ملات ترمیمی بتن :

ملات ترمیمی بتن چیست؟
ملات ترمیمی بتن چیست ؟ ملات ترمیمی بتن چه کاربردی دارد؟ملات ترمیمی بتن را چگونه میتوانیم بسازیم؟تمامی این موارد سوالاتی هستند که در مورد ملات ترمیمی بتن به ذهن ما خطور میکنند.اما در ابتدا قبل از اینکه ملات ترمیمی بتن را بشناسیم اجازه دهید در مورد خود بتن صحبت کنیم.
بتن به هر ماده یا ترکیبی گفته می شود که از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانی شدن تشکیل شده باشد. انواع مختلف سیمان، مواد افزودنی، پلیمرها، الیاف و غیره می تواند در ساخت بتن به کار رود و میتوان گفت که ملات های ترمیم کننده ی بتن نیز از این مواد بدست میآیند. انواع مختلف بتن با مصالح مختلف که هر کدام خواص مخصوص به خود را دارند امروزه کاربردهای متنوعی پیدا کرده اند. مواد اولیه بتن ارزان و در دسترس هستند که از مزایای اصلی بتن محسوب می شود. در حالت کلی بتن از مخلوط آب با سیمان آبی و سنگدانه های مخنلف در اثر واکنش آب با سیمان حاصل می شود که دارای ویژگی های خاص است. بتن و سازه های بتنی در طول فرآیند بهره برداری و ساخت دچار آسیب و تخریب می شوند. کارفرمایان و بهره برداران برای حفظ خصوصیات و شرایط سازه برای کاربرد کامل در طول دوره پیش بینی شده اقدام به تعمیرات و ترمیم آنها می نمایند. برای این کار از یک سری ترمیم کننده هایی تحت عنوان ملات ترمیمی بتن استفاده می شود.
تعریف ملات ترمیمی بتن :
ملات ترمیمی بتن پودری است بر پایه سیمان، سیلیس دانه بندی شده که دارای انواع رزین ها و الیاف پلی پروپیلن بوده و محتوی مواد افزودنی خاصی است ، به راحتی با آب ترکیب شده و خمیری با کاربردی آسان بدست می آید که قدرت چسبندگی فوق العاده به انواع سطوح بتنی و مصالح معدنی دارد و انقباض خشک شدن آن بسیار ناچیز بوده و به راحتی روی سطوح افقی و عمودی قابل اجراست و به دلیل مقاومت کششی فوق العاده به هیچ وجه ترک نمی خورد. این محصول درشت دانه بوده و مناسب ترمیم و بازسازی خرابی های بتن با عمق بیش از یک سانتی متر در دو رنگ سفید و خاکستری ارائه می شود.
اما اجازه دهید به این سوال در مورد ملات ترمیمی بتن نیز پاسخ دهیم: ملات ترمیمی بتن چیست ؟
در پاسخ به این سوال باید ذکر کنیم که به هر نوع پوششی که خرابی های سطحی عضو بتنی را ترمیم کند و شکل عضو بتنی را به روز اول برگرداند و نسبت به بتن قبلی که در عضو موجود بوده از مقاومت بالاتری برخوردار باشد ملات ترمیمی بتن گفته می شود. معمولا ترمیم بتن قبل از اقدام به مقاوم سازی عضو بتنی با FRP الزامی می باشد. ملات های ترمیمی بتن به طور عمده به دو دسته تقسیم بندی می شوند. ملات های ترمیمی پایه سیمانی و ملات های ترمیمی پایه اپوکسی.
انواع ملات ترمیمی بتن :
از مواد ترمیم سازه های بتنی می توان به ملات های ترمیم کننده آماده اشاره کرد. این ملات ترمیمی بتن به خصوص در تعمیرات های خاص و با ابعاد کوچک و یا دارای شرایط اجرایی و بهره برداری خاص کاربرد زیادی دارند. مواد ترمیم کننده آماده را می توان به انواع زیر تقسیم بندی کرد:
- ملات های پایه سیمانی اصلاح شده با الیاف و پلیمر
- ملات های پلیمری
- ملات های نیمه پلیمری
- چسب های اپوکسی
- رزین های تزریقی
- چسب های لاتکس
هریک از این محصولات دارای خصوصیاتی می باشند که مصرف آنها در محلی خاص توجیح می نماید. از جمله این خصوصیات می توان به ابعاد منطقه ترمیم ، ضخامت ترمیم ، مقاومت شیمیایی مورد نیاز ، بار وارد به منطقه ترمیم ، سازه ای یا غیر سازه ای بودن ترمیم و … اشاره کرد.
موارد کاربرد ملات ترمیمی بتن :
- ترمیم آسیب دیدگی های سطحی بتن از قبیل ترک خوردگی ، شکستگی ، تخلخل ، خراشیدگی ، اعواج
- ایجاد سطحی صاف و بدون درز برای اجرای انواع نماها
- ترمیم ناهمواری و آسیب دیدگی پله ها ، نماها ، قطعات پیش ساخته ، مخازن بتنی آب ، قطعات سیمانی و آزبستی و موزاییک
- زیرسازی عملیات کاشی کاری و یا نصب پوشش بر روی آنها
مزایای استفاده از ملات ترمیمی بتن :
-به راحتی با آب مخلوط شده و خمیری صاف و همگن و کارپذیر بدست می آید.
-به دلیل افزودنی های خاص چسبندگی عالی به سطح کار دشاته و نیاز به مواد کمکی ندارد.
-به دلیل مقاومت کششی بالا و الاستیسیته عالی به هیچ وجه دچار جمع شدگی و ترک خوردگی نمی شود.
-مقاومت بالایی در مقابل یخبندان و ذوب و عومل خورنده شیمیایی دارد
-مقاوم در تمام شرایط آب و هوایی
-قابل مصرف در فضای باز ، استخر ها و منابع آب
نمونه از کاربرد ملات ترمیم بتن ، ترمیم تیر و سقف و پل های بتنی :
مشکلات سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : وجود گرده ماهی ناشی از مشکلات اجرایی ، ترک های عریض و عمق زیاد ، خوردگی ، ضعف در اتصالات و نشیمن تیر به ستون ، تیرچه به تیر و … ، شکستی بتن به علت ضربه ، زلزله یا خوردگی
مشکلات غیر سازه ای سقف ، تیر و پل های بتنی : ناصاف بودن و لبه داشتن قالب در بتن های اکسپوز ، کرمو بودن و تخلخل در بتن ، شکستگی کم عمق ، ترک های سطحی ،
روش های ترمیم سقف ،تیر و پل های بتنی :
- ترمیم ترک های سقف ، تیر و پل ها با استفاده از تزریق رزین اپوکسی
- استفاده از بتن های پلیمری برای ترمیم سطح روی پل ها و عرشه عبور با تردد زود هنگام
- ساب زدن سطح بتن در سطوح ناصاف و نما
- ترمیم با استفاده از چسب اپوکسی و ملات پایه سیمانی اصلاح شده با پلیمر در شکستی و خوردگی تیر ، پل و سقف ها
- ترمیم با استفاده از چسب اپوکسی اتصال قدیم به جدید و ملات منبسط شونده در کپ های اتصال
- ترمیم سطحی و دوامی با استفاده از ملات ترمیم کننده پایه سیمانی اصلاح شده با پلیمر
- پوشش ترک های سطحی با پوشش های محافظتی الاستومری به منظور حفظ دوام
- استفاده از الیاف هایCFRP به صورت ترکیبی با سایر روش ها با توجه به حجم آسیب
- دوخت ترک با استفاده از تزریق رزین و میلگرد
نحوه اختلاط ملات ترمیمی بتن :
بهترین روش ﺳـﺎﺧﺖ ﻣـﻼت ترمیمی، اﺳـﺘﻔﺎده از اﺑـﺰار ﻫـﻢ زن (درﻳﻞ) ﺑﺎ دور ﭘﺎﻳﻴﻦ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. ۵/۳ ﻟﻴﺘﺮ آب را ﺑﻪ داﺧﻞ دﺳﺘﮕﺎه ﻣﺨﻠﻮط ﻛﻦ رﻳﺨﺘﻪ و در ﺣﺎﻟﻲ ﻛﻪ ﻣﺨﻠﻮط ﻛـﻦ در ﺣـﺎل ﮔـﺮدش ﻣـﻲ ﺑﺎﺷـﺪ ﭘـﻮدر ﺧﺸﻚ ملات ترمیم کننده را ﺑﻪ ﻃﻮر ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﺑﻪ آب اﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﺎﻳﻴـﺪ. ﭘـﺲ از اﺿﺎﻓﻪ ﺷﺪن ﻛﺎﻣﻞ ﭘﻮدر ﺑـﻪ آب، هم زدن را ﺗـﺎ ۳ دﻗﻴﻘـﻪ اداﻣـﻪ دﻫﻴـﺪ ﺗـﺎ ﻣﺨﻠﻮﻃﻲ ﻳﻜﻨﻮاﺧـﺖ و ﻓﺎﻗـﺪ ﺣﺒـﺎب ﻫـﺎي ﺑـﺰرگ اﻳﺠـﺎد ﮔـﺮدد. ﭼﻨﺎﻧﭽـﻪ ﻣﺨﻠﻮط ﻓﻮق از روانی مطلوب ﺑﺮﺧﻮردار ﻧﺒﺎﺷﺪ ﻣﻲ ﺗﻮان کمی ﺑﻪ آن آب اﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﻮد و ﺑﺮاي ۱ﺗﺎ ۲ دﻗﻴﻘﻪ دﻳﮕﺮ ﻫﻢ زدن را اداﻣﻪ داد.
ﺑـﺪﻳﻬﻲ اﺳﺖ ﻣﻘﺪار آب ﻻزم ﺗﺤﺖ ﺗـﺎﺛﻴﺮ ﻣﻴـﺰان رﻃﻮﺑـﺖ ﻧـﺴﺒﻲ و دﻣـﺎي ﻣﺤـﻴﻂ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. مثل هر ترکیب سیمانی بهینه مقدار آب ، حداقل آبی است که بتوان با آن به یک خمیر قابل اجرا دست یافت . افزایش آب اضافی موجب کاهش مقاومت و دوام ترکیب سیمانی می شود .
روش مصرف ملات ترمیمی بتن :
قبل از مصرف بایستی سطح زیر کار را کاملا تمیز نموده و فاقد گرد و غبار و چربی و مواد روغنی باشد و بریا چسبندگی بهتر لازم است سطح زیر کار زبر و مقداری هم مرطوب باشد و همچنین می توان برای آماده سازی بیشتر از پرایمر زیرسازی استفاده نمود.
معمولا ۱۵ تا ۲۰ درصد وزن پودر آب را با ترمیم کننده مخلوط کرده خمیری یکنواخت بدست می آید و پس از هر ده دقیقه لازم است که دوباره هم زده شود. در نهایت باید ملات آماده شده تا ۳۵ دقیقه مصرف شود و قبل از هر مصرف ملات فوق باید کاملا بهم زده شود.
اگر به دنبال مطالب بیشبین المللی بیشترتر در مورد ملات ترمیمی بتن هستید میتوانید روی اینجا کلیک کنید