طراحی تیر بتنی در نرمافزار ایتبس :
طراحی تیر بتنی در نرمافزار ایتبس چگونه است؟ در این جلسه یعنی قسمت سی و شش از آموزش کاملاً رایگان نرمافزار ایتبس میخواهیم در مورد طراحی مقدماتی تیر بتنی در نرمافزار ایتبس صحبت کنیم. اجازه دهید در ابتدای این مقاله یک نکته را خدمت شما عرض کنم خیلی از اوقات ممکنه ما در طراحی سازهها با آن برخورد کنیم.
بسیار مشاهده کردهام که در هنگام طراحی سازه به پاسخ مناسب از قسمتهای اصلی سازه نمیرسیم. اولین کاری که به ذهن ما خطور میکند تقویت ابعاد ستون میباشد!
اما با اضافه کردن ابعاد ستون بازهم به پاسخ مناسب نمیرسیم در این هنگام بازهم ابعاد ستون را افزایش میدهیم اما مشاهده میکنید که هر مقدار این کار را تکرار کنیم به پاسخ مناسبی نمیرسیم. در اغلب موارد روش ما بسیار اشتباه میباشد زیرا با افزایش ابعاد ستون سختی مربوط به ستون هم اضافه میشود زمانی که سختی ستون اضافه گردید نیروی بیشتری از بارهای موجود در سازه را به سمت خود منتقل میکند پس نتیجه مجدداً ستون ما پاسخگو نمیباشد در چنین شرایطی بهترین روش طراحی سازه این میباشد که بهجای در نظر گرفتن تنها ستونها کل قاب را مورد بررسی قرار دهیم و همینطور به تیرهای موجود در سازه نگاهی بیندازیم.
تیرها مهرههای ارزشمندی برای ما طراحان میباشند و حیف است که آنها را وارد بازی زیبای طراحی نکنیم. بههمین دلیل این جلسه را به آموزش طراحی مقدماتی تیر بتنی در ایتبس اختصلص داده ایم!
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۴۴ قسمت آموزش ايتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
معمولاً روند طراحی به گونهای میباشد که طراح سازهای همزمان طراحی تیر و ستونها انجام میدهد! اما اگر مبحث آموزش بیان شود میتوانیم این نکته را بیان کنیم که بهتر است طراحی ستونها در ابتدای کار انجام شود و پس از طراحی ستونها به سراغ طراحی تیر بتنی در ایتبس برویم.اما قبل از این که نکات مربوط به طراحی تیرهای بتنی در نرمافزار ایتبس را بیان کنیم باید بدانیم که مدل طراحی ما مهندسین عمران چگونه میباشد.
معمولاً ما مهندسین عمران ایرانی از سبک طراحی سه پرسش یا ۳Q استفاده میکنیم. این سبک طراحی مدتها میباشد که از روند طراحی بسیاری از کشورها حذف گردیده است اما در کشور ما هنوز سبکِ رایج طراحی است.
مدل طراحی سه پرسش
در این مدل طراحی ما طراحان سازه ای از خود سه سوال را می پرسیم و پاسخ دادن به این سه سوال مسیر روند طراحی ما را مشخص میکند.
- چه نیروهایی در المان مورد طراحی ما به وجود می آید؟
- این نیروها چه تاثیری روی سازه ما میگذارند؟
- چگونه می توانیم این نیروها را مهار کنیم ؟
اگر ما به عنوان طراحان سازهای بتوانیم به این سه پرسش پاسخ بدهیم در واقع تمامی کارهای مربوط به طراحی سازه ها را انجام داده ایم! در جلسات قبلی از آموزش رایگان و جامع ایتبس ما متوجه شدیم که نیروهایی که در سازه وجود دارند شامل دو قسمت زیر می باشند:
- نیروهای جانبی مثل بار باد و زلزله و…
- نیروهای ثقلی یا قائم مثل بارهای مرده و بارهای زنده و بار برف و…
همین طور متوجه شدیم که این نیروها موجب ۳ اثر در سازه ما میشوند:
- لنگر خمشی
- نیروی برشی
- لنگر پیچشی
همینطور در جلسات قبلی متوجه شدیم که معمولاً ۹۵% از مواقع لنگر خمشی و نیروی برشی دارای اهمیت بیشترنست به لنگر پیچشی میباشند و تنها در معدود دفعاتی ما لنگر پیچشی را بررسی میکنیم.همینطورمتوجه شدیم که در تیرها ما دو آرماتور طولی و عرضی را در مقاطع خود استفاده میکنیم.
معمولا برای مقابله با نیروی برشی ما طراحان سازهای از آرماتورهای عرضی استفاده میکنیم و برای مقابله با لنگر خمشی از آرماتورهای طولی استفاده میکنیم. لنگر خمشی و نیروی برشی معمولاً به صورت خودکار در نرم افزار ایتبس محاسبه میشوند و مهندس طراح سازهای فقط باید این مقادیر را کنترل کند تا پاسخ مناسب را برای روند طراحی خود انتخاب کند!
الان به سراغ تکتک مواردی که باید در طراحی تیرها دقت کنیم میرویم. در مرحله اول خمش و لنگر خمشی را در تیرهای بتنی کنترل میکنیم و پسازآن به سراغ برش و نیروی برشی میرویم همینطور درنهایت در مورد پیچ و لنگر پیچشی هم صحبت میکنیم اما قبل ازاینکه هر کاری را انجام بدهیم باید نرمافزار را در حالت ران قرار داده تا قفل نرمافزار بسته شود.
مقاومت خمشی تیرهای بتنی :
برای طراحی تیر بتنی در ایتبس تنها کافی میباشد که کل مسیر خودمان را به سه قسمت تقسیم کنیم. که قسمت اول مربوط به کنترل کفایت آرماتورهای ما برای مقامت در برابر لنگر خمشی میباشد.به منظور کنترل مقاومت خمشی تیرها در پروژه خود باید مراحل زیر را طی کنیم:
پس از تحلیل و طراحی سازه برای مشاهده درصد آرماتورهای طولی تیرها در پنجره Display Design Results بر روی گزینه Rebar Percentage در قسمت Design Output کلیک کرده و آن را انتخاب میکنیم.
حال زمان به آن رسیده است که اعداد و ارقام نمایش دادهشده توسط نرمافزار را باهم تحلیل کنیم!
- در مرحله اول پیشنهاد میکنم که پلان سازه موردنظر خود را بر روی حالت پلان قرار دهید و از نمایش سه بعدی سازه و مقاطع آن خودداری کنید. این کار باعث تسلط بیشتر شما بر روی اعداد و ارقام میشود.
- زمانی که اعداد و ارقام را مشاهده کردید در مرحله اول به دنبال پیغامهای O/S بگردیم. از بررسی کلیه نتایج طراحی میتوانیم دریافت کنیم که تقریباً اکثر تیرها در سازه ما ازنظر دارای بودن مقاومت خمشی یا عدم دارایی مقاومت خمشی کافی در چه وضعیتی هستند.
- زمانی که ما پیغام O/S را مشاهده میکنیم میتوانیم در نتایج ابتدایی به عدم مقاومت خمشی کافی برسیم و نتیجه بگیریم که مقطع تیرهای دارای این پارامتر باید الزاماً بزرگتر شوند.
همینطور ازنظر دیده مهندسی و تجربه طراحی و پیشنهاد میکنیم که سعی کنید مقادیر بهدست آمده بیشتر از ۱/۲% باشد این کار باعث بهبود طراحیهای شما در مرحله اجرا میگردد.
اگر به اعداد و ارقام دقت کنیم مشاهده میکنیم که درصد آرماتورهای موردنیاز تیرها هرچه به طبقات پایینتر میرویم بیشتر میشود پس درنتیجه افزایش ابعاد مقاطع در طبقات پایینتر یک امر بدیهی میباشد.
در مرحله بعدی به سراغ پیچش و پس از آن به سراغ برش میرویم. پیچش وبرش هر کدام دارای نکات ریز اما منحصر به فردی میباشند که تمامی این نکات را در ویدیو آموزشی بیان کردهایم.شما عزیزان میتوانید ویدیو بالا را مشاهده کنید و در صورت هرگ.نه سوال در قسمت پایین این مقاله برای ما بنویسید تا در اسرع وقت به تمامی آنها پاسخ دهیم!
با سلام و عرض خسته نباشید ممنون از مجموعه خوبتون جناب مهندس امکانش هست با توجه به اینکه خیلی از دوستان در محاصبات دستی ضعیف هستند یک مجموعه آموزشی صفر تا صد در محاصبات دستی سازه ها رو تو مجموعه اضافه کنید ؟
سلام
جناب مهندس خسته نباشید
ممنون از آموزش هاتون
لطفا لینک دانلود این قسمت رو بررسی نمایید
ممنون
سلام ودرود
سپاس از شما که بیان کردید!
اصلاح گردید.