در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ به روز رسانی شد.
چندی پیش با شخصی به نام “فرخ دیبا” مصاحبهای کردم. ایشان مدیر فروش برندهای بسیار خاص و لاکچری هستند. ایشان یک جمله بسیار جالبی در مورد مهندسان عمران گفتند: “کسانیکه مهندس عمران هستند، انتظار جامع از آنها این میباشد که خیلی ثروتمند باشند.”
اما شرایط تغییر کرده است. چون ما مسیرمان تغییر کرده است. ما مهندس عمران میشویم تا به درآمد برسیم.
مهندسی عمران ترکیب ۴ واژه است:
دانش
بینش
راهحلهای عملی
کسب درآمد
دانش برای شما پول نمیسازد، بلکه این بینش است که برای شما درآمد بهوجود میآورد. اگر دوست دارید ثروتمند باشید بر روی بینش، طرز تفکر و تجربهتان مانور دهید.
راز ثروتمند شدن در رشته های عمران ومعماری در دانستن نیست بلکه در عمل کردن به این راز ها است.
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
در این جلسه، یعنی نکات پیشرفته بارگذاری ساختمان، نکاتی را به شما خواهیم گفت و به شما سرنخهایی را به شما خواهیم داد که خودتان به دنبال این سرنخها بروید و آنها را آموزش ببینید. مطالب مهندسی عمران مخصوصا در بحث طراحی سازه، انقدر وسیع و گسترده میباشد که ما هیچگاه نمیتوانیم جعبه بزرگی درست کنیم و محتویات و مطالب را داخل این جعبه بگذاریم. دنبال این سرنخها بروید و به چراغهای راهنمایی برسید تا این چراغها شما را راهنمایی کند و شما کسب علم کنید.
این را باید بدانید که در رشته مهندسی عمران هیچ پکیج جامع و کاملی وجود ندارد که به همه مطالب را آموزش دهد. در مبحث طراحی سازهها نیز همینگونه میباشد.
شما میدانید اگر در طبقه دوم و یا سوم یک سازه، استخر داشته باشید، بارگذاری آن به چه صورت میباشد؟
بارهای هیدرواستاتیکی و دینامیکی آب به چه صورت هستند؟
اثر ضربه شلاقی آب در هنگام بارهای لرزهای به چه صورت عمل میکند؟
در دوره جعبه ابزار طراحی سازههای بتنی ما تمامی این موارد را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد. به سراغ نکات پیشرفته بارگذاری ساختمان میرویم.
بارهایی که روی ساختمان وارد میشوند یا مستقیماً بهوسیله طبیعت و یا بهوسیله انسان ایجاد میگردند. بهعبارتدیگر برای بار روی ساختمانها دو منبع اصلی وجود دارد، یکی ژئوفیزیکی و دیگری مصنوعی.
نیروهای ژئوفیزیکی را که نتیجه تغییرات مداوم در طبیعت هستند ممکن است به نیروهای جاذبه زمین، وزن ساختمان خودش ایجاد نیروهایی در سازه میکند که موسوم به بار مرده است و این بار در تمام طول عمر ساختمان ثابت باقی میماند.
منابع بارگذاری مصنوعی ممکن است تکان ناشی از حرکت اتومبیلها، آسانسورها، ماشینهای مکانیکی و غیره و یا ممکن است تغییر مکان افراد، وسایل و یا نتیجه ضربه و انفجار باشند.
در حقیقت ما طراحان سازهای میبایستی که بر اساس استانداردها و قوانین مربوط به کشورمان تمامی این بارها(قائم، جانبی)و شرایط اثرگذار را، در طراحیهایمان (چه طراحی سازه فولادی و چه طراحی سازه بتنی ) در نظر بگیریم و به مجموعه تمامی این موارد بارگذاری ساختمان میگویند.مهم ترین و اصلی ترین قسمت طراحی ساختمان، بحث بارگذاری ساختمان است.به همین دلیل نیاز است که مهندسین عمران به خوبی به این موضوع توجه داشته باشند و بتوانند آن را در جای درست بهکار ببرند.
طراحان سازه باید با توجه به این موضوع، بر اساس استاندارها و قوانین مربوط به کشور، تمامی بارهای موجود و شرایط اثرگذار بر آنها را موردبررسی قرار دهند و آنها را در طراحیها در نظر بگیرند.
ازجمله نرمافزارهایی که میتوان انواع بارگذاری را در آن برای طراحی و تحلیل سازه مشخص کرد، نرمافزار ETABS است.
در بارگذاری ساختمان بتنی و یا فولادی بودن آن برای ما بسیار اهمیت دارد و روی بارگذاری ساختمان ما بسیار تأثیرگذار میباشد.
بارهای ساختمانی به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
بارهای قائم و یا عمودی : منظور از بارهای قائم و یا عمودی آن دسته از بارهایی میباشد که در جهت عمود بر سطح زمین در جهت مثبت و یا منفی به سازه اعمال میشود.
بارهای جانبی: منظور از بارهای جانبی آن دسته از بارها میباشد که بهصورت افقی و به جوانب سازه اعمال میگردد.
نکات پیشرفته بارگذاری ساختمان:
اگر این نکات را آموزش ببینید بهراحتی میتوانید طراحی هرگونه سازهای را انجام دهید. از جمله این نکات:
بار قائم زلزله
بارگذاری ذرهبینی
بارگذاری OTE (One Time For Ever)
بارگذاری انواع دیگر سقفها و دیوارها
نکات مربوط به باغ بام (Roof Garden)
میباشد. هر یک از این نکات را در ادامه به صورت مختصر برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.
بار قائم زلزله:
همانطور که زلزله باعث اعمال شتاب و جابهجایی سازه در جهات اصلی افقی میشود، در جهت قائم نیز به سازه شتاب و جابهجایی اعمال مینماید.در مورد رفتار سازه تحت مؤلفه قائم زلزله، باید توجه داشت که عمده سازه های ساختمانی متعارف، برای ارتعاش در راستای قائم، نسبتاً صلب میباشند.حرکات ارتعاشی زلزله یا زمینلرزه بهجز حرکات افقی، شامل حرکات قائم نیز میشود. به این حرکات در راستای قائم مؤلفه قائم زلزله گفته میشود. حرکت زمین در راستای قائم هم مانند حرکت افقی آن میتواند باعث به وجود آوردن نیرو و جابهجایی در اعضا و المانهای مختلف سازهای شوند. مؤلفه قائم زلزله میتواند عامل تأثیرگذاری بر رفتار و خرابی سازه در طی زلزله داشته باشد.
برای در نظر گرفتن اثر بار قائم زلزله بهکل ساختمان، آییننامهها درصد مشخصی از بار مرده ساختمان را پیشبینی کردهاند که بهکل سازه بهعنوان مؤلفه قائم زلزله اعمال گردد. در حال حاضر آیین_نامه_۲۸۰۰ این بار قائم را فقط برای سازه های ساختهشده در پهنه با خطر لرزهای خیلی زیاد اجباری کرده است. در بقیه موارد بار قائم زلزله فقط به طرهها، تیرهای با دهانه بیشتر از ۱۵ متر و تیرهای با بار متمرکز قابلتوجه اعمال میگردد.
نیروی قائم زلزله فقط به ترکیب بارهایی که دارای زلزله هستند اعمال می شود و برای سایر ترکیبات بار تغییری نخواهیم داشت.
یکی از ویژگیهای مهم زلزلههای حوزه نزدیک، دارا بودن مؤلفه قائم قابلتوجه با محتوای فرکانسی بالاست. که در بسیاری از موارد از مؤلفه افقی همان زلزله به مقدار قابلتوجهی بیشتر است.
مؤلفه نیروی قائم زلزله در استاندارد ۲۸۰۰
نظر استاندارد ۲۸۰۰ در خصوص نیروی قائم زلزله به شرح زیر میباشد:
۹-۳-۳ نیروی قائم ناشی از زلزله
۱-۹-۳-۳ نیروی قائم ناشی از زلزله که اثر مؤلفه قائم شتاب زلزله در ساختمان است، در موارد زیر باید در محاسبات منظور شود.
الف) کل سازه ساختمانهایی که در پهنه با خطر نسبی خیلی زیاد واقعشدهاند.
ب) تیرهایی که دهانه آنها بیشتر از پانزده متر میباشد، همراه با ستونها و دیوارهای تکیهگاهی آنها.
پ) تیرهایی که با بار قائم متمرکز قابلتوجهی در مقایسه با سایر بارهای منتقلشده به تیر را تحمل میکنند، همراه با ستونها و دیوارهای تکیهگاهی آنها. در صورتی که بار متمرکز حداقل برابر با نصف مجموع بار وارده به تیر باشد، آن بار قابلتوجه تلقی میشود.
ت) بالکن ها و پیشآمدگیهایی که بهصورت طره ساخته میشوند.
در توضیح قسمت الف باید گفت که چون پهنه های با خطر نسبی خیلی زیاد دارای گسلهای فعال بسیاری در محدوده خود میباشند، آیین نامه تصمیم به اعمال اثر نیروی قائم زلزله بهکل سازه گرفته است.
با توجه به قسمتهای “ب” و “پ” و “ت” از بند ۳-۳-۹-۱ آییننامه ۲۸۰۰ این اعضا شامل کنسولها، تیرهای با طول بیشتر از ۱۵ متر و تیرهایی که بار متمرکز قابلتوجه دارند، میباشد که رعایت این بند در تمامی نواحی لرزهخیزی الزامی میباشد.
راستای نیروی قائم زلزله همانند نیروهای ثقلی است. همچنین این نیرو ضریبی از بارهای ثقلی نیز می باشد. بنابراین می توان اثر آن را مشابه با بارهای ثقلی منظور کرد.
شتاب قائم زلزله در مناطق نزدیک گسل بحرانی است و باید حتماً در نظر گرفته شود. به همین دلیل در اولین مورد از مواردی که زلزله قائم باید در تحلیل و طراحی سازه در نظر گرفته شود، استاندارد ۲۸۰۰ به سازههایی که در منطقه با خطر لرزهخیزی خیلی زیاد قرار دارند اشاره میکند. در موارد بعدی هم استاندارد ۲۸۰۰ شرایط اعضا و المانهایی را بیان میکند که حتی اگر ساختمانی که عضوی از آن هستند در منطقه با خطر لرزهخیزی خیلی زیاد نبود، بهواسطه شرایطشان زلزله قائم باید بر آنها وارد شود.
همانطور که میدانید استاندارد ۲۸۰۰ لرزهخیزی در مناطق مختلف ایران را به چهار دسته مختلف تقسیمبندی کرده است که ما در اینجا این دستهبندی را به دو دسته کلیتر یعنی پهنه لرزهای با خطر نسبی خیلی زیاد و سایر پهنههای لرزهای تقسیمبندی میکنیم تا اعمال نیروی مؤلفه قائم زلزله را در هرکدام از این دستهبندیها مشخص کنیم. همچنین برای یادآوری، نسبت شتاب مبنای طرح را که درواقع ضریبی از شتاب ثقل زمین است.
مطابق رابطه استاندارد ۲۸۰۰ در شرایطی که سازه در منطقه با خطر لرزهخیزی خیلی زیاد قرار دارد مقدار Wp برابر با بار مرده سازه بوده و باید بهکل سازه اعمال شود. یعنی نیروی قائم زلزله وارد بهکل سازه، در این حالت تنها ناشی از بار مرده سازه است. در سایر موارد هم مطابق با استاندارد ۲۸۰۰ مقدار Wp برابر با مجموع بار مرده وزنده است.
نیروی قائم زلزله باید در هردو جهت روبه بالا و روبه پایین، جداگانه به سازه اعمال شود در نظر گرفتن نیروی قائم در جهت روبه بالا در طراحی پی ساختمان ضروری نیست.
بر اساس بند ۳-۱۲-۲ استاندارد ۲۸۰۰، ضریب بار زلزله قائم، باید ۱ در نظر گرفته شود.
۲-۱۲-۳ درصورتیکه طراحی سازه بر اساس مقاومت انجام شود، در ترکیب بارهای زلزله طرح با سایر بارها، بارهای جانبی و بار قائم زلزله باید با ضریب بار ۱ در نظر گرفته شوند.
طبق بند ۳-۳-۹-۲ استاندارد ۲۸۰۰ ویرایش چهارم، در مورد بالکنها و پیشآمدگیها، نیروی قائم زلزله باید در دو جهت بالا و پایین و بدون منظور نمودن اثر کاهنده بارهای ثقلی در نظر گرفته شود.
ترکیب بار برای نیروی قائم زلزله
زلزله قائم فقط به ترکیب بارهایی که دارای نیروی زلزله (افقی) هستند، اعمال میشود و برای سایر ترکیبات بار تغییری نخواهیم داشت. جالب است بدانید که بر اساس بند ۶-۲-۳-۲ مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، در طراحی به روش ضرایب بار و مقاومت، برای هر دو نوع سازههای فلزی و بتنی از ترکیبات مشابه استفاده میشود.
دربند ۳-۳-۹-۳ استاندارد ۲۸۰۰، نحوه ترکیب بارهای زلزله با بارهای ثقلی بیانشده است.
۳-۹-۳-۳ نیروی قائم و افقی زلزله باید همزمان با بارهای مرده وزنده ترکیبشده و در طراحی اعضای سازه بهکار رود.
در جلسات قبلی آموزش رایگان نرمافزار ایتبس گفتیم که بارهای ما به ۲ دسته “بارهای قائم” و “بارهای جانبی” تقسیم میشوند. بارهای قائم شامل بارهای:
بار مرده
بار زنده
بار برف
بار باران
بار سیل
میشوند. بارهای قائم، همانطور که از اسمشان مشخص است، بارهایی هستند که در جهت ثقل زمین، یعنی جهت رو به پایین به سازه اعمال میشوند. امار بارهای جانبی از جوانب و کنارهها به سازه اعمال میشوند. بارهای جانبی شامل:
بار لرزهای
بار باد
بار زمین
بار سیل
همانطور که مشاهده میکنید بار لرزهای جزء بارهای جانبی میباشد؛ اما در بعضی مواقع بار لرزهای، یک مولف قائم نیز پیدا میکند. اگر سازهای را طراحی کردیم که این سازه در منطقهای قرار داشت که پهنه خطر لرزهپذیری آن منطقه بسیار شدید بود، آن موقع بار قائم زلزله نیز اضافه میشود.
این بار قائم زلزله زمانیکه اضافه شود، در نرمافزار ایتبس دیگر تنها Ex و Ey نداریم و Ez نیز اضافه میشود. Ez که اضافه میشود، ضریبی نیز بعدها در ترکیبات بارگذاری اضافه میکند.
به همین علت است که ترکیبات بارگذاری در شهری مانند اصفهان برابر با ۱٫۶ و از فرمول ۱٫۶ Dead Load + x Live Load به دست میآید. اما اگر همین ساختمان با همین مشخصات را در استان دیگری مانند تهران، طراحی کنیم، علاوه بر قائم (dz)، مشاهده میکنیم که این بار قائم تاثیری نیز بر روی بار مرده میگذارد و ضریب آن به جای ۱٫۶، برابر با ۱٫۲۱ میشود.
بار قائم در مناطق با خطر لرزهپذیری خیلی زیاد، برای ما بسیار اهمیت دارند و در جاهایی مانند تیر طرهها باید به آنها دقت کنیم.
بارگذاری ذرهبینی:
به دومین نکته از نکات پیشرفته بارگذاری ساختمان میپردازیم. زمانیکه یک سازه فولادی طراحی میکنیم، بار مردهای داریم که این بار مرده بازخورد سازه و اسکلت میباشد. همچنین بارهای مرده دیگری مانند بار سرباره، متعقلات و جواهرات ساختمان نیز داریم که به آنها بارهای Super Dead Load میگوییم.
در بارگذاری ذرهبینی یک تفاوتی از ابتدا ایجاد میشود. زمانیکه خواستیم در سازه تعریف کردنیها را انجام دهیم از یک مولفهای به نام بتن صفر یا C0 (بتنی که وزن آن برابر با صفر میباشد.) استفاده میکردیم.
اما علت استفاده از این بتن چه بود؟
وقتی وزن یک المان سازهای مانند سقف خود را برابر با ۰ قرار میدهیم، در بارگذاریها خودمان این وزن را اعمال میکردیم.
اما اگر ما از بتنی استفاده کنیم که وزن آن مشخص باشد، مثلا C25، باید در جدول بارگذاری، مقاطع دال بتنی و تیرچهها حذف شوند تا وزن آنها را ۲ بار محاسبه نکنیم.
برای اینکار بار مرده مربوط به سازه و اسکلت را Dead Load قرار داده و در قسمت Load Pattern، بار Super Dead Load را نیز قرار میدهیم. باری که مربوط به اسکلت نمیباشد و باریست که بعدها اضافه میشود مانند بار سرامیک، را از نوع dLs قرار میدهیم.
البته اینکاری که تا الان انجام دادهایم نیز نادرست نیست ولی بارگذاری ذرهبینی دید دقیقتری را نسبت به مرده اضافات و بار مرده اصلی میدهد.
علت استفاده از بارگذاری ذرهبینی:
ما گفتیم که چون در ترکیب بارها، ضریب بار مرده و بار اضافات یکی هستند همه را جزء Dead Load در نظر میگیریم. اما اگر بخواهیم دید درستتری داشته باشیم و سازه را روی المانهای مختلف تجزیه و تحلیل کنیم که این بارها به چه صورت عمل میکنند باید از همان تکنیک Super Dead Load استفاده کنیم. مزیت آن این است که بارگذاری ما در سازهها فولادی و بتنی بسیار شبیه یکدیگر هستند.
بارگذاری OTE (One Time For Ever):
این قسمت برای مهندسانی کاربرد دارد که تنها ۱ یا ۲ سازه طراحی نمیکنند و محدود به یک مکان خاص و سازههای مسکونی نیستند. در چنین حالتی به جای اینکه جدول بارگذاری مشخصی داشته باشیم و این جدول تنها برای سازههای مسکونی باشد؛ یک فایلی را میسازیم و بارگذاریهای مربوط به بار مسکونی، بار اداری، بار تجاری، استادیوم ورزشی وهمچنین شهرهای مختلف را در این فایل قرار میدهیم.
مزیت آن این است که به جای اینکه بخواهیم برای هر سازه، از ابتدا بارگذاریها را انجام دهیم، میتوانیم بارگذاری مربوط به آن سازه را انتخاب کنیم.
اما چطور میتوانیم چنین بارگذاری جامعی را داشته باشیم؟
۱) در ابتدا از سربرگ بالای نرمافزار ایتبس، گزینه Define و سپس گزینه Shell Uniform Load Sets را انتخاب میکنیم تا پنجره Uniform Load Sets Shell باز شود.
۲) گزینه Add New Load Set را انتخاب میکنیم. در قسمت Uniform Load Set Name یک اسمی را انتخاب میکنیم.
۳) سپس گزینه Add را کلیک کرده و بارها را به همراه مقدارهایشان وارد میکنیم.
با اینکار، یکبار برای همیشه این بارگذاریها را انجام میدهیم.
بارگذاری انواع دیگر سقفها و دیوارها:
در این دوره از آموزش رایگان نرمافزار ایتبس، در مورد بارگذاری سقفهای تیرچه و بلوک با یکدیگر صحبت کردیم. اما ما انواع مختلفی از سقفها مانند:
سقفهای کرمیت
دال بتنی
دال مشبک
دال مجوف
عرشه فولادی و…
را داریم. شما باید بدانید که اگر سقف شما تیرچه بلوک نبود چگونه باید بارگذاری سقفهای دیگر را انجام دهید. اما مسئلهای که هست خیلی از دوستان در مورد سقفها و دالها مشکل دارند. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با انواع سقفها و روشهای بارگذاری آنها، وبینار آشنایی با سقفها را مشاهده کنید.
نکات مربوط به باغ بام (Roof Garden):
روف گاردن یا باغ بام پوشش سبز و گیاهی است که در فضای روی پشتبام ساختمان ساخته و اجرا میشود.طراحی روف گاردن، انتخاب گل و گیاه و سپس اجرای آن دارای مراحلی است که بهتر است تحت نظر و با کمک متخصصین این حیطه انجام شود.روف گاردن به زیباسازی فضای شهر و بالا بردن آرامش ذهنی تمام شهروندان هم کمک میکند. هرچند نام روف گاردن یا باغ بام باعث میشود تصور کنیم چنین فضایی حتماً باید روی پشتبام ایجاد شود، اما هر شهروند علاقه مندی میتواند حتی یک بالکن کوچک را هم به یک باغ دل نشین تبدیل کرده و از آن لذت ببرد. البته ساخت روف گاردن روی بام نیاز به زیرساختها و ملاحظات خاصی دارد که باید توسط و تحت نظر متخصصین انجام شود.برای ساخت آن از مصالحی استفاده میشود که در عین مقاوم و زیبا بودن، وزن کمی هم داشته باشند.مهمترین عاملی که باعث شده تا در انتخاب مصالح ساخت و نحوه اجرای آنها تغییراتی ایجاد شود فقط محدودیت وزن میباشدمحاسبه وزن اضافی بر روی ستونها، سقف و پی ساختمان ازجمله مهمترین نکات در این است که شما بهعنوان یک متخصص سازه باید این کار را انجام دهید. همانطور که انتظار میرود با ایجاد روف گاردن بر روی سقف، فشار بیشتری بر روی سقف و ستونها وارد میکنید.دومین نکتهای که در ساخت روف گاردن ها بسیار مهم است، عایقکاری است. سعی کنید عمل عایقکاری را با وسواس زیاد انجام دهید. زیرا میزان حجم آبی که گیاهان در خود جذب میکنند موجب رطوبت در سقف میشود و اگر نتوانید به خوبی از پس عایقکاری روف گاردن بربیایید، بهطور حتم با نشت آب رو به رو خواهید شد.اصولاً برای شروع عایقکاری روی لایه اصلی سقف خانه یک مانع آب بهکاربرده میشود و پسازآن یک لایه عایق در سراسر کف بام استفاده میشود. البته باید بگویم علاوه بر این لایه یک لایه دیگر هم برای تنظیم شیب مناسب بعدازآن استفاده میشود.
عموماً برای ساختمانها در پشتبام هنگام ساخت، وزنی حدود ۵۰ کیلو در مترمربع برای برف در نظر میگیرند، با در نظر گرفتن این وزن به مهندسین کمک میشود که مابقی اضافهوزن ناشی از ساخت روف گاردن را تخمین زده و بهواسطه آن بتوانند بهترین مصالح را انتخاب کنند. وزش باد یکی از معمولترین مشکلات بام باغ ها است؛ در ارتفاع بالاتر از سطح زمین و بدون وجود موانع متعدد، سرعت و قدرت وزش باد بیشتر از سطح خیابان حس میشود.یکی از طراحیهای خاص مربوط به Roof Gardenها میباشند. شما باید به این نکته توجه کنید که بار زنده Roof Gardenها با بار زنده باغهای معمولی متفاوت است. در مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، بهطور جامع در مورد بارگذاری بام باغها صحبت کرده است.
روف گاردن دارای دو شکل مسطح و غیر مسطح است.
باغ بام مسطح
باغ بام مسطح بیشتر شبیه به یک زمین فوتبال میباشد. به این صورت که کل پشتبام شما مانند یک زمین فوتبال با چمن مصنوعی دیده میشود. هدف از ایجاد چنین روف گاردنی فقط گذران وقت نیست.در مورد این نوع روف گاردن این است که برای ایجاد این روف گاردن شما احتیاج به هیچ نوع بازسازی پشتبام یا آپارتمان ندارید. فقط کافیست که سقف آپارتمان خود را عایقکاری کنید. روف گاردن یا باغ بام مسطح با هر نوع آب و هوایی سازگار نیست.در ایجاد این نوع روف گاردن شما نیاز دارید تا سطح زمین را چمنکاری کنید. همانطور که میدانید چمن به آب زیادی نیاز دارد. اگر در منطقهای از ایران هستید که آبوهوای خشکی دارد، ایجاد روف گاردن میتواند برایتان مشکلات زیادی را به وجود آورد و البته هزینههای نگهداری از روف گاردن در مناطق خشک را نباید از یاد ببرید.
باغ بام غیر مسطح
روف گاردن غیر مسطح درواقع مانند یک حیاط روی پشتبام است. این نوع روف گاردن ها با آبوهوای بیشتر مناطق ایران مخصوصاً تهران، سازگار هستند. تنها تفاوت این نوع روف گاردن با حیاط این است که درختان در گلدانهای بسیار بزرگ کاشته میشوند. در مورد این نوع روف گاردن باید بگویم که شما باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.ساخت این نوع روف گاردن بر ستونهای ساختمان بار بیشتری وارد میکند و با گذر زمان هرچقدر رشد گیاهان شما بیشتر شود، این بار سنگینتر خواهد شد. پس اگر ساختمانی با ستونهای ضعیف دارید، اصلاً به فکر ایجاد باغ بام غیر مسطح نیفتید. شما در این نوع باغ بام میتوانید از انواع مبلمان فضای باز، آبنما، باربیکیو و آلاچیق استفاده کنید.
نوعی دیگر از روف گاردن وجود دارد که آن را میتوان ترکیبی از روف گاردن مسطح و غیر مسطح دانست. از ویژگیهای اصلی این روف گاردن ها میتوان به قسمتی از بام و استفاده از کفپوش های سنگی، چوبی یا شنی و همچنین استفاده از مبل در فضای باغ بام اشاره کرد.
یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژهای داشته باشیم نورپردازی است. فرقی نمیکند که شب باشد یا روز با نورپردازی مناسب روف گاردن خود در شب، شما میتوانید علاوه بر استفاده از زیبایی چشمگیر، به تأمین نور در شب نیز بپردازید.
متشکرم ازتوضیحات استادارجمند
توضیحات مربوط به roof gardenبسیارجذاب بود