﻣﺒﺎدرت ورزﻧﺪ و از اﻳـﻦ رﻫﮕـﺬر، ﺳﻬﻢ ﺧﻮد را در ﺗﺤﻘﻖ آرﻣﺎنهای واﻻی اﻧﻘﻼب ﻋﻴﻨﻴﺖ ﺑﺨﺸﻨﺪ.
چه بزرگوارانی در مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان نقش داشتند؟
مهندس ابوالفضل صومعلو رئیس
دکتر غلامرضا هوائی
دکتر ابوالقاسم کرامتی
دکتر محمدعلی اخوان بهابادی
مهندس محمدرضا اسماعیلی
دکتر اباذر اصغری
دکتر شهریار افندیزاده
دکتر محمدحسن بازیار
دکتر منوچهر بهرویان
مهندس علیاصغر جلالزاده
دکتر علیرضا رهایی
دکتر اسفندیار زبردست
دکتر محمدتقی کاظمی
دکتر محمود گلابچی
دکتر محمدزمان کبیر رﺋﯿﺲ
دکتر حمزه شکیب
دکتر محمودرضا ماهری
دکتر مسعود سلطانی محمدی
ﻣﻬﻨﺪس ﺳﻬﯿﻼ ﭘﺎﮐﺮوان
دﮐﺘﺮ ﺑﻬﻨﺎم ﻣﻬﺮﭘﺮور
مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان:
باکس دانلود مبحث۱۲ مقررات ملی ساختمان:
شما سوار کشتی نجات میشوید؟
کشتی نجات چیست و دقیقا چه کاری میکند؟ این کمپین که این روزها در بین مهندسین عمران رواج پیدا کرده است چیست؟
ویدیو زیر را کامل مشاهده کنید تا شما هم سوار شوید!
شرکت در این کمپین هیچ قانونی ندارد. تنها باید دل شما یاری کند. اگر شما هم تمایل دارید که در این کمپین شرکت کنید میتوانید هر مبلغی که در توان تان هست را به کارت زیر واریز کنید!
مبلغی که از کمک شما عزیزان جمع میشود تنها برای تحصیلات کودکان کم بضاعت صرف میشود. ویدیو مصرف کمک شما عزیزان در پیج اینستاگرام شهر نوین عمران ومعماری هر ماه بهصورت عکس و فیلم استوری میشود!