بارگذاری آسانسور در تاریخ ۱۴۰۱/۱/۱۲ به روز رسانی شد!
بار آسانسور و نحوه اعمال آن در نرم افزار ETABS
در این مقاله به بررسی بارگذاری آسانسور و نحوه اعمال آن در نرم افزار ایتیس می پردازیم. روش محاسبه بار آسانسور با استناد به شرکت های معتبر و بزرگ طراحی سازه و همچنین tutoriall نرم افزاری ETABS می باشد.
در جلسات قبلی آموزش ایتبس ما به موضوع بارگذاری سازه ها رسیدیم و با هم انواع بارهای وارده به ساختمان را شناختیم.متوجه شدیم که در سازه ها دو نوع بار وجود دارد:
- بارمرده
- بار زنده
در این ویدیو میخواهیم به موضوع بارگذاری آسانسور بپردازیم که یکی از انواع بارهای مرده میباشد!
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
آسانسور
آسانسور یکی از ابتداییترین ماشینهای ساده ساخت دست بشر است که همواره به کمک او آمده است.پایهگذار علمی و طراح آسانسورهای امروزی، دانشمند و ریاضیدان بزرگ، آتوود است. ماشین آتوود از دو وزنهای که با یک نخ به یکدیگر مربوط میشوند و روی فلکهای، وزنههای فوق به بالا و پایین حرکت میکنند.
آسانسور یکی از تجهیزات حمل و نقل عمودی است که جابجایی مردم یا کالا بین طبقات را تسهیل میبخشد. به عبارت دیگر آسانسور به مجموعه ای از تجهیزات حمل و نقل گفته می شود که موجب انتقال عمودی مردم و یا وسایل بین طبقات ساختمان می گردد.
اولین آسانسورها که آنهم البته اثری از آنها بجا نیست در پالایشگاه آبادان در دوران حکومت احمدشاه قاجار نصب شده است.
آسانسور یا بالابر یکی از آسانترین نوع حملونقل در داخل ساختمان است. بااینکه ممکن است از پلهها برای رسیدن به طبقات استفاده کنید اما آسانسور یک جایگزین سریعتر و مفیدتر از پلهها است.انتخاب پلهها برای زمانهای خاص است.
در زمان توقف آسانسور به علت بالا بودن اندازه حرکت (تکانه) کابین گاهی مواقع موتور بهصورت ژنراتوری کار میکند و نیاز است که انرژی تولیدشده توسط موتور درجایی تخلیه شود.
از آسانسورها در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری، بیمارستانها، مراکز خرید، رستورانها و حتی کتابخانهها برای حمل اشیاء مربوطه استفاده میشود.
یک آسانسور، بهسادگی وسیلهای است که انرژی پتانسیلی فرد را افزایش یا کاهش میدهد بدون اینکه خود فرد نیاز به تأمین آن انرژی داشته باشد. هنگامیکه بالا میروید آسانسور به شما انرژی پتانسیل میدهد هنگامیکه پایین میروید انرژی پتانسیل شمارا میگیرد.
همه آسانسورها در داشتن خصوصیاتی مانند داشتن کابین، حرکت عمودی و توقف در سطوح مختلف باهم مشابهاند. اما ازلحاظ نحوه اعمال نیروی محرکه به کابین متفاوت هستند.
جنس درب آسانسور در طبقات میتواند با توجه به سلیقه افراد متفاوت باشد اما معمولاً از فلز با تزئین استیل طرح دار استفاده میشود.
موضوع بسیار مهم در انتخاب نوع آسانسور و ابعاد کابین و … ظرفیت موردنیاز و میزان ترافیک روزانه است.
از دیگر موارد مهم در انتخاب آسانسور توان جابهجایی یا همان سرعت جابهجایی است که بر اساس متر بر ثانیه بیان میشود.
نهتنها در آسانسور، بلکه در تمامی وسایل و تجهیزات برقی، موتور نقشی کلیدی و تعیینکننده بر کیفیت و حتی ایمنی وسیله بر عهده دارد. در مورد آسانسورها نیز انواعی از موتور وجود دارد که میتوان با توجه به بودجه و نیاز آسانسور یکی از آنها را انتخاب کرد. ازجمله انواع موتور آسانسور میتوان به موتور کششی و موتور هیدرولیک اشاره نمود.
آسانسورها یکی از اعضای بسیار مهم در سازه هستند و بارهایشان، بارهای مضاعفی که به سازه وارد میشود.
مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان در مورد آسانسور و پلکان برقی است. در خصوص بارهای وارد بر بارهای آسانسور ما را ارجاع میدهد به مبحث ششم مقررات ملی ساختمان جایی که از بارهای آسانسور بهعنوان بارهای ضربهای اسم برده میشود بارهای ضربهای نوعی از بارهای دینامیکی هستند که در مبحث ششم به ما گفتهشده که بایستی بر اثر بارهای زنده و مرده مربوط به آسانسور در خصوص این بارهای ضربهای در ضریب ۲ ضرب کنیم یعنی اگر بار زنده و مرده ما ۱ تن باشد در ۲ ضرب و ۲ تن میشود. اگر ۲ تن باشد در ۲ ضرب و ۴ تن میشود پس بنابراین اثر بار ضربهای در خصوص بار آسانسور در نظر گرفته میشود.
مبحث ۱۵ بند ۲-۲-۴-۲
اثرات ضربهای بارها:
برای منظور نمودن اثرات ضربهای بارها در اثر حرکت آسانسورها در همه جهات، کلیه نیروهای طراحی باید بر اساس ضریب ضربه ارائه شده در مبحث ششم مقررات ملی ساختمان افزایش داده شود.
مبحث ۶ بند ۶-۵-۸-۳
بارهای نگهدارنده:
سازههای نگهدارنده آسانسورها وزن اتاقک، ماشینآلات، وزن تعادل و بار ناشی از وزن مسافران و وسایل باید در ضریب ۲ ضرب شود مگر آنکه بارهای اسمی ارائه شده توسط سازنده در ضریبی حداقل برابر این مقدار ضرب شده باشد.
یک آسانسور توسط موتور آسانسور نیروی لازم برای حرکت عمودی کابین را فراهم میکند. همچنین فرمانهای لازم برای توقفهای خودکار و کنترل آسانسور توسط تابلو فرمان آسانسور انجام میشود.
کابین آسانسور که ظاهریترین بخش آسانسور است دارای ابعاد مختلفی است. ابعاد کابین آسانسور ارتباط مستقیمی با ظرفیت موردنیاز ساختمان بهجا بهجایی افراد یا بار توسط آسانسور دارد. برای جلوگیری از اضافهبار بهتر است ابعاد کابین آسانسور محدود شود.
آسانسورها عموماً به کمک موتورهای الکتریکی باعث حرکت عمودی کابین میشوند. این موتورها با کمک کابلهای کشش و سیستم متقابل وزن؛ مانند یک بالابر معمولی کار جابجایی را انجام میدهند. همچنین فرمان های لازم برای توقف های خودکار و کنترل آسانسور توسط تابلو فرمان آسانسور انجام می شود.همانطور که قبلاً بیان شد بارهای وارد بر سازه شامل بارهای قائم ( ثقلی) بارهای جانبی می باشند.
• بارهای ثقلی شامل بارهای مرده، بار زنده و بار برف می باشد.
• بار جانبی نیز شامل بار زلزله و بار باد می باشد.
مشخصات فنی آسانسور مهمترین و پیچیدهترین موضوع در مبحث آسانسور است و نیاز به فردی متخصص برای تحلیل مشخصات فنی یک آسانسور میباشد. دانستن تمامی مشخصات فنی آسانسور برای افراد عادی که قصد نصب آسانسور در ساختمانی دارند ضرورتی ندارد اما دانستن یک سری ویژگیهای کلی که میتواند در انتخاب آسانسور به افراد کمک کند لازم است.
آسانسورها ازلحاظ نیروی محرکه واردشده به کابین انواع مختلفی دارند و به ۴ دسته تقسیم میشوند :
آسانسور کششی (Traction Elevator):
از انواع آسانسور، آسانسور کششی است. اولین آسانسور کششی توسط فردی به نام آلیشا اوتیس اختراع شد.این آسانسورها بر اساس ماشین آتوود کار میکنند. این نوع آسانسور متشکل است از دو وزنه بر دو سر یک نخ که از روی یک قرقره عبور میکند.
توسط کابلی (طنابی) که به دور چرخ فلکه موتور (موتور الکتریکی) که عمدتاً در بالای چاهک (چاله آسانسور) قرار دارد حرکت داده میشوند و به بالا و پایین جابهجا میشود، این نوع از آسانسورها معمولاً برای ساختمانهای متوسط و یا بلند کاربرد دارند و سرعت حرکت آنها بهمراتب بیشتر از آسانسورهای هیدرولیک میباشد، وجود وزنه تعادل در این آسانسورها باعث میشود که این آسانسورها بسیار کارآمد تر از قبل باشند.
اما در این نوع از آسانسورها وزن کابین آسانسور همواره در حال تغییر است و اگر کادر وزنه هموزن ظرفیت کابین آسانسور باشد برای بالا و پایین بردن کابین در زمان خالی بودن فشار بسیار زیادی به موتور وارد میشود.
یکی از پر استفادهترین انواع آسانسورها به شمار می آیند، نصب آسانسورهای کششی معمولاً در مراحل پایانی ساخت ساختمان انجام میشود و نیاز به داشتن فضایی برای چاه آسانسور و موتورخانه دارد. نصب اینگونه آسانسورها در حدود یک ماه زمان میبرد.
این آسانسورهای کششی به سه دستهی اصلی تقسیم میشوند که بهصورت زیر است :
۱ – آسانسور های کششی دارای گیربکس:
اینگونه از آسانسورها دارای گیربکسی هستند که به موتور متصل است و چرخی را که سیم به کسل (طناب) را به حرکت درآورد را میچرخاند. اینگونه از آسانسورها میتوانند بهسرعتی بین ۱.۷ تا ۲.۵ متر بر ثانیه دست یابند.
حداکثر مسافتی که آسانسورهای کششی گیربکس میتوانند طی کنند حدود ۷۶ متر است. بنابراین این گونه از آسانسورها برای ساختمانهای کوتاه تا نیمه مرتفع مناسب است.
حداکثر وزنی که آسانسورهای گیربکس میتوانند تحمل کنند حدود ۱۳۶۰۰ کیلوگرم است و میتوانند با سرعت بیش از ۵۰۰ فوت در دقیقه حرکت کنند.هزینه نصب این گونه از آسانسورها به نسبت نوع گیرلس کمتر است.
۲ – آسانسور های کششی گیرلس:
در اینگونه از آسانسورها از گیربکس استفاده نمیشود و سرعت آنها میتواند به ۲.۵۳ متر بر ثانیه نیز برسد. سیم به کسل در این مدل از آسانسورهای کششی به بالای کابین آسانسور متصل است و به دور فلکه برای به حرکت درآوردن آسانسور پیچیده شده است.در این نوع از آسانسورها چرخ یا فلکهی بسیار بزرگی وجود دارد که مستقیماً به موتور متصل شده است.
۳ – آسانسور های بدون مووتور خانه (Roomless Elevator):
در این نوع از آسانسور که بهطورمعمول از نوع کششی میباشند و فاقد موتورخانه هستند موتور در داخل چاهک قرار میگیرد و جایگزین مناسبی برای آسانسورهای قدیمی میباشد..از مزایای آسانسور روملس میتوان به نصب سریع آسانسور، کمحجم بودن قطعات و لوازم، انجام سرویس راحت، دسترسی آسان به تمام تجهیزات در داخل چاه آسانسور، کاهش چشمگیر در مصرف برق، صدای ترمز خیلی کم اشاره کرد.
تفاوت های موتور گیربکس و موتور گیرلس:
موتور گیرلس آسانسور دارای حجم کمتری است، بنابراین میتوان از آن در نصب سیستم روملس استفاده کرد؛ ولی این کار با موتور گیربکس آسانسور ب دلیل حجم و وزن بیشتر امکانپذیر نیست.
موتور گیرلس آسانسور احتیاج به روغنکاری ندارد، ولی موتور گیربکس احتیاج دارد.
موتور گیربکس آسانسور در هر بار برای شروع حرکت حدود ۲ تا ۳ برابر موتور گیرلس جریان برق مصرف میکند.
معایب آسانسور کششی:
در صورت قطع برق و یا ازکارافتادن آسانسور کششی، خروج مسافرین از کابین ساده نیست و باید توسط شخصی که مهارت لازم را دارد صورت بگیرد.
طراحی چاله آسانسور فضای زیادی را اشغال میکند.
مزایای آسانسور کششی:
نصب اینگونه آسانسورها سریع انجام میشود.
امکان استفاده از این آسانسورها در ساختمانهای مرتفع و با سرعتبالا وجود دارد.
سیستم فرمان آسانسورهای کششی ساده است.
امکان کنترل گروهی آسانسورها کنار هم وجود دارد.
آسانسور هیدرولیکی:
آسانسور هیدرولیکی به آسانسوری گفته میشود که با نیروی فشار روغنکار میکند. این نوع آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای کششی فضای کمتری در ساختمان اشغال کرده و نیاز به موتورخانه در بالا ندارند.آسانسورهای هیدرولیک عمدتاً بهوسیلهی یک پیستون در قسمت پایینی آسانسور نگهداشته شده و به سمت بالا حرکت داده میشوند.این نوع از آسانسورها برای ساختمانهای کم ارتفاع که دارای حدوداً ۲ الی ۸ طبقه میباشند کاربرد دارد و دارای سرعت ۲۰۰ فوت در دقیقه میباشند.معمولاً موتورخانهی آسانسورهای هیدرولیک در پایینترین سطح مجاور به چاله آسانسور واقعشده است.هزینه موتورهای هیدرولیک بسیار بالاتر از موتور آسانسور کششی میباشد به همین دلیل در ایران کمتر از آسانسور هیدرولیکی استفاده میشود.
عملکرد این آسانسور به نحوی است که با تحتفشار قرار دادن روغن، نیروی رانش ایجادشده و به جکهای هیدرولیکی منتقل و باعث حرکت آسانسور میشود.
انواع آسانسور هیدرولیک در دو نوع اصلی آسانسورهای هیدرولیک همراه با چاله و بدون چاله وجود دارد:
آسانسور هیدرولیک همراه با چاله
هنگامیکه آسانسور پایین میآید توسط یک طناب که در زیر کف چاله آسانسور است پیستون در وضعیت جمع شده را میپذیرد. در بعضی از تنظیمات این نوع آسانسور، یک پیستون تلسکوپی وجود دارد که به یک سوراخ با عمق کم در قسمت زیر چاله نیاز است. بیشترین فاصلهای که این آسانسور میتواند جابجا شود تقریباً ۶۰ فوت میباشد.
آسانسورهای هیدرولیکی بدون چاله
این آسانسورها دارای یک پیستون در دو طرف کابین آسانسور هستند و دارای مدل متنوع آسانسورهای هیدرولیکی تلسکوپی و غیر تلسکوپی هستند.
آسانسورهای هیدرولیکی طنابی
در این نوع از انواع آسانسور هم از طنابها و پیستون برای حرکت آسانسور استفاده میشود.
آسانسورهای هیبریدی NIFTYLIFT:
درواقع آسانسورهای هیبریدی بهصورت همزمان مزایای سیستم آسانسورهای کششی و هیدرولیکی رادارند.برای جابجایی کابین هم از موتور و هم از پیستون استفاده میشود در این نوع آسانسور در قسمت بالای جک مکانیکی قرقرهای وجود دارد و با حرکت پیستون جک قرقره هم حرکت میکند. به دلیل وجود سیستم هیدرولیکی در آسانسورهای هیبریدی، آنها میتوانند وزن بیشتری را تحمل کنند. اما سرعت این سیستم مانند آسانسور هیدرولیک ضعیف است.
آسانسورهای مغناطیسی LSM:
آسانسور مغناطیسی جدیدترین تکنولوژی در صنعت آسانسور است. در این آسانسورها ریلهای آسانسور و تجهیزات متصل به دیواره چاه آسانسور مغناطیس دائم دارند که در نقش استاتور موتور هستند. با رسیدن جریان برق به استاتور، میدان مغناطیسی ایجادشده و به روتور القا میشوداین نوع آسانسور میتواند بارهای بسیار سنگین و تجهیزات نظامی تا مقدار ۲۰٫۰۰۰ کیلوگرم را جابجا کند. در سیستم آسانسور مغناطیسی استاتور موتور را ریلهای راهنما و تجهیزات متصل به آنکه بر دیوار چاه آسانسور با مغناطیس دائم هستند، بازی میکنند.
مزایا و معایب آسانسورهای مغناطیسی:
آسانسورهای مغناطیسی ارزان، سریع، ایمن، ساکت هستند و طول عمر بیشتری دارند. در این آسانسورها ببین قرقره و طناب تماسی وجود ندارد و آسانسور تعلیق اصطکاک کمتری دارد. بنابراین این آسانسورها سرعت بسیار بالایی داشته و در ساختمانهایی با ارتفاع بلند مورداستفاده قرار میگیرند. فناوری مغناطیسی با وجود استفاده از برق مصرف کمتری دارد. همچنین میتوان به این نکته اشاره کرد که با مصرف برق هیچگونه دیاکسید کربن به وجود نمیآید این آسانسورها به دلیل استفاده از بافرهای برقی بیخطر از سیستم ایمنی بالایی برخوردارند، از معایب آسانسورهای مغناطیسی این است که مسیرهای راهنما نسبت به راهنماهای معمولی که توسط آسانسورهای معمولی استفاده میشود، هزینه بیشتری دارند. تعمیر و نگهداری آنها ارزانتر است و اما باگذشت زمان هزینههای زیادی خواهند داشت.
در مورد بارگذاری آسانسورها طرز تفکرات بسیاری وجود دارد .بعضی از طراحان و محاسبان حرفه ای معتقدند که بار آسانسور به دلیل تفاوتی که در فونداسیون دارد، عمل و عکس العمل متفاوتی نسبت به سایر المان های سازه دارد.
نحوه انتقال بار آسانسور
در عمل نیروی آسانسور بین تیرهایی که در اطراف داکت قرار داده می شوند و شاسی آسانسور هم به این تیرها متصل می گردد، منتقل می گردد. آسانسورهای معمولی از چهار عدد نبشی برای دور باکس آسانسور استفاده می شود.
آسانسورهای معمولی از چهار عدد نبشی برای دور باکس آسانسور استفاده میشود. این نبشی ها در تراز طبقات به تیرهای سقف مهار میگردند.
اعمال بارها نهفقط برای آسانسور بلکه برای تمام موارد بایستی منطبق بر واقعیت باشد.
به دلیل وصله های ارتباطی که بین چاله آسانسور یا چاهک آسانسور با سایر المان های سازه وجود دارد، عمل ها و عکس العمل ها به این المان های سازه ای صورت می گیرد که نمی توان آنها رامانند مسئله اصل کبوتر (در سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ که قاره اروپا مخصوصاً در کشورهای یونان و آلمان و اتریش با مشکلات اقتصادی درگیر شده بود .اقتصاددان ها و جامعه شناسان با همدیگر به مشورت نشستند و اصلی را به نام اصل کبوتر را بیان کردند. مطابق این اصل اگر یک کبوتر خیلی کوچک در شرقی ترین نقطه زمین پر بزند همان پرزدن باعث می شود که در غربی ترین نقطه زمین سونامی شکل بگیرد) نادیده گرفت.
در بسیاری از مواقع با بهینه کردن یکی از المان ها می توانیم نتایج خیلی مساعدتری را دریافت کنیم یکی از این المان های کوچک عمل ها و عکس العمل های بین آسانسور و سایر المان های سازه می باشد.
سازه آسانسور کاملاً جدا از سازه میباشد بهتر است فونداسیون آن نیز بهصورت جداگانه طراحی شود. چاله آسانسور باید در تمامی موارد تعبیه شود و در طراحی پی باید محل چاله آسانسور در نظر گرفته شود.این سازه به مهاربند نیاز ندارد یک دیافراگم و باری محوری که توسط کابل تحمل میشود و به تیرهای دور باکس واقع در خرپشته وارد انتقال مییابد.
بارگذاری آسانسور
بار ناشی از آسانسور شامل دو نوع بار مرده و زنده است که در ادامه به محاسبه بار مرده و بار زنده آسانسور و اعمال بارگذاری آسانسور در ایتبس می پردازیم.
مقدار توضیع بار آسانسور بستگی به نوع آسانسور انتخابی دارد.برای بدست آوردن وزن آسانسور با توجه به ظرفیت آن باید به جدول شماره ۱ پیوست ۲ مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان ( آسانسور ها و پله برقی ) مراجعه بنمایید.
محاسبه بار مرده آسانسور
بار آن ناشی از سکوی آسانسور است .بار مرده آسانسور از دو بخش وزن کابین و سکوی آسانسور که موتور آسانسور روی آن نصب می شود. برای محاسبه بار مرده از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان استفاده خواهیم کرد.
۴-۵-۵-۶ سازه های نگهدارنده آسانسورها وزن اتاقک ماشین آلات وزنه تعادل و بار زنده ناشی از وزن مسافران و وسایل باید در ضریب ۲ ضرب شوند مگر آنکه بارهای اسمی ارائه شده توسط سازنده در ضریبی حداقل برابر این این مقدار ضرب شده باشد.
معمولاً وزن کابین را با توجه به کاتالوگ شرکت سازنده آسانسور محاسبه می شود که ممکن است برای هر نوع آسانسور متفاوت باشد. این بار توسط مشخصات فنی شرکت سازنده مشخص می شود.
برای محاسبه وزن آسانسورها می توان از جدول ۱ پیوست ۲مبحث پانزدهم (آسانسور ها و پله برقی) مقررات ملی ساختمان نیز استفاده کرد.
آسانسورهای ۳۷۵ و ۳۰۰ و ۴۰۰ کیلوگرم فقط برای انتقال عادی مسافرین به کار میرود آسانسورهای با ظرفیت ۶۰۰ کیلوگرم برای جابجایی افراد با صندلی چرخ دار داد و آسا آسانسورهای نسور ۱۰۰۰ کیلوگرم در ساختمانهای مسکونی و بیمارستانها برای حمل برانکارد با دسته های قابل جدا شدن کاربرد دارد آسانسورهای ۱۶۰۰ و ۲۰۰۰ کیلوگرم برای حمل تخت های بیمارستانی در مراکز بیمارستانی و درمانی به کار می رود و ظرفیت ۲۵۰۰ کیلوگرم برای هم به تخت بیمارستانی به همراه مسافرین وسایل پزشکی کاربرد دارد.
در این مقاله بار مرده کابین را برابر ۱۲۰۰ کیلوگرم در نظر می گیریم. با توجه به اینکه بارگذاری آسانسور ماهیت دینامیکی (محل اثر بار، به دلیل وقف های مکرر در طبقات و شروع به حرکت مجدد آسانسور پیوسته در حال تغییر است) دارد و باید برای لحاظ نمودن اثر ضربه، نیروهای وارده را، با ضریبی تشدید نماییم. بنابراین می توان نوشت:
۱۲۰۰ * ۲ =۲۴۰۰
محاسبه بار مرده سکوی آسانسور
برای محاسبه بار مرده سکوی آسانسور از فرضیات زیر استفاده می کنیم.
- وزن مخصوص بتن ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مربع
- ضخامت دیوار کشی بتنی ۱۵ سانتی متر فرض می شود
- ابعاد چاهک آسانسور (که از نقشه های معماری، می توان آن را استخراج کرد) برابر ۱٫۶×۱٫۶ متر فرض می شود.
بار مرده سکوی آسانسور برابر است با:
به اندازه تعداد نفرات آسانسور ارتفاع سکوی کمتر یا بیشتر میشود.
۲۵۰۰×۰٫۱۵×(۱٫۶×۱٫۶)=۹۶۰ kgf
۲۴۰۰+۹۶۰=۳۳۶۰ kgf
در آسانسورها بارها به گره¬های آسانسور(jointها) اعمال می شود.
۳۳۶۰÷۴=۸۴۰ kgf
به جهت رو به پایین بار دقت بفرمائید!
محاسبه بار زنده آسانسور
برای محاسبه بار زنده در آسانسورها می توان از جداول مربوط به بارگذاری المانهای سازهای از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان استفاده کرد. مطابق جدول ۶-۵-۱ از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، حداقل بار زنده متمرکز ۱٫۳ (بر روی سطحی برابر ۵۰×۵۰ میلی متر وارد می شود) و بار زنده گسترده یکنواخت آسانسور برابر ۳٫۶ کیلونیوتن بر مترمربع است.
بار زنده در آسانسور برای چاهک به ابعاد ۱٫۶×۱۶ متر
۳٫۶×(۱٫۶×۱٫۶)=۹٫۲۲ KN
۹٫۲۲÷۴=۲٫۳ KN=230 kgf
به جهت رو به پایین بار دقت بفرمائید!
اعمال بار مرده آسانسور در نرم افزار ایتبس
برای اعمال بار مرده در نرم افزار به طبقه بام رفته و برای این کار، joint های مربوطه آسانسور را انتخاب می کنیم سپس با استفاده از گزینه Assign و در قسمت joint loads گزینه Force را انتخاب می کنیم.
به این ترتیب بارهای مرده که از مرحله قبل محاسبه کردیم و برابر ۸۴۰ کیلوگرم به دست آمد را بین گره های انتخاب شده اعمال می کنیم.
توجه شود که از نوع بار Dead و درجهت منفی می باشد!
اعمال بار زنده آسانسور در نرم افزار ایتبس
برای اعمال بار آسانسور در نرمافزار به طبقه بام رفته و joint های مربوطه آسانسور را انتخاب می کنیم سپس با استفاده از گزینه Assign و در قسمت joint loads گزینه Force را انتخاب می کنیم.
این ترتیب بارهای زنده که از مرحله قبل محاسبه کردیم و برابر ۲۳۰ کیلوگرم به دست آمد را بین گره-های انتخاب شده اعمال می کنیم. به این ترتیب بارگذاری آسانسور در سازه اعمال می گردد.
توجه شود که از نوع بارlive و درجهت منفی می باشد!
امیدوارم از نحوه بارگذاری آسانسور در ETABS لذت برده باشید!
منابع
• مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، ویرایش چهارم، سال ۱۳۹۸
• مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان، ویرایش سوم، سال ۱۳۹۲
• آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله، ویرایش ۴، سال ۱۳۹۲
سلام فایل دانلود نمیشود
سلام درود بر شما
جسارتا چک کردیم هیچ مشکلی ندارد
اگر این مشکل همچنان هست شماره تماس بفرمایید تا از شرکت تماس بگیریم خدمتتون