پی نواری:
پی نواری ( Strip Footing ) یکی از پرکاربرد ترین انواع پی های ساختمانی می باشد.در جلسات گذشته از دوره آموزشی سیف با شما عزیزان و مخاطبان در مورد انواع پی های ساختمانی صحبت کردیم. در جلسات قبلی یاد گرفتیم که پی های ساختمانی به عنوان یک رابط بین نیروهای ساختمان و خاک زیر ساختمان عمل می کنند و تنها وظیفه این را دارد که این نیروها را به خاک و سنگ زیر ساختمان انتقال دهد.
اما این انتقال دهنده ها خود انواع متفاوتی دارند در این جلسه قرار است در مورد پی های مرکب و پی های نواری صحبت کنیم .غالباً می توانیم بگوییم کاربرد پی های نواری بسیار بیشتر از پی های مرکب می باشد.
[Stellar_video_player id=”70″]
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي قسمتهای آموزش سیف و تمامي جلسات آموزش ایتبس را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
انواع پیهای ساختمانی:
قبل از اینکه پی نواری را بررسی کنیم اجازه دهید یک نگاه کلی تری داشته باشیم! بهطورکلی ما مهندسین عمران کلیه انواع پی های ساختمانی را به ۳ دسته عمده تقسیم میکنیم. هرکدام از این دستهها در جایگاه مناسب خود کاربرد بسیار دارند. بهعنوانمثال در ساختمانهای کوتاه مرتبه از پیهای سطحی استفاده میکنیم اما اگر یک مقدار ساختمان ما بلندتر شود یا بارهای وارده از طرف ساختمان بیشتر بشود از پی هایی استفاده میکنیم که مقداری ضخامت آنها بیشتر است.همینطور در زمانهایی که بار نقطهای بسیار زیادی داریم و یا خاک روی بستر ما نامناسب میباشد از حفرههای بسیار عمیق استفاده میکنیم.
بهطورکلی با توجه به ۲ پارامتر مهم یعنی عرض پی (B) و ضخامت پی (D) ، فونداسیونهای ساختمانی را به ۳ دسته بزرگ تقسیم میشوند.
- پیهای سطحی
- پیهای عمیق
- پیهای نیمه عمی
تنها پارامتری که این ۳ نوع پی را از یکدیگر متمایز میکند و نسبت بین ضخامت و عرض این المانها میباشد.
اگر ما در علم مهندسی پی ضخامت را با حرف D و عرض را با حرف B نمایش دهیم نسبت و تناسب بین این ۲ پارامتر نوع پی ما را مشخص میکند بهعنوانمثال اگر نسبت ضخامت به عرض کمتر از ۳ واحد باشد ما از پیهای سطحی استفاده میکنیم اما اگر این ضخامت بیشتر از عدد ۱۰ واحد باشد پی مورداستفاده در ساختمان ما پی عمیق میباشد و همینطور اگر این نسبت بین ۳ و ۱۰ باشد ما پیهای نیمه عمیق راداریم.
انواع پیهای سطحی :
در جلسه اول آموزش سیف با یکدیگر یاد گرفتیم انواع پیهای سطحی به ۶ دسته تقسیم میشوند:
- پی منفرد یا تکی
- پی کلاف دار
- پی مرکب
- پی نواری
- پی شبکه ای
- پی گسترده
که در جلسه دوم آموزش سیف پی منفرد و پیهای کلاف دار را بررسی کردیم و در این جلسه به سراغ پی نواری میرویم.
در جلسه دوم آموزش سیف با یکدیگر یاد گرفتیم که فونداسیونهای منفرد حالت خاصی از پی سطحی میباشد. یکی از بزرگترین ایرادهای درون پی منفرد نشستهای نامتقارن بود حال برای اینکه جلو این نشستهای نامتقارن را بگیریم یک نواری را بین آنها عبور میدهیم که اگر این نوار حالت خاصی پیدا بکند فونداسیون نواری را ایجاد میکند در ادامه این مقاله در مورد این حالت خاص صحبت میکنیم.
پی نواری:
پی و یا فونداسیون نواری به پیها و فونداسیونهایی میگوییم که ستونهای درونی یک ردیف چه عرضی و چه طولی به آنها تکیه داده میشود. به تصویر زیر دقت کنید و درون تصویر زیر تمامی ستونهای درون محور مختصات X ، درون یک نوار قرارگرفتهاند.
همینطور ستونهایی که در راستای محور Y هستند، درون نواری دیگر قرارگرفتهاند. به این فونداسیون، نواری میگوییم.
حال با توجه به این تصویر میفهمیم که انواع پیهای نواری میتوانند در راستای محور X گسترش پیدا کنند و یا در راستای محور Y ادامه پیدا کنند.
انواع پی نواری به دو دسته زیر تقسیم ندی میشوند:
- پیهای نواری یک طرفه
- پیهای نواری دو طرفه
اگر در مواردی که شک کردیم که آیا فونداسیون مورداستفاده در سازه ما فونداسیون نواری میباشد یا نه، میتوانیم از نسبت بین طول و عرض نوارها استفاده بکنیم طبق مباحث مطرحشده اگر ما مهندسان عمران طول پی نواری را برابر L و عرض پی نواری را برابر B قرار دهیم، با توجه به نسبت طول به عرض اگر این مقدار بیشتر از ۵ درصد شود ما از پی نواری استفاده میکنیم.
فواید پیهای نواری:
اگر بخواهیم پی های نواری را با انواع دیگر پی ها که تاکنون یاد گرفتیم مثل پیهای منفرد و پیهای کلاف دار وپیهای مرکب مقایسه کنیم، میتوانیم فواید زیر را برای پیهای نواری در نظر بگیریم.
- توانایی تحمل بارهای بزرگتر! پی نواری در مقایسه با پیهای منفرد قادر به تحمل نیروهای بیشتری میباشند زیرا با توجه بهاضافه شدن یک نوار در میانه تمامی تکیهگاه ستونها افزایش مقاومت چشمگیری را در پایین تکیه گاهها مشاهده میکنیم.
- زمینهای مستعد رانش: در زمینهای مستعد رانش پیهای نواری به دلیل ایجاد یک رابطه سازهای بین پای دو تکیهگاه بسیار کاربرد دارد.
- عملکرد یکپارچه در برابر نیروها
- کمبود نشستهای نامتقارن: در جلسه دوم آموزش سیف هنگامیکه داشتیم در مورد پی منفرد صحبت میکردیم به این نکته اشاره کردیم که یکی از بزرگترین اشکالات پی منفرد نشستهای نامتقارن میباشد. که این ایراد بزرگ در پی نواری برطرف گردیده و پی نواری این ایراد را میتواند بهتر کنترل کند.
- کاهش بلند شدگی یا آپلیفت: بلند شدگی یا آپلبفت در پای فونداسیون از دو لنگر مقاوم و لنگر محرک نشأت میگیرد. لنگر مقاوم از نیروهای ثقلی و لنگر محرک از نیروهای جانبی ایجاد میشود. البته در مقالات بعد بیشتر به این موضوع میپردازیم.
- بهبود و کنترل عوض شدن مداوم تغییر شکلها
خلاصه این مقاله:
فونداسیون نواری چیست؟ با اتصال پیهای زیر یک ردیف از ستون ها يا پی زير يک ردیف ديوار باربر، پی نواری ايجاد میگردد که نسبت طول به عرض آن بسيار بیشتر از سایر پیهای سطحی میباشد . معموال پیهايی که درآنها نسبت طول به عرض آن بزرگتر از ۴ تا ۵ باشد، به عنوان پی نواری در نظرگرفته میشوند.
پی های نواری کجار کاربرد دارند؟ در زمینهایی که خطر رانش به وسیلهی خاک وجود داشته باشد از این گونه پیهای سطحی استفاده میکنیم. این پیها بار وارده را درجهت طول پخش کرده و به خاک منتقل میکند و سازه را در مقابل لرزشها و رانش های زمین مقاوم مینماید.
چنانچه اين پی ها در هر دو امتداد عمود برهم قرار گيرند، فونداسیون نواری از نوع شبکهای ايجاد میگردد.
مراجع:
مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان
آیین نامه BS 8004:2015 Code of practice for foundations
جزوه درس مهندسی پی استاد عبدالمتین ستایش
ممنون. مثل همیشه عالی
سلام
درود بر شما
ممنونم از تعریفتون