جانمایی دیوار برشی :
در ۲۷ فوریه سال ۲۰۱۰ زلزلهای به بزرگای ۸.۸ ریشتر شهر کنسپسیون شیلی را لرزاند. پس از وقوع این زلزله تیمهای تحقیقاتی زیادی راهی این شهر شدند تا در مورد این زلزله اطلاعات دقیق تری به دست بیاورند. از تحقیقات پس از این زمین لرزه نتایج زیادی درمورد سونامی ناشی از این زلزله و همین طور استحکامات سازه ای به دست آمد. یکی از تحقیقات جالبی که بر روی انواع ساختمان های این شهر انجام شد در مورد محل جانمایی دیوار برشی صحبت می کرد.
شاید برای شما جالب باشد که اگر یک پلان مشخص را با جانمایی های متفاوت طراحی کنید میتوانید پاسخهای متفاوتی از سازه بگیرید. به همین دلیل بهترین جانمایی دیواربرشی در پلان برای ما اهمیت زیادی دارد تا ضمن حفظ موارد مربوط به پلان معماری بتوانیم بهترین پاسخ های سازه ای را بگیریم در این مقاله از شهر نوین عمران و معماری قصد داریم تا به طور کامل در مورد جانمایی دیوار برشی با یکدیگر صحبت کنیم و عوامل موثر بر آن را بررسی کنیم.
تمایل دارید این جلسه و جزوه آموزشی آن را دانلود کنید؟
اين جلسه حاوي
- فيلم آموزشي بالا
- ۲ جزوه آموزشي براي درک بهتر ويديو به زبان فارسي
ميباشد، اگر تمايل داريد تمامي۲۰ قسمت آموزش طراحی دیوار برشی و آموزش ایتبس و تمامي جلسات آموزش سيف را دانلود کنيد، بايد عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري باشيد! چنانچه تاکنون ثبت نام نکرديد از طريق دکمه زير ثبت نام کنيد.
تاکنون بيش از ۲۰۰۰ نفر عضو الماسي شهر نوين عمران ومعماري شده اند!
هزينه عضويت تنها ۲۹ هزار تومان
زمانی که از جانمایی دیوار برشی صحبت میکنیم منظور ما دقیقا این است که دیوار برشی را در کدام دهنه و در چه موقعیتی قرار دهیم. به تصویر زیر دقت کنید به نظر شما با توجه به پلان یکسانی که وجود دارد دیوارهای برشی در موقعیت A بهتر است یا موقعیت B ؟ برای اینکه بهترین جانمایی دیوار برشی را متوجه شویم به طور کلی باید به پنج نکته دقت کنیم.
- مسائل معماری
- اثرات پیچشی
- طول بازوی دیوار برشی
- اثر جانمایی دیوار برشی بر فونداسیون
- بازشوهای درون ساختمان
تاثیر محل دیوار برشی برپلان معماری :
هنگامی که جانمایی دیوار برشی را انجام میدهیم باید به مسائلی دقت کنیم که بر معماری سازه لطمه نزند.هر جایی که دیوار برشی باعث بر هم زدن نظم و قانون پلان معماری میشود ، باید تا جای ممکن سعی کنیم تا از آن ها جلوگیری کنیم .به طور کلی سه عامل بر تاثیر جانمایی دیوار برشی بر معماری تاثیر گذار هست.
- توجه به باز شو ها : باید دقت کنیم که خیلی از اوقات ما در پلان های معماری خود در برخی از بعد های سازه پنجره ها و درب های ورودی زیادی داریم و وجود دیوار برشی در آن بعدها نباید باعث کور شدن پنجره ها و یا این درها شود.شاید بتوان گفت در اکثر سازه ها، ما در دو طرف بازشو داریم و در دو طرف دیگر با همسایه های مجاور هم مرز هستیم اگر در آن سمت هایی که ساختمان ما با همسایه های مجاور هم مرز هست دیوار برشی قرار دهیم میتوانیم اینگونه قلمداد کنیم که طراحی دیوار برشی بر معماری لطمه وارد نکرده است.
- دیوار برشی در طبقات : خیلی از اوقات در برخی از سازه ها در طبقات بالاتر، پلان معماری ما دچار تغییراتی می شود.به عنوان مثال شاید در یک دهانه از سازه از طبقه اول تا پنجم وجود دیوار برشی به سازه و معماری لطمه نمیزند اما در طبقات بالاتر به دلیل تغییراتی که در پلان ایجاد شده است دیوار برشی ما یک دهانه را کور میکند و همین باعث ایجاد اختلاف بین جانمایی دیوار برشی و معماری می شود.
- ضوابط آتش نشانی : در بسیاری از موارد ضوابط وجود دارند که موجب می شود دیوار های برشی در محل مناسب قرار نگیرند. به عنوان مثال در برخی از سازه ها و ضوابط آتش نشانی ایجاد میکند که در دستگاه راه پله خود حتماً یک بازشو مثل پنجره قرار دهیم پس در هنگام جانمایی دیوار برشی باید دقت کنیم که این دیوار باعث کور شدن آن پنجره نشود.
گفتن این نکته الزامی میباشد که خیلی از اوقات ما قادر به استفاده از دیوارهای برشی کوپله (دیوارهای برشی بازشودار) هستیم اما به دلیل عملکرد نامناسب اینگونه از دیوار ها ، سعی میکنیم تا جای ممکن نزدیک به آن ها نشویم و تنها در موارد خاص از آن ها استفاده کنیم!
تاثیر جانمایی دیوار برشی بر پیچش سازه :
به طور کلی در تمامی سازه هایی که ما با آنها سر و کار داریم دو نقطه مهم تحت نام مرکز جرم و مرکز سختی وجود دارند. که در هنگام طراحی سازه برای ما مفید است که تا جای ممکن این دو نقطه را به همدیگر نزدیک کنیم و فاصله بین آنها کم شود .زیرا این فاصله بین این دو نقطه باعث ایجاد لنگر و پیچش در سازه می شود .زمانی که ما جانمایی دیوارهای برشی خود را انجام میدهیم باید به این نکته دقت کنیم که فاصله بین مرکز جم و مرکز سختی را بیشتر و بیشتر نکنیم زیرا باعث ایجاد پیچش مضاعف در سازه می شود و هنگامی که کنترل هایی نظیر کنترل پیچش سازه را انجام میدهیم با پاسخ های عجیب و غریب مواجه شویم.
میتوانیم این نکته را این گونه بیان کنیم که بهتر است تا جای ممکن دیوارهای برشی ما ازهر نظر متقارن باشند:
انواع تقارن در جانمایی دیوارهای برشی:
- تقارن از نظر محل قرارگیری
- تقارن از نظر طول دیواربرشی
- تقارن از نظر ضخامت
با توجه به زلزله های گذشته می توانیم به زلزله اهر ورزقان اشاره کنیم که در این زلزله با توجه به مطالعات بعدی که انجام شد در برخی از سازه ها ما متوجه شدیم که جانمایی دیوارهای برشی به صورت متقارن نبودند و از قضا همین سازه ها با توجه به نیروی جانبی زلزله دچار پیچش مضاعف گردیدند و همین موضوع باعث فرو ریزش ساختمان ها شد.