چسب بتن :

چسب بتن و کاربرد های آن
چسب های بتن انواع مختلفی دارند ، اما به طور کلی می توان آنها را به دو دسته مهم چسب بتن اپوکسی و چسب بتن لاتکس یا پلیمری تقسیم بندی کرد. از چسب های بتن برای ترمیم بتن ، آب بندی بتن و افزایش خصوصیات شیمیایی و مکانیکی بتن ، اتصال بتن قدیم به جدید و … استفاده می گردد. در مقاله زیر به شرح چسب های بتن ، انواع آن و کاربرد های آن پرداخته شده است.
معرفی چسب بتن :
چسب بتن از افزودنی های بتن است که امروزه در صنعت ساختمان کاربرد فراوانی یافته است. چسب بتن در ترکیب با بتن و ملات های ساخته شده از جمله سیمان و آهک موجب افزایش مقاومت کششی وجلوگیری از ایجاد ترک در ملات می شود. اغلب این چسب های بتن بدون نیاز به افزودن آب، کاملا هموژن بوده و مقاومت کششی، خمشی و همچنین دوام بتن، گچ و آهک را بالا می برند. مهمترین خاصیت چسب بتن ، افزایش چسبندگی بتن است.
نحوه استفاده از چسب بتن :
در ابتدا باید چسب بتن را با آب مخلوط کنید و مخلوطی رقیق از چسب به وجود بیاورید. سپس این مخلوط را به بخش های خشک که در بتن وجود دارد اضافه کنید. میزان مصرف چسب بتن به عواملی همچون ضخامت و فشار وارده دارد. هر چقدر ضخامت بتن کمتر باشد و یا نیروی بیشتری بر آن وارد شود، مصرف چسب بتن بیشتر می شود. در این حالت لازم است قبل از چسباندن ملات جدید، یک لایه محلول چسب به سطح زیرین مالیده شود.
انواع چسب بتن :
همانطور که در مقدمه هم اشاره شد چسب بتن دارای دو نوع می باشند که عبارتند از :
۱-چسب بتن اپوکسی
۲-چسب بتن لاتکس یا پلیمری
در ادامه به شرح این چسب ها و ویژگی ها و کاربردهای آن ها می پردازیم .
۱-چسب بتن اپوکسی :
چسب بتن اپوکسی محصول دو جزئی بسیار قدرتمند بر پایه رزین اپوکسی اصلاح شده می باشد که علاوه بر افزایش دوام بتن ، از مقاومت مکانیکی و قدرت چسبندگی بسیار زیادی برخوردار بوده و می تواند برای پیوند دادن بتـن جدید به بتـن قدیم مورد استفاده قرار بگیرد . همچنین بنا بر سازه اجرایی می توان از چسب بتن اپوکسی به عنوان آب بند کننده قدرتمند داخلی بتن نیز استفاده نمود. چسب بتن اپوکسی چسبندگی فوق العاده زیاد به سطوح زیرکار دارد و از مقاومت فوق العاده بالای کششی و مکانیکی برخوردار است این چسب قابلیت اجرا بر روی مقاطع زیرکار خشک را دارد و موجب حفظ خواص کیفی بتن می شود.
کاربرد های چسب بتن اپوکسی :
-عملیات مرمت و ترمیم سازه های بتنی
-اتصال بتن به مقاطع فلزی
-قابلیت تزریق در انواع ترک ها
-امکان کاربرد در سازه های با کاربری غرقابی
-چسباندن بتن جدید به مقاطع بتنی قدیمی
-چسباندن ورقه های FRP روی بتن
میزان مصرف چسب بتن :
دز مصرفی چسب بتن به میزان ۵% الی ۲۰% وزن سیمان مصرفی ، به بتن اضافه باید کرد و در درجه حرارت ۵ الی ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
نحوه اجرا چسب اپوکسی :
سطوح را به طور کامل تمیز نمائید . تمام تکه های جدا شده ، شیرآبه سیمان ، گرد و خاک ، ماده عمل آوری ،سخت کننده های کف ، روغن ، گریس ، چربی ، قیر و یا رنگ بایستی زبر شوند . سطوح صیقلی بایستی زبر شوند . اگر روغن ، گریس ، چربی ، قیر و مانند آن ها وجود دارد بایستی قبل از انجام دیگر کارهای آماده سازی پاک شوند .تمام شیرابه ها یا بتنهای تردد و شکننده بایستی با زخمه زنی یا شن پاشی برداشته یا خراشیده شوند تا سطحی سفت بدست آید . بتن جدید بایستی خشک شود تا انقباض و تغییر حالت آن به حداقل برسد . چنانچه سطح بتن با روغن قالب اشیاع شده باشد لازم است تمامی عمق اشباع با ماسه پاشی ، تراشیدن و در صورت لزوم تخریب تمامی بتن آلوده برداشته شود . تمام مواد عمل آوری باید پاک شده و یا تراشیده شوند و عملیات بر روی سطحی تمییز و عاری از گرد و خاک انجام پذیرد.
شرایط نگهداری :
این محصول را در محیط سربسته و به دور از تابش مستقیم خورشید و دمای زیاد نگهداری شود . در مناطق گرمسیری می بایستی این محصول در جای تهویه دار نگهداری گردد. عدم توجه به روش انبارداری مناسب باعث آسیب دیدن محصول و یا ظرف آن می شود.
۲-چسب بتن لاتکس یا پلیمری :
چسب بتن لاتکس به عنوان یک افزودنی بر پایه لاتکس طراحی شده است که همراه سیمان پرتلند و ماسه تشکیل ملات پرمقاومتی را برای نصب سرامیک روی دیوار و کف ، سنگ مرمر ، موزائیک ، کاشی معدنی ، آجر لعاب دار و سنگ های طبیعی مهیا می سازند.
موارد کاربرد :
چسب لاتکس در مکان هایی که نیاز به مقاومت در برابر آب، مواد شیمیایی و سایش باشد به کار می رود. به عنوان مثال: مصرف در استخرها، کارخانه های لبنیات، صنایع غذایی، کشتارگاه و غیره از چسب لاتکس استفاده می شود. همچنین چسب لاتکس ممکن است برای بهبود خصوصیات ملات های سیمانی برای نصب کاشی یا اضافه شدن به دوغاب و چسب های پایه سیمانی به کار می رود. زمانی که چسب لاتکس به عنوان یک افزودنی به همراه چسب های پودری مصرف می شود باعث ایجاد انعطاف می گردد. از چسب لاتکس می توان به عنوان لایه پیوند زا در ترمیم سازه های بتنی نیز استفاده کرد.
مزایای چسب بتن لاتکس :
-افزایش چسبندگی
-بهبود انعطاف پذیری
-مقاومت شیمیایی
-پایداری در برابر ضربه و تغییرات دما
-خاصیت آب بندی بسیار بالای چسب بتن لاتکس
-با صرفه بودن چسب لاتکس
-چسب لاتکس غیر سمی است.
کاربرد های چسب لاتکس :
-افزایش کارایی بتن
-کاهش شدید نفوذپذیری بتن
-افزایش مقاومت بتن تا ۱۵ درصد
-مقاوم نمودن بتن در برابر سیکل های مداوم یخ و آب شدن
-افزایش مقاومت خمشی و سایشی بتن
-مناسب جهت نماسازی و بتن های اکسپوز
میزان مصرف چسب :
جهت استفاده در بتن توصیه می شود به میزان ۷ الی ۱۱ درصد وزن سیمان مصرفی، چسب لاتکس را با آب مخلوط نموده و سپس در بتن استفاده شود. البته چسب بتن را می توان به طور مستقیم در بتن ریخت. بهتر سات لایه اجرا شده به مدت ۳ تا ۴ روز مرطوب نگه داشته شود. این نوع از چسب برای آب بندی مخازن بسیار مناسب است.
نحوه اجرا :
همانند تمامی مواد چسبنده آماده سازی سطح دارای اهمیت بسیار زیادی است. تمام شیرابه ها، روغن، گریس، روغن قالب و ماده عمل آوری را برداشته و بایستی سطحی با منافذ باز ایجاد نمود. قبل از اجرای ملات چسب بتن لاتکس ،سطح را اشباع نموده به گونه ای که آب اضافی روی سطح نباشد. برای اجرای چسب بتن لاتکس از ماله دندانه دار استفاده می شودو برای پرهیز از تشکیل پوسته بر روی ملات چسب بتن لاتکس حداکثر به وسعت ۱ متر مربع پخش می شود .کاشی های خشک را روی ملات قرار داده و با کمی حرکت چرخشی از تماس کامل آن ها با ملات چسب بتن لاتکس اطمینان حاصل شود و زمانی که کاشی ها در وضعیت نهایی قرار گرفتند به کمک یک ماله چوبی به آهستگی روی آن ها ضربه زده می شود. حداقل ۲۴ ساعت زمان گیرش در نظر گرفته و سپس بندکشی انجام می شود .به خصوص اگر نصب کاشی در معرض رطوبت دائمی قرار دارد، یا جهت نصب وسایل سنگین تزیینی توصیه می شود که از ملات سفت استفاده شود و با فشار بر روی کاشی از جایگزینی کامل آن در ملات اطمینان حاصل شود. برآمدگی و فرورفتگی پشت کاشی ها باید با ملات چسب لاتکس پوشش داده شوند و بهتر است پشت کاشی نیز به ملات آغشته شوند تا تماس کامل چسب بتن لاتکس تضمین گردد.
شرایط نگهداری :
این محصول را در محیط سربسته و به دور از تابش مستقیم خورشید و دمای زیاد نگهداری شود . در مناطق گرمسیری می بایستی این محصول در جای تهویه دار نگهداری گردد. عدم توجه به روش انبارداری مناسب باعث آسیب دیدن محصول و یا ظرف آن می شود.
اگر نیاز دارید تا به سایت یک کارخانه ی بین المللی در مورد این ماده را مشاهده کنید میتوانید روی اینجا کلیک کنید.
http://www.hadidfam.com
مقاله ی فوق العاده ای بود.ممنونم بابت زحماتتون
ممنونم از لطفتون
اگر به مقالات بتن علاقه مند هستید میتوانید از طریق لینک زیر به مقالات بتن دسترسی پیدا کنید