در جلسه ۳۰ از آموزش رایگان نرمافزار ایتبس هستیم و قصد داریم در مورد اختصاص دادن مقاطع در ایتبس یا Assignment صحبت کنیم. اما قبل از اینکه این جلسه را شروع کنیم بهتر است یک معادلسازی ذهنی انجام دهیم.
تصور کنید زمانیکه یک سرآشپز میخواهد غذایی را درست کند به مواد اولیهای نیاز دارد؛ مانند نمک، روغن، برنج، لوبیا، گوشت، سبزی و.. . این مواد را با یکدیگر ترکیب کرده و کم و زیاد میکند تا بتواند در نهایت به یک طمع مطلوب برسد.
یعنی خانم یا آقای سرآشپز بیان میکند که مقدار شیرینی این غذا به کمبود نمک اختصاص داده شود یا طمع گوشت به ماده اولیه گوشت اختصاص داده شود.
ما نیز اختصاص دادنهایی را انجام میدهیم تا مواد اولیه به هدف نهایی خودمان اختصاص داده شود.
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
در جلسات قبلی آموزش نرمافزار ایتبس، من و شما با یکدیگر پلان خود را مدلسازی کردیم. با یکسری از خطوط راهنمای عمودی و افقی کار کردیم.
سپس به سراغ تعریف کردنیها یا Definitionها رفتیم و مواد اولیه سازه خود را وارد نرمافزار ایتبس کردیم.
الان زمان این است که هر چیزی را که تعریف کردیم به مدلسازی خودمان اختصاص یا Assign دهیم.
موضوع این جلسه از آموزش رایگان نرمافزار ایتبس، اختصاص دادن مقاطع در ایتبس میباشد که در جلسات قبلی در مورد بعضی از آنها صحبت کردهایم. با یکدیگر وارد اختصاص دادنها میشویم و در جلسه بعدی نیز به آنالیز کردن و طراحی سازه میپردازیم.
اختصاص دادن:
اختصاص دادنهای ما تقریبا از جلسات پیش شروع شد و با یکدیگر وارد این مبحث شدیم.
نیروهای وارده به سازه:
ما در ابتدا در مرحله معرفی کردنها، بارهای وارده به سازه را تعریف و سپس نیروهای وارده به سازه را اختصاص دادیم.
دیافراگم کفها:
دیافراگمی از نوع صلب (Rigid) در نرمافزار ایتبس تعریف کرده و سپس به کفها اختصاص دادیم.
ضرایب ترک خوردگی:
ضرایب مخصوص به تیرها و ستونها را به المانهای سازه اختصاص دادیم.
گیرداری پای ستونها:
یعنی گیرداری را به کف ستونها اختصاص دادیم.
مقاطع جهت تحلیل و طراحی:
در این جلسه از آموزش رایگان نرمافزار ETABS، به سراغ قسمت آخر اختصاص دادنها، یعنی “اختصاص دادن مقاطع در ایتبس” میرویم.
فرض کنید ساختمانی داریم که دال سازه ما تیرچه بلوک میباشد. ما این مشخصات را به سازه اختصاص میدهیم. در مورد تیرها و ستونها نیز همینطور.
ما تیرها و ستونها را وارد نرمافزار ایتبس کردیم ولی هنوز آنها را اختصاص ندادهایم. اگر اختصاص هم داده باشیم، این کار با دانش و بینشی همراه نبوده است.
در این جلسه (جلسه ۳۰) با یکدیگر یاد میگیریم که چگونه تیرها و ستونها را به سازه اختصاص دهیم.
چگونه مقطع مناسب برای سازه خود را پیدا کنیم؟
۱) تجربه:
در اینجا سوالی پیش میآید. مایی که هنوز طراحی نکردهایم و دید درستی در مورد سازه خود نداریم، چگونه مقطع مناسبی را برای سازه خود پیدا کنیم؟
اگر این سوال را از یک طراح حرفهای سازه بپرسید به شما یک پاسخ میدهد: “با توجه به دید مهندسی”
اما دید مهندسی چیست؟
به یاد دارید در جلسه اول آموزش رایگان نرمافزار ایتبس که در مورد این دوره آموزشی صحبت میکردیم، بیان کردیم که هر تعریفی که از مهندسی عمران دارید به دور بیندازید! و تنها تعریفی به نام “دبیرک” را در ذهن خود حکاکی کنید.
این تعریف شامل ۴ واژه:
دانش
بینش
راهحل عملی
کسب درآمد
بود.
پس مورد اول این هست که ما باید یک دید مهندسی به دست آوریم. این دید مهندسی را هیچگاه نمیتوان در لغات به دست آورد و تنها با تجربه حاصل میشود.
۲) جدول تقریبی:
اما ما برای شما یک جدول تقریبی آوردهایم که با کمک آن میتوانید مقطع مناسبی را برای سازه خود انتخاب کنید. البته این جدول، جدول دقیقی نیست و نباید به آن اکتفا کنیم. ما این جدول را تنها برای ایجاد یک دید مهندسی برای شما عزیزان قرار دادهایم.
در این جدول ۲ پارامتر “طول دهانه” و “تعداد طبقات” قرار داده شده است. برای مثال، اگر سازه شما ۱ تا ۲ طبقه بود و طول دهانه کمتر از ۵ متر باشد، تیر خود را ۳۰*۴۰ و ستون را ۳۰*۳۰ در نظر بگیرید.
اختصاص دادن مقاطع در نرمافزار ایتبس:
وارد نرمافزار ایتبس میشویم. طبق جدول پیش میرویم و اعداد جدول را به سازه خود اختصاص میدهیم. در جلسات بعدی آموزش رایگان نرمافزار ایتبس که مربوط به طراحی و تحلیل سازه میباشد این اعداد تغییر میکند و متوجه میشوید که چرا این اعداد تغییر میکنند و چگونه این دید مهندسی به وجود میآید.
در جلسه قبل تا ضرایب ترک خوردگی پیش رفتیم و اکنون به سراغ اختصاص دادن ستونها و تیرها میرویم. برای اینکار باید تعداد طبقات و طول بزرگترین دهانه را به دست آوریم.
۱) بزرگترین دهانه را انتخاب کرده و روی آن کلیک راست میکنیم. در قسمت Geometry در قسمت Length میبینیم که طول دهانه برابر ۶٫۱ متر میباشد. تعداد طبقات نیز ۶ طبقه است.
طبق جدول، اگر سازه ما ۵ تا ۶ طبقه باشد و طول بزرگترین دهانه بین ۵ تا ۷ متر باشد باید ابعاد تیر را برابر با ۴۰*۵۰ و ابعاد ستون را ۶۰*۶۰ در نظر بگیریم.
اما ما از ابعاد دیگری استفاده میکنیم تا در جلسات بعدی به شما نشان دهیم که چرا این ابعاد جوابگوی سازه نیستند و باید آنها را تغییر دهیم.
۲) باید ستونهای طبقه اول تا سوم را انتخاب کنیم. برای اینکار:
از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Select و سپس گزینه Object Type کلیک کرده تا پنجره Select by Object Type باز شود. عبارت Columns را انتخاب کرده و Select میکنیم تا تمامی ستونها انتخاب شوند.
مشاهده میکنیم که تمام ستونها انتخاب شده است اما ما فقط ستونهای طبقات اول تا سوم را باید اختصاص دهیم. پس مجدد از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Select، گزینه Deselect و سپس گزینه Stories را کلیک کرده و طبقات ۴ تا ۷ را Deselect میکنیم.
۳) سپس برای اختصاص دادن، از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Assign، گزینه Frame و سپس گزینه Section Property را انتخاب میکنیم تا پنجره Frame Assignment – Section Property باز شود.
۴) ستون ۳۰*۳۰ را انتخاب کرده که در آن ۴تا میلگرد ۲۲ قرار دارد. سپس آن را Apply میکنیم.
۵) اینبار ستونهای طبقات بالاتر را انتخاب کرده و ستون ۲۵*۲۵ که در آن ۸تا میلگرد ۱۴ قرار دارد را به آنها اختصاص میدهیم.
* علت آنکه ابعاد ستونها و تیرهای طبقات بالاتر را کاهش میدهیم این است که سازه ما بهینهتر و اقتصادیتر باشد. *
برای تیرها نیز همین روند زا تکرار میکنیم به این صورت که:
از سربرگ بالای نرمافزار، گزینه Select و سپس گزینه Object Type کلیک کرده تا پنجره Select by Object Type باز شود.
عبارت Beams را انتخاب کرده و Select میکنیم تا تمامی تیرها انتخاب شوند.
مجددا تیرهای طبقات اول تا سوم را انتخاب کرده و ابعاد B40*40 را به آنها اختصاص میدهیم. برای طبقات بالاتر نیز، تیر B30*40 را اختصاص میدهیم.
به این صورت تیرها و ستونها را به سازه خود اختصاص میدهیم.
با سلام و خسته نباشید
عدد ۰٫۵ رو بر چه اساسی وارد کردیم یعنی عدد ۰٫۵ از کجا اومد؟
و ممنون از آموزش های فوق العاده تون
سلام آقای مهندس. ضمن تشکر از شما بابت آموزش هاتون.
آیا با اصلاح نواحی صلب انتهایی با اعمال ضریب ۰.۵ طول اعضا هم اصلاح میشه چون تو فیلم در مورد اصلاح طول اعضا توضیح ندادین.